Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Varank, Türk rokforu da denilen peynirin yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, "Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha iyi tanıtılması için bakanlık olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Varank, Türk rokforu da denilen peynirin yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini belirterek, "Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha iyi tanıtılması için bakanlık olarak desteklerimizi vermeye devam edeceğiz” dedi.
#Mustafa VarankTürkiye'nin dört bir yayından gelen yüzlerce peynir geçtiğimiz hafta 2. İstanbul Peynir Fuarı'nda toplandı. Türk mutfağının önemli besin kaynaklarından yüzlerce peynirin arasında, sırrı sadece üretildiği bölgede gizli olanlar da vardı. İşte Türkiye'nin 'tescilli peynirleri'nden bazıları ve onların sırları...
#Coğrafi İşaretİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor. İçinde peynirin bulunduğu tulum, mağaraya ilk konduğunda beyaz renkli iken, 1- 1,5 ay sonra beyazımsı, mavimsi bir küf oluşuyor. Yaklaşık 6 aylık bekleme süresi tamamlanıp tulum kıpkırmızı bir renk aldığında mağaradan çıkartılıyor.
#Karamanİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor. İçinde peynirin bulunduğu tulum, mağaraya ilk konduğunda beyaz renkli iken, 1- 1,5 ay sonra beyazımsı, mavimsi bir küf oluşuyor. Yaklaşık 6 aylık bekleme süresi tamamlanıp tulum kıpkırmızı bir renk aldığında mağaradan çıkartılıyor.
#Divle Obruk PeyniriKaraman'da yerin 36 metre derinliğindeki mağarada 5 ay bekletilen ve özelliğini de mağaranın flora yapısından alan Divle obruk peynirine son yıllarda talep arttı. Yılda yaklaşık 40 ton üretilen ve mağaradan çıkartılmadan yüzde 80'i satılan peynirin daha fazla üretilmesi için mevcut mağaranın 50 metre ilerisindeki 60 yıldır kullanılmayan diğer mağara da kullanılmaya başlanacak.
#Divle PeyniriTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl elmada 4.5 milyon ton rekoltesi beklediklerini açıkladı. Bakan Yumaklı, Karaman’da elma hasadına katıldı. 24 çeşit elmanın yer aldığı ve 1 milyon 750 bin ağaçla Türkiye ve Avrupa’nın tek parça en büyük elma bahçesi unvanına sahip 6 bin dekarlık alanda çiftçilerle bir araya geldi.
#İbrahim Yumaklıİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanUzun zamandır düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri’ne bu yıl da 30’dan fazla ülkenin peyniri katıldı. En çok övgüyü İsviçre ve İtalya peynirleri alırken Türkiye’den hiçbir peynirin yine listede yer almaması dikkat çekti. 150’den fazla peynir çeşidine sahip olan ülkemiz neden uluslararası arenada peynirlerini ön plana çıkaramıyor? Mercek altına aldık...
#PeynirÇankaya’daki Stüdyo Pizza’nın ekşi mayalı pizzaları hamurundan malzeme kalitesine, tadanı şaşırtan bir lezzet derinliğine sahip. Şefi Murat Artukmaç’ın çikolatalı sütlaç, kiraz şekerlemeli dondurma gibi özel tatlılarıysa hem tadı hem sunumuyla eski pastanelerin nostaljisini yakalıyor.
#ANKARASevdiklerimizi buluşturan sofralar kurmak hayatın en büyük zevklerinden. Bu sofralarda konukların yeni tatlar keşfedecekleri yerel peynirlerimizi sunmak, davete değer ve farklılık katar, sohbetin de derinleşmesine aracı olur. İyi düzenlenmiş, lezzetli, özenli bir peynir tabağının ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.
#PeynirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gençlerin fikirlerini almak ve bakanlık ile ilgili düşüncelerini öğrenmeyi istediğini belirterek, “Gençlerle, sektördeki arkadaşlarımızla oyunu konuştuk, animasyonu konuştuk, Türkiye’yi nasıl daha iyi noktalara getirebiliriz, onların fikirlerini dinledik” dedi.
#Mustafa VarankTatlı telaşın başladığı o son haftaya geldik... Yeni yıla sayılı günler kala herkesin programı yavaştan şekillenir, hediyeler alınır, keyifli ama yorucu bir sofra alışverişi maratonu başlar... Peki, peyniri, mezesi, şarküterisi, ekmeği derken eksikleri nereden tamamlamalı? Yorulmadan, nokta atışı iyi bir alışveriş için jürimizin favorilerini kaçırmayın!
#YeniyılAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#PeynirÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeÇayın iyisi Çin’deyse gidip tadıyor, peynirin peşinde yayla yayla gezip belgeseller hazırlıyor. Yediği kadar içtiği de önemli: Gastronomi yazarlarımızdan Ebru Erke, Türkiye’nin nadir su someliyelerinden biri. Diğer gurmelerden farkı, aynı zamanda gıda mühendisi olup bu zeminden şaşırtması: “Hiçbir köyde öyle içinde 30 çeşit malzeme olan serpme kahvaltı göremezsiniz.”
#Ebru ErkeŞeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali Ronayİtalya'da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan Uluslararası Nuh'un Ambarı (Ark of Taste) listesinde yer alan ve Fransızların ünlü 'rokfor' peynirine rakip olan Divle obruk peyniri, yerin 36 metre derinliğinde mağarada olgunlaşmayı bekliyor.
#Divle Obruk PeyniriRamazana üç gün kaldı. Peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar, pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve tabii pide, hurma, güllaç... Sahur ve iftar hazırlıkları için alışveriş telaşı başladı bile. Peki hangi yiyeceği nereden almalı? Ramazan sofralarının olmazsa olmaz ürünlerini bulabileceğimiz en iyi adresleri jürimize sorduk.
#Gazetehaberleri