Yeni sezonda sahne sayısını artıran Devlet Tiyatroları, birçok yeni eseri seyircinin beğenisine sunacak. Sanatseverler ise Devlet Tiyatroları'nın yeni sezonda oyunlarını ne zaman sahnelemeye başlayacağını merak ediyor. Peki, Devlet Tiyatroları ne zaman açılıyor?
#Devlet Tiyatroları Ne Zaman Açılıyor?Yeni sezonda birbirinden farklı oyunlarla sanatsevlerle buluşmaya hazırlanan Devlet Tiyatroları'nda hazırlıklar tamamlandı. İlk perde için bekleyiş devam ederken, izleyiciler, yeni dönemde Devlet Tiyatroları'nın ne zaman açılacağı ile ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, Devlet Tiyatroları ne zaman açılıyor? Yeni sezonda hangi oyunlar sahne alacak? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Devlet Tiyatroları Ne Zaman Açılıyor?Bir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitTürk izlenimcileri, kübistler, dışavurumcular; heykeltıraşlar ve dahası... Cumhuriyetimizin ilk yıllarından bugüne iz bırakmış sanatçılardan 81’inin yapıtları Taksim Sanat ve Piramid Sanat’ta sergileniyor. Bu özel serginin küratörü, sanatçı Bedri Baykam’la hem sergiyi hem modern ve çağdaş sanatın yaşadığımız topraklardaki 100 yıllık serüvenini konuştuk.
#Meltem FıratlıTam da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, doğumhanede Tosca operasından aryalar eşliğinde dünyaya geliyor. Adını Nâzım Hikmet koyuyor. Çocukluğu, annesi Türkiye’nin ilk primadonnası Semiha Berksoy ile sahnede, kuliste, sanatla dolu bir ortamda geçiyor. Tiyatro dünyamızın usta ismi Zeliha Berksoy ile beraberiz… Eski albümlerini karıştırırken bir yandan da önümüzdeki hafta 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyet’in ilk kuşak kültür-sanat atılımlarını birinci elden dinledik.
#27 Mart Dünya Tiyatro GünüAnkara’ya kent kimliğini kazandıran yapılar arasında bazıları var ki, gerek mimari yapısı gerekse arz ettiği önemle diğerlerinden ayrılıyor. Bunlardan biri olan Cebeci’deki Ankara Devlet Konservatuvarı (şu anda Mamak Kültür Merkezi), müzik ve sahne sanatları alanında yetiştirdiği sayısız sanatçı ile sadece Ankara ve Türkiye’de değil, dünya çapında da büyük bir saygınlık kazanıyor. Öyle ki, kabul edilmesi neredeyse imkânsız olan Paris Konservatuvarı, 1960’lı yıllarda yapılan protokolle dünyada sadece Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan gelenlere kapılarını doğrudan açıyor.
#Ankara Devlet KonservatuvarıKanal D ekranlarında yayınlanan ‘Yıldız De Bana’ programının jüri üyelerinden usta oyuncu Zafer Algöz’e sorduk; Peki size ilk kim ‘yıldız’ dedi? Bize doğduğu Kars’tan Bursa’daki gençlik yıllarına, Ankara’daki konservatuvar anılarından İstanbul’un sinema, dizi camiasına bol hareketli, komedili hayatını anlattı, günümüzün genç oyuncularına yıldız olma tüyoları verdi…
#Zafer AlagözEvkaf Apartmanı... Bugünkü bilinen adıyla Küçük Tiyatro... Ankara’da sadece tiyatroseverler için değil, bu şehrin tarihi ve kültürel dokusuna değer veren herkes için büyük önem taşıyor. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, tarihi bina için, “Tiyatro mabedi” diyor. Çünkü, Türk tiyatrosunun en önemli isimleri bu binanın kapısından içeri girdi, sahnesinin tozunu yuttu. İşte, 100 yıla yaklaşan ömrüyle Ankara kültür ve sanat hayatına ışık tutmaya devam eden Evkaf Apartmanı’nın hikâyesi...
#Evkaf ApartmanıUsta oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy ile beraberiz… Buluşma vesilemiz; ilk kadın Türk şarkı sözü yazarı Fikret Şeneş’in şarkılarını seslendirdiği ‘Vefa’ isimli ‘maxi single’ı. Albüm yeni ama şarkılar klasik ve zamansız! Tıpkı Işıl Yücesoy’un kendi gibi… Gülerek, “Karşınızda tarih gibi bir kadın var!” diyor ve bizi kendi hikayesiyle birlikte sahne tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#Işıl YücesoySerhan Ada’nın kitabı ‘Geçen Yüzyılın Ortasında Çocukluk Nesneleri’ni geniş, ferah bir nefes alır gibi okudum. Şimdilerde ‘değerler eğitimi’ diyorlar ya, bundan güzel eğitim olur mu... Gönül eğitimi, bellek eğitimi, incelik, kadir kıymet bilme... Önerimdir: Ders kitabı olarak okutulmalı.
#Geçen Yüzyılın Ortasında Çocukluk NesneleriBugün Sevgililer Günü. Elbette günün anlam ve önemine uygun konuşacak birçok isim vardı aklımda. Ama ben Ali Poyrazoğlu’nun kapısını çaldım çünkü o hayata hep sevgilisi muamelesi yapan, her güne Sevgililer Günü’ne uyanıyormuşçasına kalkan bir yaşam ustası. Ali’yi Akasya Acıbadem’de Bir Dakikada Bir Ömür adını verdiği oyunculuk workshop’unun tam ortasında yakaladım. Ufaklıklardan, sanki makam sahibi büyük işadamlarıyla konuşuyormuşçasına bütün kibarlığıyla izin isteyip yanıma geldi ve aldı sazı eline... Anlattıklarında aşk, muhabbet, hoşgörü ve sevgi vardı. Ben her zamanki gibi müthiş beslendim ondan; umarım size de hoş bir seda bırakmış oluruz bu pazardan...
#İzzet ÇapaGeyre Vakfı, kurtarıcısı olduğu Aydın’ın Karacasu ilçesindeki antik Afrodisyas kentinin aydınlatma sistemini yeniledi. 1.7 milyon lira tutan yenileme çalışmalarından sonra müze çağdaş bir çehreye kavuşurken, hem ziyaretçilerin konforu, hem de sergilenen eserlerin güvenliği artırıldı.