dijital çağ haberleri sayfasında dijital çağ hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 537 dijital çağ haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Araştırma genel olarak, karşılaşılan bir problemi çözmek veya gereksinim duyulan bilgiye ulaşabilmek için birey tarafından ortaya konulan sistematik çaba olarak tanımlanabilir. Sorgulama, mantık yürütme, düşünme gibi pek çok becerinin birlikte işe koyulduğu araştırma süreci, bir şeyi bilmenin en aktif ve yapılandırılmış yolu diyebiliriz.
#Konuk YazarYazı yazmak, kitap okumak, işimi yapmak, yemek yapmak, evi toplamak hepsi çok zor geliyor bu ara. Hiçbir şey içimden gelmiyor normalde olduğu gibi bir coşku ile akmıyor. Ya mecburiyetten ya mesuliyetten ya da mahcubiyetten yapıyorum. Yarı istekle yapmama rağmen güzel şeyler olmuyor, çıkmıyor da değil. Böyle zamanlarda hayat genelde hep bana bir şeyler anlatmak istiyor ben de inatla onu duymuyor oluyorum.
#Geri DönüşümHer şey bir kadın oyuncunun kendi mahremiyetinde çektiği fotoğrafların telefonundan çalınarak sosyal medyaya yayılmasıyla başladı... Olayın toplumsal skandala dönüşmesiyse fotoğrafların onlarca site tarafından fütursuzca paylaşılmasıyla gerçekleşti. Oysa yasalara göre paylaşım eylemine dahil olan herkes suça ortak olmuş sayılıyor.
#DİJİTAL ÇAĞDijital çağda şirketler özellikle rekabetçi olmadıkları satın alma, muhasebe gibi alanlarda maliyetleri azaltmak için stratejik işbirliğine gidiyor. Böylece, firmalar asli görevlerine odaklanarak diğer işleri uzmanlarına bırakıyor. CDO Turkey İcra Kurulu Başkanı ve Danışman Bülent Kutlu, bu dijital ekosistemleri kurabilen firmaların ayakta kalabileceğini düşünüyor.
#Dijital EkosistemTürkiye’de internet kullanımı hızla büyüyor. Ancak, e-mail yani elektronik posta kullanımı azalıyor. Ama bir yandan da sosyal ağlar artıyor. Yani insanlar elektronik postadan çok facebook, twitter gibi sosyal ağlarda kendilerini ifade ediyor, düşüncelerin
#ÇocukNUN Eğitim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği ‘Özgürleştiren Sınırlar’ temalı etkinlikte konuşan Bakan Tekin, özgürlük ve sınır dengesine vurgu yaparak “Ancak dijital çağ, bu dengeyi tehdit eden başıboşluk kültürü dayatıyor. Çocuklarımız sınırlarını yitirme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Bizler, dijital dünyada başıboş bir şekilde savrulan bireyler değil; bilgiye sahip çıkan, onu sorumlulukla bütünleştiren ve insanlığa katkı sunan nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim sistemimizi, özgür bireyler yetiştirmek için sürekli güncelliyor; teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni sorun alanlarına karşı rehberlik ve bilinçlendirme çalışmalarını yaygınlaştırıyoruz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli medeniyetimizin köklerinden beslenerek çocuklarımızı yarınlara daha güçlü şekilde hazırlayacak” dedi.
#Yusuf TekinÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarBalıkesir'de Çamlık Uydu Kuluçka Merkezi'nin açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin son 14 çeyrekte teknoloji ve üretim odaklı büyümesine hız kesmeden devam ettiğini belirterek, savunma sanayiinde başarı hikayelerine her gün yenilerini ekleyerek yerlilik oranını yüzde 20’den yüzde 80’lere çıkardıklarını söyledi.
#Mehmet Fatih KacırMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Okul bahçelerini cıvıl cıvıl hale getirdiğimiz zaman dijital bağımlılık ile mücadele etmiş olacağız. Çocuk okulda cep telefonu ve bilgisayarıyla oynamak yerine bahçeye çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynayacak" dedi.
#TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Okul bahçelerini cıvıl cıvıl hale getirdiğimiz zaman dijital bağımlılık ile mücadele etmiş olacağız. Çocuk okulda cep telefonu ve bilgisayarıyla oynamak yerine bahçeye çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynayacak" dedi.
#GAZİANTEPTurkcell’in Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 28 Ocak Veri Koruma Günü’nde Gebze Veri Merkezi’nden önemli mesajlar verdi. Artık dünyanın en kıymetli ham maddesinin veri olduğunun altını çizen Dr. Ali Taha Koç, “Verinin korunması için farkındalık sağlayan bugünün kutlanmasını çok kıymetli buluyorum. Turkcell olarak siber güvenlik ve kişisel mahremiyetin korunmasını ulusal güvenliğin, toplum güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
#TurkcellAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleÇağımız dijital çağ olarak anılan ve son derece fazla olumsuz etkiler altında kalınan bir dönemdir. Kullanılan sayısız elektronik ürün, radyasyon yaymaktadır. Genellikle kapalı binalarda ve ortamlarda geçen iş hayatı insanın fiziki ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bir de buna hızlı ve doğal olmayan beslenme düzeni eklendiğinde başka sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde modern devletlerin üst sıralarda yer alan sağlık sorunları arasında "obezite" gelmektedir. Kişiler bir miktar sağlıklı beslenme veya sağlıklarını korumak adına farklı arayışlara yönelmektedir. Televizyonlarda, basın ve yayın organlarında sıklıkla işitilen "detoks ve detoks suyu" kavramları da bunlardandır. İşte ilgiyle okuyacağınız detoks nedir, ne işe yarar zayıflatan detoks suyu tarifleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#DetoksÇoğu kişi yanındakileri görmezden gelip dikkatini cep telefonuna veriyor. Bu tutumun artık bir adı var: ‘Phubbing’. İngilizce telefon (phone) ile küçümseme (snubbing) sözcükleri birleştirilmiş. Kelime kulağımıza yabancı ama bu davranışa hepimiz çok aşinayız. Uzmanlara telefon bağımlılığımızın boyutlarını; maruz kalanlaraysa ne hissettiklerini sorduk.
#PhubbingSteven Spielberg’in kendi çocukluğundan izler taşıyan “The Fabelmans” adlı son filmi, II. Dünya Savaşı sonrasında, Arizona’da mütevazı bir ailede büyüyen Sammy Fabelman’ın, sinemanın büyüsüyle aile içerisinde yaşanan gelgitlerin üstesinden gelmeye çalışmasını konu ediniyor. Gösterime girdiği günden beri izleyicinin büyük ilgi gösterdiği film hakkında merak edilenleri, yönetmen Steven Spielberg, Spielberg’le senarist ve yapımcılığı paylaşan Tony Kushner ve oyuncular Paul Dano, Seth Rogan, Judd Hirsch ile Gabriel LaBelle Kelebek okurları için anlattı.
#Steven SpielbergSteven Spielberg’in kendi çocukluğundan izler taşıyan “The Fabelmans” adlı son filmi, II. Dünya Savaşı sonrasında, Arizona’da mütevazı bir ailede büyüyen Sammy Fabelman’ın, sinemanın büyüsüyle aile içerisinde yaşanan gelgitlerin üstesinden gelmeye çalışmasını konu ediniyor. Gösterime girdiği günden beri izleyicinin büyük ilgi gösterdiği film hakkında merak edilenleri, yönetmen Steven Spielberg, Spielberg’le senarist ve yapımcılığı paylaşan Tony Kushner ve oyuncular Paul Dano, Seth Rogan, Judd Hirsch ile Gabriel LaBelle Kelebek okurları için anlattı.
#Barbaros TapanÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn OlmakÇevreye en çok zarar veren ikinci sektör olan tekstilde dijital çağ başladı. Artık dijital numunelerle hem firma hem de doğa kazanıyor. 9 yıl önce kurdukları yazılım firması ile yeni dönemin kapılarını açtıklarını, bugün dünyaya dijital kıyafet ihraç ettiklerini belirten TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, “Ülkemizde üretim yapan 46 bin firma varsa bunların ancak 200’ü yeterli teknolojiye sahip. Aktif kullanan ise 100 firma var. Bunu binli rakamlara çıkarmak hedefindeyiz. Böylece tekstil sektörü dünyadaki rakipleri arasından sıyrılarak, daha çok tercih edilecek” dedi.
#Tekstil İhracatçıları Ve Çalışanları DerneğiAra tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı Çocuklar‘Spor ayakkabı yalnızca sporda giyilir’ algısı tarihe karışalı yıllar oldu. O yıllardır tüm ayakkabılardan daha havalı, konforuysa cabası... Artık siyasilerin bile ayağından çıkarmadığı spor ayakkabıların geçmişten günümüze yolculuğunu, ortalığı yıkan ve kapılarında kuyruk oluşturan ikonik modelleri ve ünlü isimlerle özdeşleşen markaları mercek altına alıyoruz.
#Spor AyakkabısıAnkara Ticaret Odası (ATO) üyeleri, ‘ATONET’ mobil uygulamasıyla iş ve işlemlerini uzaktan erişimle gerçekleştirebilecek. ATO’nun hayata geçirip erişime açtığı uygulama ile üyeler, e-devlet üzerinden ‘ATONET’ uygulamasına giriş yapabilecek, e-belgeden başvuru ve randevu hizmetlerine, bilgi güncellemeden vezne işlemlerine kadar birçok hizmetten online olarak yararlanabilecek.
#Seda TOLMAÇSanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ankara Kalkınma Ajansı destekli, TOBB ETÜ Dijital Çağ Atölyesi’nce yürütülen ‘TechAnkara Maker Programı ArfBot Oyun Kodlama Yarışması 2022’ için başvurular 5 Eylül’de başladı. Yarışma, Ankara’da ikamet eden 8-14 yaş arası çocukların, kodlamayla kendi oyunlarını üretmesine imkân tanıyor.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıAraştırma genel olarak, karşılaşılan bir problemi çözmek veya gereksinim duyulan bilgiye ulaşabilmek için birey tarafından ortaya konulan sistematik çaba olarak tanımlanabilir. Sorgulama, mantık yürütme, düşünme gibi pek çok becerinin birlikte işe koyulduğu araştırma süreci, bir şeyi bilmenin en aktif ve yapılandırılmış yolu diyebiliriz.
#Konuk Yazar