Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasının ardından Ankara boşaldı. Tatile gidemeyip Başkent’te kalanlar ise hem rahatlayan trafiğin, hem de daha sakin olan caddeler ve parkların keyfini çıkarıyor. Ankara’da kalanlar için daha birçok seçenek var. Müzeler, bugün itibarıyla ziyarete açılıyor. Sergi salonları, barlar ve gece kulüpleri de bayram süresince Ankaralılara hizmet vermeye devam ediyor.
Bayram boyunca Ankara’da yapılacak olan en güzel aktivitelerin başında tarihi kent merkezini ve buradaki müzeleri ziyaret etmek geliyor. Ankara’da tarihi tur ve gezi denince akla ilk gelen bölge ise kuşkusuz Ulus ve Ankara Kalesi. Başkent’e gelenlerin mutlaka uğradığı bölgede Ankara Kalesi’nin yanı sıra artık Hamamönü ve Hamamarkası da vazgeçilmez mekânlar haline dönüştü.
İşte, Hürriyet Ankara’nın bayram boyunca sizler için hazırladığı “Neler yapılabilir?” sorusunun seçenekleri.
ANKARA KALESİ
İKİ BİN YILLIK TARİHİ YOLCULUK
Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında var olduğu bilinen Ankara Kalesi, keyifli bir gün geçirmek için iyi bir alternatif olabilir. Sarp kayalıklar ve surlarla çevrili kale, yüzlerce yıldır adeta Ankara’nın bekçiliğini yapıyor. Bu tarihi kale, özellikle akşam saatlerinde ise göz alıcı bir manzara sunuyor. Kale çevresi, eski Ankara evleri, otantik kıraathaneleri, tarihi hanları ile cazibe merkezi. ‘At Pazarı Meydanı’nda, otantik ve antika eşya satan hanlar da bulunuyor. Bir yandan alışveriş yaparken, diğer yandan yöresel yiyecek ve içecekleri tadabilirsiniz. Kaleye gitmişken Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, hemen yanı başındaki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ni ziyaret etmelisiniz. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Paleolitik çağdan günümüze kronolojik sıra ile sergilenen eşsiz koleksiyonlar aynı zamanda tarihe ışık tutuyor. Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, Ankara’nın ilk sanayi müzesi. Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış müzenin koleksiyonunda, Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer veriliyor. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde Tunç Çağı’ndan Bizans’a kadar uzanan süreci yansıtan 2 bin eser yer alıyor.
ULUS
HER ADIMDA AYRI HİKÂYE
Tarihi boyunca antik kentlere ev sahipliği yapan Ulus, Cumhuriyet dönemi mimarisiyle de ön plana çıkıyor. Şehir merkezinin Kızılay’a kaymasının ardından eski popülerliğini kaybeden Ulus, son yıllardaki çalışmalarla tekrar eski günlerine dönmeye başladı. Ulus sınırları içindeki tarihi binalar restore edilerek, müze ya da sergi salonlarına dönüştürülüyor. Semt, tarihi binaları ile de adeta açık hava müzesi. Bu binalar içinde Ziraat Bankası, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlük Binası, İş Bankası, Garanti Bankası binaları ise en popüler olanlar. Ulus ayrıca çok sayıda müzeye de ev sahipliği yapıyor. Hacı Bayram-ı Veli Camii, Roma Hamamı, Augustus Tapınağı, Julien Sütunu, Ankara Palas, Suluhan, Milli Mücadele Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi, Pul Müzesi, Resim Heykel Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi de, Ulus sınırları içinde yer alıyor.
HAMAMÖNÜ VE HAMAMARKASI
SOKAKTA ALIŞVERİŞ KEYFİ
Ulus-Sıhhiye arasında yer alan ve restorasyon çalışmasının ardından şehre yeniden kazandırılan Hamamönü, ‘2011 Yılı Avrupalı Seçkin Destinasyon Ödülü’nü almaya hak kazandı. Tarihi Ankara evleri, otantik sokakları, yılın her gününe yayılan kültür-sanat etkinlikleri, köşe başlarında satılan el emeği göz nuru ürünleri, müzik sesleri, sanat sokağı, açık hava sineması ve her zevke-keseye uygun alışveriş noktalarıyla mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri. Ankara Kalesi eteklerinden başlayarak Cebeci’ye kadar uzanan bir bölümde yapılan restorasyon çalışmaları tamamlanan Hamamönü’nün ardından şimdi de Hamamarkası ilgi odağı olmaya başladı. Bölgedeki müzeler arasında Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi yer alıyor. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde Akın Gökyay’ın 6 kıtada 103 ülkeden topladığı 540 parça satranç takımı sergileniyor.
RENKLİ CADDELER
Ankara’ya kimlik kazandıran caddeler, vazgeçilmez yerler olmaya devam ediyor. Cadde kültürünü en iyi yansıtan Tunalı Hilmi ve Bahçelievler 7. Cadde, keyifli vakit geçirmek için en iyi seçenekler.
Filistin, Bestekar ve Tunus caddeleri ise özellikle gece hayatının öne çıktığı adreslerden. Çayyolu’ndaki Park Caddesi, Çukurambar ve şehrin kalbinin attığı Kızılay, bayram süresince keyifli vakit geçirebileceğiniz adresler arasında.
CANLI MÜZİK ZİYAFETİ
Gündüz, tarihi durakları, parkları ve bahçeleri ziyaret ettikten sonra akşam saatlerinde de, Ankara’nın önde gelen gece mekanlarındaki programlarda eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Bugün If Performance Hall’de Fresh, Hayyami Şarap Evi’nde Tülay Bardakçı ile Türkçe Pop Gecesi ve Telwe Performance Hall’de Have Fun, canlı müzik ziyafeti sunacak. Yarın ise Up Lost Pub’ta Kadife konseri, bayramın son günü yine aynı mekanda Akis konseri, Ankaralıları bekliyor olacak.
YEŞİLİN VE TEMİZ HAVANIN KEYFİNİ ÇIKARIN
Bayram süresince Ankara’nın dört bir yanındaki parklarda yeşilin ve temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Şüphesiz, Ankaralıların vakit geçirmekten en çok keyif aldığı parkların başında Kuğulu Park geliyor. Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan park, içindeki küçük havuzunda kuğulara ve ördeklere ev sahipliği yapıyor. Gölbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Mogan Gölü, Başkent’in en büyük göllerinden biri. Çeşitli su sporlarının yapılmasına imkan sağlayan gölün kıyısı, düzenlenerek Başkentlilerin hizmetine açıldı. Çeşitli restoranlar, çay bahçeleri, dinlenme tesislerinin bulunduğu parkta ayrıca kuş gözlem evi de bulunuyor. İçerisinde çay bahçeleri, dinlenme tesisleri ve lunapark bulunan Gençlik Parkı, akşam saatlerinde fıskiyelere yansıtılan ışık oyunlarıyla görsel bir zenginlik sunuyor. Ankara’ya 12 kilometre mesafede Samsun yolu üzerinde yer alan Mavi Göl, Eryaman’da bulunan Göksu Parkı, Cumhuriyetin kuruluşunun 50. yıldönümü nedeniyle 1970’li yıllarda yapılan ve muhteşem bir Ankara manzarası sunan 50. Yıl Parkı da, Başkent’in önemli parkları arasında.
EYMİR SUYA ÖZLEMİ GİDERİYOR
Özellikle hafta sonları şehre yakınlığı nedeniyle yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Eymir Gölü, Başkentlilerin suya özlemini gideriyor. Ahlatlıbel, hafta sonları uçurtmasını alıp gelen Ankaralılarla dolup taşıyor. Bala yolu üzerinde bulunan Beynam Ormanları, şehre yakınlığı nedeniyle Ankaralıların dinlenme adresleri arasında. Şehir merkezinde yer alan Kurtuluş Parkı, Ankara’nın Central Parkı olarak biliniyor. Çankaya’nın göbeğindeki Botanik Parkı, ağaçların altında dinlenip piknik yapabileceğiniz, şehir içindeki ender güzel yerlerden birisidir. Seğmenler Parkı, yemyeşil çimenlerine sırtüstü uzanıp, ağaçların gölgesinde keyif yapabileceğiniz bir yer. Parkın en iyi müdavimleri hayvan dostları. Sincan’daki Yunus Göleti, Harikalar Diyarı adı altında bir parka dönüştürüldü. Aydınlıkeveler’deki Altınpark’ın içinde bilim adına değişik oyuncaklarla oynayabileceğiniz Feza Gürsey Bilim Merkezi, faytonlarla gezinti yapabileceğiniz bir alan, kafeler ve restoranlar yer alıyor. Çansera Kent Bahçesi, doğal bir çevre içinde gezinti ve dinlenme imkanı sunuyor. Dikmen Vadisi, eşsiz manzarasıyla dikkat çekiyor. Lozanpark, koşu yolu, spor aletleri ve kapalı tenis kortuyla Çankaya halkının yoğun ilgi gösterdiği parklar arasında yer alıyor.