Paylaş
“Geceleri istem dışı dişlerimi sıkıyorum!”, “Elimde olmadan dişlerimi gıcırdatıyorum!”, “Dişlerimde aşınma oldu!” “Dişlerimin soğuğa karşı hassasiyeti oluyor!” veya “Dişlerimi kaybetmekten korkuyorum!” gibi cümleler kuruluyorsa ciddi bir diş sorunu olabiliyor. Halk dilinde diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm, genellikle uyku esnasında görülen ve kişinin farkında olmadan yaptığı güçlü çene hareketleriyle kendini gösteren psikolojik kökenli bir sorun olarak tanımlanıyor. Kişinin gün içinde karşılaştığı problemler karşısında ya da kontrolü elinde tutamadığı türlü sebeplerden dolayı strese girmesi, uyku halinde bilinçsiz olarak yapılan diş gıcırdatmalarının kökenini oluşturuyor. Dikkate alınması ve fark edildiği andan itibaren tedavi yoluna gidilmesi gereken diş gıcırdatmasının ihmali neticesinde, dişlerde ve çene eklemlerinde ciddi sorunlar oluşabiliyor.
Ciddi sorunlara yol açabiliyor…
Diş gıcırdatması sonucu oluşabilecek rahatsızlıkların başında, dişlerin sürtünmesi sonucu diş minelerinde aşınma olabiliyor. Aşınma sonucu soğuğa karşı hassasiyet gelişir, ani diş sızlamaları ve diş eti çekilmeleri görülebiliyor. Dişlerin gıcırdatılması ve sıkılmasına bağlı olarak mikro çatlaklar ve zamanla kırıklar oluşabiliyor. Diş gıcırdatmasının uzun süre devam etmesi sonucu dişler sallanmaya başlayabiliyor. Ayrıca yanak bölgesindeki kasların aşırı çalışması sonucunda şiddetli baş ağrıları, eklemlerde ağrı, çıtırtı ve kenetlenme meydana gelebiliyor.
Gece koruyucuları çoğu zaman işe yarıyor
Diş gıcırdatması ve dişlere uygulanan aşırı basıncın önlenebilmesi için uygulanacak tedavinin amacı çene eklem kemiklerinde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak olarak planlanıyor. Diş hekimleri olarak oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için dişlerin birbiriyle olan temasını kesecek “gece koruyucuları” kullanıyoruz. Hem alt hem de üst çeneye yerleştirilerek kullanılan gece koruyucuları diş gıcırdatması ve sıkmasının tedavisinde kullanılan en önemli araçlar olarak karşımıza çıkıyor.
Diş gıcırdatmaya botokslu çözüm
Gece koruyucuları ile tedavi edilemeyen vakalar için “botoks uygulaması” yapılabiliyor. Yüzde bulunan çiğneme kaslarına yapılan botoks ile diş gıcırdatma sorununa uzun vadeli çözüm bulunabiliyor. Çok yüksek dozlarda kullanılmadığı sürece vücuda hiçbir zararı olmayan besin toksini olarak tanımlanan botoks, kas dokusuna ya da başka bir dokuya zarar vermiyor. Sadece kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önlüyor ve kasların kasılmasına engel oluyor. Botoks uygulamasıyla aşırı çiğneme kuvveti, istenmeyen kasılmalar ve kontrol dışı sıkmalar önlenebiliyor. Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu, kastaki stresi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırıyor. Böylece kasta rahatlama sağlanıyor ve geceleri diş gıcırdatma, diş sıkma sorunu ortadan yok oluyor.
Çiğnemeyle ilgili hiçbir sorun yaşanmıyor
Botoks uygulamasıyla kasa herhangi bir zarar verilmediğinden çiğnemeyle ilgili hiçbir sorun yaşanmıyor. Sadece istenmeyen kasılmalar ve kontrol dışı sıkmalar ortadan kalkıyor. Uygulama 7 dakika içinde yapılıyor. Bazı kişilere birkaç hafta sonrasında ilave enjeksiyon gerekebiliyor.
Botoks uygulamasını 6-9 ay arasında tekrarlamak gerekiyor
Uzun vadeli etki gösteren botoks uygulamasının 6 ile 9 ay arasında tekrarlanması gerekiyor. Özellikle gece koruyucusu kullanmayı reddeden, unutan ya da tek başına yeterli olmayan vakalara önerebileceğim botoks uygulamasıyla, ileri dönemlerde çene eklemlerinde ve dişlerde oluşabilecek sorunların önüne geçilebiliyor. Böylece, hem sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olunabiliyor hem de diş sıkma ve gıcırdatma kötü alışkanlığından kurtulabiliniyor.
Paylaş