Dişleri gıcırdatma ve diş sıkma hemen hemen her yaş grubunda meydana gelebilen bir durumdur. Diş gıcırdatma bilinçsiz yapılan bir harekettir. Genel olarak kişiler bu durumun farkında değildir. Ama ebeveynler özellikle çocukları uyurken diş gıcırdatma hareketlerini rahatlıkla görebilirler. Peki, çocuklarda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Çocuklarda diş gıcırdatması nasıl tedavi edilir sizin için derledik.
#ÇocukSaklı tel (lingual ortodonti), dişlerin üzerine yerleştirilen braket adı verilen, sabit tel sistemi yerine geçen ve az görünen ya da hiç görünmeyen tellerdir. Bu teller dişlerin iç tarafına yerleştirilir. Bu nedenle adına lingual ortodonti, dil tarafı ortodontisi denir. Peki saklı telin normal diş telinden farkı nedir? Daha etkili bir tedavi yöntemi midir? Konuşmaya etkisi var mıdır? Ortodonti Uzmanı Aylin Sezen Yalçın tüm merak edilenleri yanıtladı…
#Saklı TelSüt dişlerinde başlayan çürükler, ağız ve diş sağlığını temelden sarsarak çürüklerin kalıcı dişleri de etkilemesine yol açıyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, çocukların süt dişlerini ve diş çürümelerini yavaşlatmak adına yapılan fissür örtücü (fissür sealant) tedavi yöntemini ve uygulama aşamalarını anlatıyor.
#Çocuklarda Diş ÇürümesiDiş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bruksizm, genellikle uyku sırasında çene hareketlerinin normalden daha kuvvetli seyretmesiyle gelişiyor. Kuvvetli çene hareketleri ile dış gıcırdatmanın bruksizm hastalığına yol açtığını ifade eden Diş Hekimi Dr. Nihat Tanfer, hastalığın teşhisi ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#BRUKSİZM TEDAVİSİGebze Teknopark’ta bulunan ve bir mühendislik ile Ar-Ge şirketi olan Arma Dental, 2005 yılından bu yana CAD/CAM teknolojisini yoğun bir şekilde kullanarak protez diş tasarımı yapmakta ve diş protez kalıpları üretiyor. Klinik - laboratuvar ilişkisini de idealize eden şirket, final estetik sonucunu tüm detaylarıyla yaşatan mock-up aşamasıyla tedavi kabul oranlarını yukarı taşıyor ve final restorasyon için iyi bir referans sunuyor. Armaera Genel Müdürü A. Mekki Kutlu diş hekimliğinin değişiminden teknolojinin diş operasyonlarına olan yansımasını Hürriyet'e anlattı.
#DişÇağın hastalığı olarak nitelenen stresin, diş gıcırdatmanın (Bruksizm) en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Serdar Sütçü, "Diş gıcırdatması çoğu zaman stres, korku gibi psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar maalesef dört kişiden birinin dişlerini gıcırdattığını gösteriyor" dedi.
Sevgili okurlar bu hafta konumuz 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız-Diş Sağlığı Haftası nedeniyle ‘ortodonti’ yani, diş çapraşıklığı, çene ilişkilerindeki uyumsuzluk veya her ikisinin sonucu olarak ortaya çıkan sorunların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalı...