Bebeklerde geniz eti belirtileri ve ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde geniz eti belirtileri ve ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2012 12:40

Geniz eti ameliyatı ve bebeklerde geniz eti nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

Başlıca görevleri vücudu enfeksiyona karşı korumak olan geniz eti ve bademcikler, tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu büyüyebilir ancak sonrasında eski haline döner. Normal haline dönmeyen bazı durumlarda ise geniz eti ve bademcik ameliyatı yapılması gerekebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç'tan geniz eti ameliyatı, geniz eti belirtileri ve bebeklerde  geniz eti konuları hakkında bilgi aldık.

Geniz eti genellikle genetik (ailevi) nedenlerle ve özellikle alerji öyküsü olan çocuklarda sık geçirilen iltihaplanmalar sonucu büyür. Öncelikle sık tekrar eden orta kulak iltihapları, uykuda solunum durması, büyüme ve gelişme duraklaması gibi önemli belirtilere sebep olursa ilaç ya da ameliyatla tedavi edilir.

Geniz eti belirtileri

Geniz eti normal çocuklarda 2-3 cm civarındadır. Burun arkasından yukarıya doğru yayılmıştır. Geniz eti büyümesi hava yolları ve orta kulak ile geniz arasındaki kanalda yani östaki borusunda tıkanıklık oluşturur. Böylelikle çocukta;

* Ağızdan soluma ve sürekli ağız açıklığı,
* Kronik (uzamış) burun akıntısı,
* Burundan konuşma,
* Horlama,
* Huzursuz uyku,
* Yorgunluk,
* Ağlama,
* Büyüme ve gelişme duraklaması,
* Ağız ve dudaklarda kuruma ve çatlama,
* Diş gıcırdatması,
* Sürekli ağızdan nefes alma sonucu tahriş öksürükleri,
* Ağız kokusu,
* Sık oluşan orta kulak iltihapları,
* Uykuda solunum durması (UAS) rahatsızlıkları olur.

Her çocukta geniz eti olur mu, geniz eti büyümesi ne zaman anlaşılır?

Her çocukta mevcuttur. Geniz eti, boyun ve yutak bölgesinin yan röntgeni ve fiberoptik bronkoskop gibi yöntemlerle uzman muayenesi sonucu teşhis edilir.

Geniz eti ameliyatı

Her geniz eti ameliyat edilmez. Çocuk hastalıkları ve kulak burun boğaz uzmanı tarafından takip edilip şartlar gerektirirse ameliyat edilir. Her çocuğun geniz eti farklıdır. Geniz eti rahatsızlığı çocuğun genetik özellikleri, bağışıklık sisteminin durumu, beslenme ve sigara, kirli hava, sık enfeksiyon gibi çevre faktörleri ile yakın ilişkilidir. Enfeksiyon (iltihaplanma) ve büyümesi halinde belirti verir. Geniz etinin tümüyle çıkarılması, geniz eti bademcikler gibi kapsüllü olmadığından zordur. Bu nedenle bu durumun tekrarlama ve tekrar ameliyat edilme olasılığı vardır. Geniz etinin bademciklerle beraber alınması hastanın tetkiki sonucu çocuk ve KBB uzmanının kararına bağlıdır.

Geniz eti ameliyatı riskleri

Genel anestezi ile yapılan bu ameliyatın her cerrahi girişim gibi riskleri de vardır. Ancak genelde sorun olmaksızın gerekirse hasta bir gece kontrolde tutularak taburcu edilir. Geniz etinin doğal seyrine göre genelde 6-7 yaşından sonra ergenlik dönemine doğru büyümesi durur. Çocuğun genetik yapısının yatkın olması, immun sisteminin durumu ve sık geçirdiği enfeksiyon geniz etinin giderek büyümesine sebep olur.

Geniz etinin tedavisi öncelikle ilaçla yapılır. Daha sonra ameliyat şartları oluşursa ameliyat edilir. Geniz eti ameliyatına karar verildiğinde bademcikle beraber alınması veya yalnızca geniz etinin alınması konusu dikkatle değerlendirilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!