Güncelleme Tarihi:
Çok az yağ eklenerek fırında pişirilen yemekler hem kalori açısından hem de sağlık açısından çok daha iyidir. Balık ve et yemekleri, fırında az zeytinyağı, az su ve sebzeler ile pişirilirse hem kalori alımı azalacak hem de pişirme sırasındaki besin öğeleri ve vitamin kayıpları en aza inecektir. Ayrıca baharat karışımları ekleyerek hiç yağ eklemeden pişirme torbalarından faydalanırsanız fırında çıtır çıtır yumuşacık tavuğunuz hem son derece leziz hem de tavuk soteye kıyasla yarı yarıya daha az yağlı olacaktır.
Haşlama yöntemi de çok fazla kullanılan bir pişirme tekniğidir. Kaynar veya soğuk suya atılan besinler bir süre su kaynadıktan sonra ısı azaltılarak pişene kadar kaynatılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, besin çok uzun süre kaynatılıp çok fazla ısıya maruz kalırsa vitamin ve besin öğelerini kaybeder. Bu yüzden kaynayan suya besini atıp kısa sürede pişirmek en doğru yöntemdir.
Buharda pişirme yiyeceklerin özel kaplarda suya değmeden sadece su buharında pişirilmesi yöntemidir. Özellikle sebzeler için çok uygun olan bu yöntem en sağlıklı pişirme tekniğidir. Az zamanda daha az ısıya maruz kaldığı için besinler C, A, E vitamini başta olmak üzere besin değerlerinde kayıp en aza iner. Yiyeceğin içeriğindeki nişastanın kırılması veya yumuşaması, selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlanır. Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir. Yemeğin kalitesini, rengini, lezzetini ve dokusunu geliştirir. Çözünebilir besin öğeleri kaybını aza indirger. Besinleri kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirir. Düşük basınçla pişirme ile proteinin zarar görmesi engellenir.
Küçük ve ince parçalanmış besinlerin hızlıca pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışma yapmayan tava kullanıyorsanız yağ ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa bir tatlı kaşığı yağ ilave ederek sote işlemini yapmanız mümkün olabilir. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.