Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, 120 yıllık kayıtlara göre Türkiye'de her 6 yılda bir büyük deprem olduğunu belirterek, "Son 50 yıllık verilere baktığımızda Gediz depreminden Van depremine kadar 5 büyük deprem meydana gelmiş. Halbuki istatistiklere baktığımızda sayının 8-9'u bulması gerekiyor. Bu verilere bakarak büyük bir deprem olma olasılığının her geçen yıl yükseldiğini söyleyebiliriz" dedi.
#DepremDeprem sırasında yapılması gerekenleri hayatta kalma oranını arttırmak için büyük önem arz ediyor. Deprem olurken açık alanda ya da ev içerisinde nerelerde durulması, araç kullanılıyorsa ne yapılması gerektiği uzmanlar tarafından anlatıldı. Peki, deprem olurken ne yapılmalı? İşte, deprem sırasında evde nereye konumlanılması ve neler yapılması gerektiğine dair uzmanlardan detaylı açıklamalar
#Deprem Sırasında Neler YapılırYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir. Zaman, İstanbul'u depreme hazırlama zamanıdır. Bütün gücümüzle; hükümetle, yerel yönetimle, bilim dünyasıyla; İstanbul'u, Marmara Bölgesi'ni deprem dirençli hale getirmek yolunda gayret sarf etmeliyiz. Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürYerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul çok büyük bir afetle karşılaşabilir. Zaman, İstanbul'u depreme hazırlama zamanıdır. Bütün gücümüzle; hükümetle, yerel yönetimle, bilim dünyasıyla; İstanbul'u, Marmara Bölgesi'ni deprem dirençli hale getirmek yolunda gayret sarf etmeliyiz. Depremi hemen bekliyoruz, hemen işe başlamak lazım" dedi.
#Naci GörürProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürTıpta "tinnitus" adı verilen kulak çınlaması deprem sonrası şikayetleri arasında yer alıyor. Uzmanlar kulak çınlaması şikayetlerinin hafife alınmaması gerektiğini vurgularken, teşhisin kulak çınlaması tehlikesinin büyümesini engellemede önemli bir adım olduğunu belirtiyorlar. Çünkü, halk arasında farklı şeylerin habercisi olarak tanımlansa da kulak çınlaması çeşitlerine göre zararlı olabiliyor. Peki, kulak çınlaması (Tinnitus) nedir, neden olur, nasıl geçer? Deprem sonrası kulak çınlaması normal mı, ne kadar sürer? Odyolog Ülkü Hilal Gedikli, duygu durum bozukluğu, anksiyetesi olan hastalarda var olan durumun artmasıyla birlikte kulak çınlaması şikayetlerinin meydana gelebileceğinin altını çizerek, kulak çınlaması nedenleri, çeşitleri, teşhisi, yaş aralığı ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı.
#Kulak ÇınlamasıTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremUzmanlara göre depremle mücadele sadece devletin veya kamu kuruluşlarının görevi değil. Vatandaşların da yapmaları gereken önemli görevleri, almaları gereken önlemler var. Bazıları olabildiğince basit, hatta bedava. Bu önlemler deprem anında ve sonrasında hayat kurtaracak. İşte uzmanların İstanbul’da yaşayanlara tavsiyeleri.
#Deprem11 ili yıkan, 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 15 milyondan fazla kişiyi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir ay geçti. Çadır kentler kurulmuş olsa da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu bilinen kalıcı prefabrik konutlarda henüz yaşam tam anlamı ile başlamış değil. Köylerde ise çadır sıkıntısı yaşanan noktalar var. Yanı sıra hijyen ve temiz su problemlerinden kaynaklı sağlık sıkıntıları var. Kimi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor, kimi de kayıp eş, çocuk, akrabalarını aramaya devam ediyor. Daha da vahimi, yardımları organize eden gönüllülerin sayısı gündem değiştikçe her geçen gün daha da azalıyor. Bir aydır deprem bölgesinde çalışan gönüllülerle konuştum. Felaketin birinci ayında durumun fotoğrafını çektik.
#Deprem BölgesiDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul Depremiİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarDeprem olduğu anda GSM şebekeleri kimi yerde tamamen, kimi yerde kısmen kesildi. 10 kentin iletişimi telsizle sağlandı. AFAD’ın dışında, sahada ilk anda yardıma koşan yüzlerce amatör telsizci de vardı. Afet durumlarında önemi anlaşılan ‘muhaberatın isimsiz kahramanları’yla konuştuk.
#Amatör TelsizcilKahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama ve kurtarma çalışmaları sona erdi. Şimdi sırada yıkılan binlerce binadan geriye kalan enkazı kaldırma çalışmaları var. Peki deprem sonrası atık yönetimi nasıl olmalı? Doğaya ve canlılara zarar vermeden nasıl adımlar atılmalı? Bölgede sağlık riskini minimuma indirmek için neler yapılmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiÇocuklarımız deprem bölgesinden gelen kayıp haberlerini duyuyor, endişeleniyor, nasıl tepki vereceklerini kestiremiyorlar. Peki, ebeveynler olarak duyan, gören çocuklara durumu nasıl anlatmalıyız? Uzmanlar onları yaşananlardan tamamen uzak tutmanın gerçekçi olmadığı görüşünde.
#Deprem“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremÜlke genelinde geçen hafta ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ yapıldı. Fakat hâlâ depremle ilgili aklımıza takılanlar var. Üstelik her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Deprem anında nasıl davranmalı, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl korumalıyız? Böyle bir kötü senaryoya hazır olmak için ne gibi önlemler alabiliriz? “İşin doğrusu nedir” diye konunun uzmanına sorduk.
#Depremİzmir, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin öldüğü depremin ardından önceki gece yine büyük korku yaşadı. Saat 03.29’da 4.9 büyüklüğündeki depremde 20’ye yakın binada çatlak oluştu, bir minare hasar gördü. Panikle üst katlardan atlayanlar oldu. Balkondan atlayan üniversiteli Efe hayatını kaybetti.
#İzmirAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#DepremTÜRKİYE’de ilk aşı olanlardan biriydim. Sinovac’ların üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Sonra Biotech’leri oldum. Yurtdışında iki doz Biontech şartı istendiği için ikinci dozu da olmuştum. Deltadan sonra Omicron çıkınca ve çok hızlı yayılınca Bilim Kurulu üç ay sonrasında üçüncü doz hakkını da verdi.Dün gidip o aşıyı da oldum.
#1Çalışkan bir insan… Elini attığı her konuda başarılı iş çıkaran bir isim… Üç erkek evlat annesi, söylediği şarkılarla binlerce insanın beğenisini kazanmaya devam ediyor. Oyunculuk yapıyor. Zaman zaman gazetecilik de yapıyor. Kadın olmanın en belirgin özelliği “eğergayretli bir insansanız yorulmazsınız” diyor. Konuşmayı çok seviyor. Hiç susmuyor. O hiç yorulmuyor, çalışırken gözlerinin içi ışık ışık oluyor. Böylesine bir enerjiye ve ülkemizin bilinen en ünlü totemine sahip sanatçısı Gülben Ergen….
#Gülben ErgenDOKUZ Eylül Üniversitesi'nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Deprem öncesi İzmir'de master planı hazırlanıp uygulansaydı yıkımlar ve can kaybı daha az olacaktı" dedi. Yerel yönetimlerin sorumluluğunu yerine getirmediğini savunan Sözbilir, "Doğal afet riski kapsamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Riskli binayı ya güçlendireceğiz ya da oradan alıp yenisini yapacağız. İlk yapılması gereken bu" dedi.
#İzmirİzmir Seferihisar’da meydana gelen can ve mal kayıplarına neden olan 6.6 büyüklüğündeki deprem, zaman zaman sarsıntıların yaşandığı Ankara için de gözleri ‘acil toplanma alanları’na ve deprem hazırlıklarına çevirdi. ‘Depreme ne kadar hazırız?’ sorusundan yola çıkan Hürriyet Ankara, olası bir depremde hayati öneme sahip noktaları ele aldı.
#Murat YILMAZYarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#Gazetehaberleri