dijital oyunlar haberleri sayfasında dijital oyunlar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1169 dijital oyunlar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sokak oyunlarının yerini bilgisayar oyunlarının almasıyla günümüzde çocukların, gençlerin ve hatta yetişkinlerin boş zamanlarını değerlendirme şekilleri değişti. Amerika Birleşik Devletleri Eğlence Yazılımları Derneği tarafından 2022 yılında yayınlanan raporda, dijital oyunların kullanıcılar tarafından yararlı bulunduğu için oynandığı bilgisi yer aldı.
#Dijital OyunlarGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarSöz konusu çalışmalarda dijital oyunların hedef kitlesi sadece çocuklar veya gençlerle sınırlı değil. Dijital oyunlarla dil öğrenimi çalışmalarında çocukların yanı sıra gençler ve askeri personel dâhil çeşitli meslek gruplarından yetişkinlerle de çalışılmış ve oldukça başarılı sonuçlar elde edildi.
#PROF. DR. YUNUS ALYAZ KİMDİR?Her çağın paradigması eğitim dâhil yaşamın her alanını etkiler ve şekillendirir. Yabancı dil öğrenimini kolaylaştırmak, daha etkili, verimli ve eğlenceli kılabilmek amacıyla her dönem teknolojik gelişmelerden yararlanıldı. Dijital teknoloji alanındaki gelişmeler sonucunda 90’lı yıllara damgasını vuran gelişme bilgisayar destekli dil öğrenimi oldu (Computer Assisted Language Learning = CALL).
#Prof. Dr. Yunus Alyaz Kimdir“Bütün gün bilgisayar başından ayrılmıyor!”, “Tam bir tablet bağımlısı oldu!”, “Elinden cep telefonu düşmüyor!” Covid-19 pandemisi sürecinde hemen her anne babanın ortak yakınması oldu çocuklarındaki teknoloji bağımlılığı. Aylardır online eğitim nedeniyle saatlerce bilgisayar karşısında kalan çocuklarını; ders sonrası hatta ders aralarında bile dijital oyunlardan ayıramayan anne babalar, sömestrde de aynı şikayetleri yaşıyor. Yarıyıl tatilinde çocukları dijital oyunlardan uzak tutmanın ve sağlıklı aktiviteler bulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Sena Sivri, teknoloji bağımlılığına karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Teknoloji BağımlılığıSon yılların yükselen trendi mobil ve video oyunlar dünya çapında geniş bir pazara sahip. Artık sosyal hayatın da kaçınılmaz parçası olan bu oyunlar üretilirken insan davranışları analizlerinden faydalanılıyor. Oyun tasarımcıları oyuncuyu cezbedebilmek için çeşitli yöntemlerden faydalanıyor. Gelin bu yöntemlere birlikte bakalım.
#Dijital OyunlarSon yıllarda yapılan araştırmalar özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan çocukların yaklaşık olarak %30 oranında fiziki güç kaybı yaşadıklarını gösteriyor. Çocuklar koşmuyor, zıplamıyor, tırmanmıyor, toprakla ve ağaçla buluşmuyorlar. Asılma, tutunma, sıçrama, dengede durma duyguları ve becerileri bu açıdan eksik, tam gelişmemiş olarak kalıyor. Kullanmadıkları potansiyel ise bir süre sonra fiziki güç kaybı olarak ortaya çıkıyor. İşte sokaklar, çocukların oyun oynayacağı yeşil alanlar bu nedenle çok önemli.
#Sokak OyunlarıÇocukların oynadıkları dijital oyunlarda belli aralıklarla tekrarladıkları eylemlerin davranışa dönüşebileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Samur, “Çocuklarımızı, yaşlarına uygun olmayan içeriklere kesinlikle maruz bırakmamalıyız” diyerek ailelere uyarılarda bulundu.
#ÇocukUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan: "Son dönemde dünyada ve ülkemizde pek çok gencin olumsuz etkilenmesine sebep olan, oyun gibi görünüp yayılan tehlikeli akımlara karşı aileler çok dikkatli olmalı. Dijital oyunları çocuklarla oynamak mevcut risklerden haberdar olmak ve zamanında önlem almak açısından son derece önemlidir. Oyun kılıfı altında, geleneksel aile yapısını, kültürel kodlarımızı, çocukların ve gençlerin güvenliğini hedef alan, sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tür tehlikelere karşı ailelere büyük görevler düşüyor" açıklamasında bulundu.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Cahit TurhanSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sordum
#AvatariaSon günlerde çocukları hedef aldığı ve istismara açık hale getirdiği iddia edilen bir oyun gündemde. Yaş sınırının neredeyse hiç olmadığı, yaşını dahi yazmadan giriş yapılabilen ve yetişkinlerin çocuklarla kolayca iletişim kurabildiği bu oyunda çıplaklık ve müstehcen konuşmaların da oldukça fazla olduğu iddia ediliyor. İnternette hemen hepimizin karşısına reklam olarak çıkan Avataria isimli bu oyun çocuklar için gerçekten ciddi tehlikeler barındırıyor mu? Çocuklar için hayati öneme sahip 10 soruyu uzmanlara sorduk
#AvatariaMillî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bilim ve sanat merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin dijital dünyada kendilerini geliştirmeleri amacıyla düzenlenen ‘BİLSEM'ler Arası Eğitsel Dijital Oyun Geliştirme Yarışması’na başvurular başladı.
#BİLSEMMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak, öğrencilerin güvenle hareket edebilecekleri dijital ortamları oluşturmak ve öğrenme meraklarını akademik ve bilimsel mecralara yönlendirmek amacıyla Dijital Yaşam Becerileri Projesi başlattı.
#Millî Eğitim BakanlığıÇocuklar ev ortamında birbirleriyle sık kavga ediyor, çeşitli konularda anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Bu durum en çok anne babaları zora sokuyor. Peki ama çocuklar arasındaki uzlaşı nasıl sağlanacak, kavgalar nasıl tatlıya bağlanacak? Çocuk Gelişimi Uzmanı Mahizar Tınkır’a sordum.
#Kardeş KavgasıVideo oyunları, yaz tatilini evde geçirmek zorunda kalan çocukların en büyük eğlencesi. Birçok çocuk çevrimiçi oyunları tanımadığı kişilerle oynuyor, kimi zaman sohbet odalarında, yaşıtı olmayan kişilerin söylemlerine maruz kalıyor. Uzmanlar “Çocuklarınızın izlediği videoları, oynadığı oyunları bilin ve onunla bu konuda bol bol sohbet edin” diyor.
#Ömür KurtGünümüzde çocukların teknoloji ve ekranla karşılaşma yaşları oldukça erken dönemlere çekilmiş durumda, oysa bazı ülkelerde bebek ve çocuk koruyucu ruh sağlığı adına ilk 3 ve4 yaşlarda ekran kullanımının sıfır düzeyde olmasına dair düzenlemeler oluşturduğunu da duyuyoruz. Bebek beyninin özellikle anne, baba ve sosyal çevre ile etkileşimi sayesinde geliştiğini, bu sayede sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluştuğunu; çocuklarda, başkasını gözlem, taklit edebilme ve oyun sayesinde öğrenmenin gerçekleştiğini biliyoruz.
#Konuk YazarÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıSokak oyunlarının yerini bilgisayar oyunlarının almasıyla günümüzde çocukların, gençlerin ve hatta yetişkinlerin boş zamanlarını değerlendirme şekilleri değişti. Amerika Birleşik Devletleri Eğlence Yazılımları Derneği tarafından 2022 yılında yayınlanan raporda, dijital oyunların kullanıcılar tarafından yararlı bulunduğu için oynandığı bilgisi yer aldı.
#Dijital OyunlarGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarProfesyonel basketbol kariyerine 42 yaşında nokta koyan ve üç yıl önce İngiltere’nin başkenti Londra’ya yerleşip üç ayrı bölgede basketbol akademisi açarak başta Türkler olmak üzere her kesimden çocuğa eğitim veren eski milli basketbolcu Kerem Gönlüm, İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) sorularını cevaplandırdı.
#NBADijital oyun tutkunlarının vazgeçemediği oyunlardan biri olan Call of Duty’nin Modern Warfare serisinin yeni oyunu yakında oyuncularla buluşacak. Buraya kadar, ‘E, ne var bunda?’ diyebilirsiniz ama oyunseverlerin oyunun erken erişime açılan bölümünden paylaştığı görüntüler dünya basını ve sosyal medyada gündem oldu. Çünkü oyunun Amsterdam’da geçen bir bölümünden yansıyan o görüntüler, ‘gerçek’ hayattan bile gerçek. Çöp yığınları dahil oyundaki her şeyin fotogrametri tekniği ile daha gerçekçi görünmesi sağlanmış. Elbette bu, oyunseverler için iyi bir haber ancak ‘taklit edilen gerçek’, zamanla ‘gerçek gerçeğin’ yerini alır mı? Dijital oyunlar, çocukları ve gençleri gerçek hayattan ve gerçeklik algısından koparır mı? Cumhuriyet Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı ile konuştum.
#Dijital OyunDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarGünümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.
#Ömür KurtAtatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yarın okullarda coşkuyla kutlanacak. Pandemi koşulları nedeniyle iki yıldır yapılamayan kutlamalar için çocuklar sabah saatlerinden itibaren okullarında olacak. 23 Nisan nedeniyle okulların dışında da günboyunca yurdun dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor. Çocuklar için düzenlenen 23 Nisan etkinliklerden bazıları şöyle:
#23 NisanErzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş’un TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında hazırladığı hizmet içi eğitimle, fen bilimleri öğretmenleri 5 günlük kursa alındı. Okumuş, "Çocukların vazgeçilmezi bilgisayar, tablet ve mobil oyunlar. Çocukları oyun oynamaktan vazgeçiremeyiz. Biz de eğitimi oyunun içine koyalım, eğitsel oyun gerçekleştirelim dedik. Onun için fen bilimleri öğretmenlerine oyun eğitimi de veriyoruz" dedi.
#Erzurum Atatürk ÜniversitesiVakıfBank’ın bu yıl 3’üncü kez düzenlediği “Hack to the Future” hackathon etkinliğinde kazananlar belli oldu. Şirket, etkinliğin açılışını ve kapanış etkinliklerini Metaverse’te; proje geliştirme maratonunu çevrimiçi ortamda düzenledi. Kapanışta düzenlenen ödül töreni ile 5 kategoride ödüller sahiplerini buldu.
#Vakıfbank