Güncelleme Tarihi:
Uzmanlara göre, "Karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsak dostu" bilinen enginarın, su içinde soyularak bekletilenler yerine yapraklıları satın alınmalı, tazeliğine dikkat edilmeli ve hazırlanan yemeği kısa sürede tüketilmelidir.
Diyetisyen Sevinç Yetişen, yaptığı açıklamada, ilk çağlardan bu yana yararları bilinen enginarın, içerdiği bazı maddeler sayesinde çok sayıda önemli özelliğe sahip, besin değeri yüksek bir sebze olduğunu bildirdi. Yetişen, enginarın faydaları hakkında da bilgi verdi.
Enginarda bulunan sinarin, karaciğerin, safra kesesinin, böbreklerin ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.
Mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi gelir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırır, böbrekteki kumların dökülmesine yardım eder. Enginar; kanı temizler, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderir.
Yapılan araştırmalarda, enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolestrolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır.
Yetişen; enginarın, içerdiği bir tür nişasta olan insülin sayesinde kandaki şeker düzeyinin düşürülmesine de yardımcı olduğunu, bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceğini vurguladı.
Enginarın, içerdiği silymarin sayesinde hücrelerin hasar görmesini yavaşlattığı, prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önlemede de etkili olduğunu vurgulayan Yetişen, enginarın düşük kalori içerdiği için zayıflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.
AA