Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2007 00:00
Çağın hastalığı olarak nitelenen stresin, diş gıcırdatmanın (Bruksizm) en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Serdar Sütçü, "Diş gıcırdatması çoğu zaman stres, korku gibi psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalar maalesef dört kişiden birinin dişlerini gıcırdattığını gösteriyor" dedi.
ÇOK sayıda insanın en büyük sıkıntısı olan uyku sırasında diş gıcırdatmanın (Bruksizm) baş etkeninin stres olduğunu söyleyen Osmanlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekim Yardımcısı Serdar Sütçü, "Günlük hayatımızdaki sıkıntılar, sorunlar, acılar, öfkeler, kontrol altına alamadığımız duygular, uykumuzda ortaya çıkıyor. Bu hallerin dışa vurulmasında en yaygın olanı diş gıcırdatması dediğimiz Bruksizm’dir. Maalesef günümüzde dört kişiden biri buruksizm hastası" dedi.
Bruksizmi ’dişleri sıkma veya gıcırdatma durumu’ olarak tanımlayan Sütçü, bu hastalığı şöyle anlattı:
DİŞLER KISALABİLİR
"Bruksizm normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki, kişi uyanıkken aynı sesi çıkaramaz. Diş gıcırdatma, şiddetli olmadığı zaman dişlere herhangi bir zarar vermez, ama aşırı olduğunda çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkar. Bunların başında dişlerde yıpranma, hassasiyet ve ağrılara neden olabilir. Gıcırdatma sürekli ve şiddetli ise diş minelerinde hasar ve hatta ileri durumlarda diş boylarında kısalma meydana gelir. Dolguların düşmesine, kırılmalara, ya da zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca çene eklemindeki kıkırdak dokudaki hasar nedeniyle eklem şikayetleri ortaya çıkar. Bazı kişilerde, çene kaslarında gerginlik, baş ve boyuna yayılan ağrı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü ve yüz ağrılarına neden olur."
EN BÜYÜK NEDEN STRES
Çağın hastalığı olarak nitelenen stresin diş gıcırdatmanın en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Sütçü şöyle konuştu:
"Yapılan araştırmalar maalesef dört kişiden birinin dişlerini gıcırdattığını gösteriyor. Çocuklarda da bu oran yüzde 15 civarında. Diş gıcırdatması çoğu zaman stres, korku gibi psikolojik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Bazı lokal faktörler, kişilerde çene yapısındaki bozuklukların ve alt ve üst dişlerin birbiriyle uyumlu olmamasının rolü vardır. Bazen ağır beyin travmalarından sonra veya yüzü ilgilendiren hastalıklar sonucunda da diş gıcırdatma olabilir. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak çıkabilir.
DİŞ GICIRDATANLARIN ÇOĞU HORLAR
Diş gıcırdatanların çoğu aynı zamanda horlar. Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi diş gıcırdatma için risk faktörü olarak kabul edilir. Diş gıcırdatma, sinüzit, saman nezlesi, burun kemiği eğriliği, burunda polipleri olanlarda daha fazla görülüyor. Bunlar genellikle geceleri ağzı açık yatan, horlayan ve salyaları akan çocuklardır ve bu çocuklarda sıklıkla kulak ağrısı ve kulak iltihaplarına da rastlanır."
Çözüm gece plağı
Buruksizm hastaları için tedavi yöntemlerini ve yapılması gerekenler Sütçü şöyle sıraladı: "Tedavide öncelikle, bruksizme neden olan faktörler ortadan kaldırılmalı. Beyin travması, alerji gibi bir neden ise birincil olarak esas hastalık tedavi edilmeli. Dişlerdeki bir bozukluğa bağlı ise dişlerde gerekli düzeltmeler yapılmalı. Stresi olanlarda psikiyatristlerden yardım istenmeli. Dişlerin korunması için ise ağıza, kişiye özel yapılan, silikon esaslı maddeden yapılmış bir gece plağı takılmalı. Bu koruyucu sayesinde şikayeler tamamen ortadan kalkacak."