Paylaş
Tükettiğimiz yiyeceklerin besin değeri kadar pişirilme ve satın alma şeklinin de sağlık açısından önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Diyetisyen Seçil Kenar, dikkat edilmesi gereken önemli adımları sıraladı.
Besinlerin en sağlıklı zamanları kendi mevsiminde olduğu zamanlardır. Bu yüzden özellikle sebze ve meyveleri satın alırken mevsiminde olmasına özen gösterin. Eğer taze bulamıyorsanız, dondurulmuş gıdalar besin değerini en az kaybeden gıdalardır, bu yüzden dondurulmuş gıdaları seçin. Satın alırken mutlaka etiket okuyun ve en az katkı maddesi katılan besinleri tercih edin.
Aldığınız besin dondurulmuş veya çabuk bozulacak bir besinse (süt, yoğurt, et, peynir tarzı protein ağırlıklı besinler) marketten eve getirinceye kadar serin bir yerde taşıyın ve bu süre 2 saati geçmesin. Bir diğer önemli husus da çapraz bulaş sorunudur. Örneğin; et doğradığınız bıçağı, biraz sonra sebze doğramada kullanırsanız birbirine mikroorganizma geçişine neden olursunuz.
Kızartma yapmak sağlığa zararlı
Yapılan çalışmalarda kızartılarak tüketilen besinlerin, neredeyse kendi ağırlıklarının yarısı kadar yağ çektikleri görülmüş. Kızartmalar kalori ve alınan yağ miktarının artması yanında, kızartma sırasında yağın yanması ile açığa çıkan kansorejen maddeler ve serbest radikaller kalp hastalıkları ve kanser oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması da hastalık risklerini daha da artırmaktadır.
Mangal yaparken dikkat
Özellikle bahar ve yaz aylarında mangalda et-sebze pişirmek çok artıyor. Mangalda et-sebzelerin yağ eklenmeden pişirilmesi kalori açısından yarar sağlıyor. Fakat mangal kömürüne yakın olarak pişirilen besinler, kömürün yanması ile açığa çıkan kanserojenlerin besine yapışmasına sebep oluyor. Bu yüzden ateş ile besin arasında 15 cm aralık olması önemlidir.
Fırında pişirmek daha faydalı
Besinlerin fırında pişirilmesi çok az yağ eklenerek hem sağlık açısından hem de kalori alımı açısından çok daha sağlıklıdır. Özellikle balık, etli yemekler fırında az zeytinyağı-az su ve sebzeler ile pişirilirse hem kalori alımı azalacak hem de pişirme sırasındaki vitamin kayıpları en alt seviyelere kadar inecektir.
Kendi buharında pişirme
Buharda pişirme yiyeceklerin özel kaplarda suya değmeden, sadece su buharında pişirilmesi yöntemidir ve en sağlıklı pişirme tekniğidir. Az zamanda daha az ısıya maruz kaldığı için besinler C – A – E vitamini başta olmak üzere besin değerlerinde diğer yöntemlere göre çok daha sağlıklıdır. Besin zehirlenmesine yol açabilecek bakteri içeriğini yok ederek yemeği güvenilir hale getirir. Besinleri kolay sindirilebilir ve diyet yemeği haline getirir. Düşük basınçla pişirme ile proteinin zarar görmesi engellenir.
Haşlamada zamana dikkat
Haşlama yöntemi de çok fazla kullandığımız bir pişirme tekniğidir. Kaynar veya soğuk suya atılan besinler bir süre su kaynadıktan sonra, ısı azaltılarak pişene kadar kaynatılır. Yalnız besin çok uzun süre kaynatılıp çok fazla ısıya maruz kalırsa, vitamin ve besin öğesi kayıpları çok olur. Bu yüzden kaynayan suya besini atıp kısa sürede pişirmek en doğru yöntemdir.
Sote etme yöntemi
Küçük ve ince parçalanmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışma yapmayan tava kullanıyorsanız yağ ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa bir tatlı kaşığı yağ ilave ederek sote işlemini yapmanız mümkün olabilir. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.
Paylaş