Güncelleme Tarihi:
Kim demiş diyet yemekleri lezzetsiz olur diye! Hmm! Ben mi demişim? Aslında evet, diyet yemekleri yaparken lezzet verici birçok maddeyi kullanamıyoruz, bu yüzden de yemekler çok lezzetli olmuyor. Ama "Ben azmettim bu yaz kilo vereceğim. Ne var ki ben lezzetsiz yemek yiyemem" diyorsanız, o zaman ne yapıyoruz, diyet lezzetler yaratıyoruz!
Hazırsanız başlayalım!
Aslında diyet yemeği yapmak kolay. Tuz koymayın, beyaz undan kaçının, yağı azaltın, işte size diyet yemeği! Böylece hemen her yemek, diyet yemeğine dönüşebilir. Peki ya tatlılar? Diyet yaparken yaşadığımız o tatlı krizleri... Merak etmeyin, yaslanın arkanıza.
Hazmı kolaylaştıran sihirli formül
Elbette doktorculuk oynayacak değilim. Ama değerli doktorlarımızın bize öğrettiği bilgileri sizlere aktarmak istiyorum. Eğer diyet yaparken kabızlık sorunu çekiyorsanız, akşamdan 2 adet kuru incir ve 3 adet kuru kayısıyı 1 bardak suya koyun. Sabah bu suyu içer, meyveleri de yerseniz, sorununuz geçecektir. Fakat her gün kedi ciğer yemez. Bugün bu formüle daha sanatsal bir hava katacağız!
DİYET CHEESE CAKE
Malzemeler: 2 litre light süt, 1 adet limon, 1 adet portakal, 3 kaşık pekmez, 3 yumurta, 1 avuç müsli, 2 kaşık esmer un
Yapılışı: Önce peynirimizi yapalım. Sütü kaynatıyoruz ve soğumaya alıyoruz. Beş dakika sonra içine limonu sıkıp beklemeye devam ediyoruz. Limonu atmayın kabuğu lazım. Kesilmiş sütümüzü bir tülbentten geçiriyoruz ve elde ettiğimiz peyniri yaklaşık iki saat dinlendiriyoruz. Labne peyniri de kullanabilirsiniz. Peyniri robottan geçirip krema kıvamına getiriyoruz.
- 3 yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıyoruz. Yumurtanın sarısına pekmezi ilave edip mikser ile çırpıyoruz (pekmez miktarını siz ayarlayın ister biraz daha koyun ister bu kadar bırakın). Pekmez yerine bal ya da esmer şeker de kullanabilirsiniz. 2 kaşık esmer unu da ilave edin (isterseniz un ilave etmeyebilirsiniz).
- Pekmez ve yumurta sarısı tamamen birbirine karıştıktan sonra peynirimizi ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
- Yumurta akını bembeyaz olana kadar mikserle çırpıyoruz.
Dikkat! Bu adım önemli: Şimdi yumurta beyazını daha önceden hazırladığımız yumurta sarısına yediriyoruz. Fakat çok karıştırmayın ve sadece tahta kaşık kullanın. En fazla 10 ya da 15 hamlede karışma işlemi bitsin.
- Pişirme çemberinin içine bir avuç müsliyi dökün. Aslında borcam bile olur ama siz daha havalı olsun derseniz bir pasta çemberi alın. Üzerine de önceden hazırladığımız harcı dökün.
- Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ara sıra çevirin ki eşit kızarsın. Fırından çıkardıktan sonra üzeri biraz çökecektir. İşte bu çöken bölümü diyet reçel, şekersiz kuşburnu marmeladı ya da kendi yapacağınız bir sosla kaplayabilirsiniz.
İNCİRLİ- KAYISILI KEK
İşte size kabızlığa karşı koruyucu nefis bir kek tarifi...
Malzemeler: 1 çorba kaşığı keten tohumu, 1 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çay kaşığı tarçın, 7 adet kuru mürdüm eriği, 5 adet kuru kayısı, 2 adet kuru incir, 2 su bardağı tam buğday unu, 1 su bardağı su (kuru meyveleri beklettiğimiz su), 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 3 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 2 çorba kaşığı esmer şeker.
Yapılışı: Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Bu sarının anaç bir özelliği vardır, o yüzden yumurtanın sarısına önce şekeri ilave edip mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın.
-Tam buğday ununu eleyin ve yumurta sarısına ilave edilip mikser ile düşük devirde çırpmaya devam edin. Bu sefer hamur, akışkan bir kıvamda olmalı.
-Bu arada çaktırmadan kabartma tozunu da ilave edin.
-Şimdi daha önceden ıslattığımız kuru meyvelerin suyu ile hamurun kıvamını biraz açın. Hani ıslattığımız meyveler demeyin, yukarıda anlattım ya, kabız olursanız yapın diye! İşte onun içine varsa mürdüm eriği ilave edin.
-Yumurtanın akı yine bembeyaz köpük gibi olana kadar köpürtün. Bu sırada diğer malzemelerinizi de yumurta sarısından hazırladığımız karışıma ilave edin. Yulaf, tarçın vs ne varsa bu sırada atın içine!
Önemli not: Yumurta beyazının köpüğünü kaçırmadan tahta kaşıkla hamur ve yumurta akını karıştırın. Hazırlanan karışımı kek kalıbına boşaltın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Dikkat:
Gün içerisinde ara öğünlerde bu kekten bir dilim yerseniz, ya evde ya da tuvalete yakın bir yerde olmanızı şiddetle tavsiye ederim.
LOR PEYNİRLİ AKDENİZ SALATASI
Malzemeler: Karışık Akdeniz yeşillikleri, 1 yemek kaşığı lor peyniri, 5-6 tane siyah zeytin, 1 tane kırmızıbiber, sızma zeytinyağı, 1/2 limon.
Diyetlerin vazgeçilmez unsurlardan biri de salatalar. Binlerce çeşidini yapabiliriz, peynirli, tavuklu ve deniz mahsullü... Tarifini verdiğim salatayı ara öğünlerinizde yarım simitle keyifle yiyebilirsiniz. İçerisinde kullanacağınız lor peynirini de kendiniz yapacaksınız ama! Akdeniz'in şifalı otları, C vitamini deposu kırmızıbiber, yağsız ve tuzsuz hem de kendi özel üretimimiz lor peyniri yanında da simit. Daha ne olsun!
Özgür Şef / Milliyet