Güçlü bir bağışıklık sistemi gittikçe önem kazanırken, yüksek yağlı diyetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, “Vücutta en fazla mikroorganizmayı barındıran, bağırsak mikrobiyotasıdır. Mikrobiyotanın en önemli enerji kaynağı diyet ile alınan karbonhidratlardır. Diyetin prebiyotik özellik gösterebilen karbonhidratlardan zengin olması gerekmektedir” dedi.
#Diyet ÖnerileriŞu anda uyum sağlamak zorunda kaldığımız hareketsiz yaşam aslında kimi zaman hayatımızın başka evrelerinde de bizim seçimimiz dışında (yüksek riskli geçen hamilelik, yaralanma vb. ) başımıza gelmekte. İşte bu yüzden şimdi hareketsiz veya kısıtlı hareketli yaşamda doğru beslenmeyi öğrenmek için en iyi zaman. <br><br>Diyetisyen Hazal Doğan normale dönüş sürecinde sağlıklı bir diyet uygulamanın kurallarını anlattı...
#DiyetÇoğu kadının kilo vermeden önce dikkate alması gereken çok önemli faktörler vardır. Daha küçük beden bir pantolon, daha sıkı bir kalça ve incecik bir bel istiyoruz, kilo veriyoruz ve egzersiz yapıyoruz. Bunlar yorucu olabilir ancak bazılarına diğerlerinden daha kolay da gelebilir. Yine de kilo vermeden önce, baş ağrısının, kalp sorunlarının ve hatta daha sonrasında oluşabilecek kiloları düşünüp hareket etmelisiniz. Peki nedir bu diyet öncesi dikkat edilmesi gereken faktörler? İşte cevapları…
#Diyet Nasıl OlmalıSon günlerde giderek popülerleşen oruç diyetinin insan sağlığına olan etkilerini değerlendiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Damla Zeynep Bakmaz, bu diyetin kilo verdirirken diyabet ve pankreas rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini belirtti.
#Aralıklı Oruç DiyetiSon günlerde giderek popülerleşen intermitten fasting diyetinin insan sağlığına olan etkilerini değerlendiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Damla Zeynep Bakmaz, bu diyetin kilo verdirirken diğer yandan bazı zararları olabileceğinden bahsetti. İşte o zararlar...
#Aralıklı Oruç DiyetiZayıflamak için aynı anda birçok şeyden vazgeçmek aslında pek de doğru bir yöntem değil. Diyet yapmak, sevilen tüm gıdalardan vazgeçip lezzetsiz şeyler yemek anlamına gelmez. Aksine diyet ve sağlıklı beslenme birlikte ilerlemesi gereken iki unsurdur. İşte diyette ‘sağlıklı’ olduğu düşünülerek yapılan 4 temel hata…
#DiyetTürkiye’nin farklı yerlerinden 9-17 yaş arası yaklaşık 125 Fenilketonürili (PKU’lu) çocuğun buluştuğu 3. PKU Kampı’nda, sosyal hayat içinde kendilerini ifade etme becerilerinden diyetini kendi düzenlemeye kadar pek çok alanda deneyimlerini paylaşan kampçılar, tıpkı diyetleri gibi ömür boyu sürecek dostlukların da temelini attı.
#FenilketonüriRamazan'da diyet nasıl olmalı? Şeker hastaları, kolesterolü yüksek hastalar Ramazan'da oruç tutabilirler mi? Aşırı kilolu insanlar için oruç bir zayıflama yöntemi olabilir mi? Hamileler oruç tutarsa bu bebeği etkiler mi? Ramazan ve sağlık ile ilgili akla gelen tüm sorulara İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Departmanı Gastroenteroloji ve Hepatoloji İç Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Fatih Beşışık açıklık getirdi.
Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarJose Matos, tek bir öğünde üç hamburger, büyük bir patates kızartması ve beş şişe soda tüketiyor, ayrıca üç-dört paket pizza yiyordu. Günde yaklaşık 6 bin kalori alarak, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları yaşadı. Hayati tehlike oluşturan bir komplikasyon nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra yüz felci geçirdi. Bu zor süreçlerin ardından sağlıklı bir yaşam tarzına yönelen Matos, kısa sürede 70 kilo vererek kilo verme sürecindeki dört sırrını paylaştı.
#SağlıkPatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesTikTok başta olmak üzere diğer sosyal medya platformlarında popüler olan Hint yağı içme trendi, birçok kullanıcı arasında ilgi görse de bu uygulamanın gerçek sağlık yararlarından çok riskler taşıdığı vurgulanıyor. Hint yağının detoks etkisi sağladığı, bağırsakları temizlediği, sağlıklı yaşam ve kilo kaybına katkı sağladığı iddiaları öne sürülse de internet üzerindeki yaygın videolar, bu tür kullanımın potansiyel yan etkilerine işaret ediyor. Uzmanlar Hint yağı içmenin neden olduğu sağlık sorunlarını ve risklerini Hurriyet.com.tr'ye anlattılar.
#Sağlık3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci