Paylaş
‘Dişlerimi çok gıcırdatıyorum, sabah kalktığımda çenem dişimi sıkmaktan ağrımış oluyor. Çok sıkmaktan ve gıcırdatmaktan dişlerim dökülecek’ gibi şikâyetlerini çok duyuyorum. Bu durum günlük hayatta gerginlik yaşayan yetişkinlerde çok olduğu gibi kimi zaman çocukluk yaş grubunda da rastlanılmakta. Çocuklar da zaman zaman gergin oldukları, yaşantılarında zorlukların olduğu dönemlerde bu sorunu yaşamakla birlikte kimi zaman da diş gıcırdatması parazitlerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Gerginlik sona erdiğinde ya da parazit ile ilgili ise bu durum tedavi edildiğinde toparlanabilmektedir. Ancak erişkinlerde bu kadar kolay ortadan kalkmamakta, senelerce sürebilmektedir.
Erişkin yaşamında diş gıcırdatma daha çok kaygılı insanlarda gözlenmekte, kendilerini gün içinde sıkmakta geceleri de bu nedenle uyku esnasında bile dişleri sıkılı kalkmakta, sabahları dişleri ağrımakta ve çenelerinde ağırlık hissetmektedirler. Bu durum bir süre sonra diş ve çene yapısının bozulmasına yol açmaktadır. Bu durumda diş hekimleri dişlerin birbirini sıkmaması için protez verseler de kimi hastalar zaten sıkıldıkları için bunu takmak istememektedirler. Bu durumda kaygı durumunun giderilmesi, gevşeme yollarının öğrenilmesi (dişlerin kasılması da kişinin genel vücudunun kasılmasına paralel gitmektedir) diş sıkmayı azaltıp kaldırmakta, gerekirse kısa süre gerginlik giderici ilaçlar kullanılmakta, son yıllarda daha yaygınlaşan şekliyle nörofeedback yönteminden de tedavide faydalanılmaktadır.
Kişinin kafasına takılan elektroensefalografi elektrodları kayıt alarak kişinin dişlerini sıktığı zamanlardaki beyin dalgalarını ölçmekte bunların normal beyin dalgalarının perioduna dönüşmesi için görüntüleri düzenlemekte ve böyle olduğunda 20 seans sonra kişi dişlerini sıkmaktan kurtulabilmektedir.
Bütün bu tedavilerden hangisi olursa olsun diş sıkmanın tedavi edilmesi kişinin uzun vadede daha iyi uyuması, kendisini sabahları dinlenmiş hissederek kalkması yönünden önemlidir.
Paylaş