Kıta, beyit ya da bend ile yazılan manzum eserlere şiir denir. Şiirler, sadece nazım birimleriyle değil, konuları ve nazım şekilleriyle de birçok türe ayrılır. Özellikle Tanzimat dönemi ile birlikte Divan şiiri eski gücünü yitirmiş, gazel ve kaside türündeki şiirlerin yerine farklı türde şiirler yazılmaya başlanmıştır. Bu şiirlerden biri olan Havaya Çizilen Dünya şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin konusu ve biçimsel özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Özellikle şiirler üzerinden pek çok defa beyit kelimesi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Aynı zamanda pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#Beyit3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devletinin batılılaşma yolunda attığı ilk adımdır. Tanzimat Fermanı yalnızca devlet idaresini ve sosyal hayatı değil Osmanlı edebiyatını ve kültürünü de derinden etkilemiştir. Tanzimat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimDivan edebiyatı Türk Edebiyatının temel taşlarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Divan edebiyatı şiirleri kendine özgü kuralları ile yazılmaktaydı. Bu bakımdan Divan edebiyatı şiir türleri ve özelliklerini öğrenebilir ve buna göre divan edebiyatı şiirlerinin örneklerini anlamak kolaylaşacaktır. Divan edebiyatı şiir türleri ve özellikleri nelerdir? Divan edebiyatı şiir örneklerini detayları ile sizler için derledik.
#EğitimAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerDivan edebiyatı sahasında yetkin olduğu kadar önemli çalışmalarda bulunmuş Ahmet Atillâ Şentürk’ün uzun süredir baskısı bulunmayan çalışması ‘Osmanlı Şiiri Antolojisi’ yeniden basıldı. Şeyhoğlu ile başlayıp Osman Şems ile biten 57 şairden seçilmiş şiirlerden oluşan kitap, zevk sahibi, birikimli bir akademisyenin antolojisi.
#Osmanlı Şiiri AntolojisiEdebiyat alanında yer alan birçok yazın türü bulunmaktadır. Bu yazı türlerinden biriside şiirdir. Şiir, her dönemde farklı özellikleri ile dikkat çekmiştir. Bu özelliklere göre şiir anlam kazanmıştır. Sizler için Tanzimat dönemi şiir özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi şairleri, şiir örnekleri ve konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tanzimat Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Nazım; şiirin kafiyeli hali şeklinde tanımlanabilir. Pek çok değişik türü üstünden nazım şekilleri bulunmaktadır. Bilhassa eski zamanlardaki usta şairlerin sık sık kullandığı metotlardan birisidir. Peki; nazım nedir, ne anlama gelir? Edebiyatta Nazım şekli ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.
#Nazım Nedir?Divan edebiyatında şiirler, hem içeriklerine ve üslubuna hem de şekil özelliklerine göre farklı türlere ayrılır. Hikemi tarzda yazılan eserler didaktiktir ve okura öğüt vermek amacıyla yazılır. Aşıkane tarzında sevgi, özlem, ayrılık gibi konular işlenir. Rubai gibi rindane bir üslup ile kaleme alınmış şiirlerde ise şarap, eğlence ve hayattan vazgeçiş konuları ele alınır. Rubainin özellikleri nelerdir? Sizin için örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Rubain Nedir Özellikleri Nelerdir?Bir toplumu toplum yapan ana unsurların başında sosyal, kültürel ve tarihi bağlar gelir. Bir ülke, aynı devletin egemenliği altında bulunan ve ortak bir tarihe sahip olan milletlerden oluşur. Örneğin Kurtuluş savaşı, Türk milletinin tarihi bağlarından biridir. 6. sınıflar için sosyal, kültürel ve tarihi bağlar konusunu örneklerle anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sosyal Kültürel Ve Tarihi Bağlar Konu AnlatımıGenelde aruz ya da hece ölçüsüyle yazılan manzum eserlere şiir denir. Manzumeler ise serbest ölçüyle de yazılabilir ve diğer şiir türlerine göre daha uzundur. 6. sınıflar için ''Şiir Türü ve Özellikleri'' konusunu örnek şiirlerle birlikte anlattık.
#6. Sınıf Türkçe Şiir Türü Ve Özellikleri Konu AnlatımıMetnin bölümleri üçe ayrılır. Olay yazılarının giriş bölümünde karakterler kısaca anlatılır. Düşünce yazılarında ise ele alınacak konu okurla paylaşılır. Metnin en uzun kısmı gelişme bölümüdür. Konu veya hikaye detaylarıyla aktarılır. 8. sınıflar için metnin bölümleri konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Metnin Bölümleri Konu AnlatımıMurathan Mungan, yıllardır üzerinde çalıştığı ‘Hamamname’yi nihayet yayımladı. Hamamla ilgili tüm çağrışımların izini süren Mungan, ölümsüz hamam cininin sulara kapılıp zaman ve mekân değiştirmesiyle de suyun çağrıştırdığı hemen her konuya İstanbul’la bağlantısı içinde değiniyor. Çeşmeleri, sarnıçları, külhanları anlatırken bir bakıyorsunuz, İstanbul’un rüzgârlarına, Boğaz’ın akıntılarına, balıkçılarına geçmiş. Üstelik her şeyi güzel bir edebi dille anlatsa da isim vermeyi de ihmal etmiyor.
#Murathan MunganAltbaşlığı ‘Cumhuriyet Dönemi Şiirinde Yunan ve Latin Mitologyası’ olan 'Şiir ve Mitologya'da, Aydın Afacan “Asıl biçimiyle mitologya, insanın doğa karşısında egemen konuma gelmesiyle etkinliğini yitirmiştir” diyor ve ekliyor: “Modern toplumlarda kimi mitolojik öğelerden söz edilse de ilkel anlamda bir mitologya üretilemez.”
#Aydın AfacanHakan Tütüncü, geçmişi arşivlemeye verdiği önem, modern yaklaşımla kurduğu müzeler ve sanatta özgün beğenileriyle öne çıkan bir belediye başkanı…Kepez Belediye Başkanı olduğunda “Bu kentin insanlarının akşamları katılabileceği etkinlikler, sanatla buluşabilecekleri mekanlar olmalı” diyerek işe koyulduğunu anlatan Tütüncü’yle nostaljik binlerce anının bombardımanında Yeşilçamlı günlerin güzelliğine ve sanata dair keyifli bir söyleşi yaptık.
#Hakan TütüncüTürk edebiyatında sembolizmin akımının öncülerinden olan Cenap Şahabettin, Servet-i Fünun edebiyatının da önemli isimlerinden biriydi. Şiiri 'sözcüklerle yapılmış bir resim' olarak tanımlayan Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. İşte, İşte Cenap Şahabettin'in biyografisi ve hayatına dair detaylar...
#Cenap ŞahabettinYenilik şiirinin, yeni şiirin antolojileri, edebiyat/şiir tarihimiz üzerine yeterli bilgileri içeriyor, şairleri tanıtıyor. Bu dönemin antolojilerini elbet okumak, kitaplığımızda bulundurmak gerekiyor. Ancak bu antolojilerden önce divan şiiri antolojilerini okumanın şart olduğu kanısındayım. Çünkü divan şiiri konusunda bilginiz yoksa, yeni Türk şiirini anlamanız mümkün değil. Hele bir şair için imkânsız...
#Kâmil Doğan