Güneşin yıl boyu sıcak yüzünü esirgemediği Taşeli Yarımadası’nın yaşam kaynağı Göksu Deltası... Akdeniz’in Anadolu bozkırlarına açılan kapısı Ermenek’e uzanan, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkıyoruz Göksu Nehri’nin peşinden. Dev testere dişlerini andıran yamaçlar, heykeltıraş titizliğiyle oyulmuş kaya mezarları, derin kanyonlar ve göz alabildiğine kayalıklar... Bol bol manzara fotoğrafı çekebilirsiniz.
#SeyahatCaretta caretta’lar yakın zamana kadar Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Kırmızı Liste’sinde ‘Kritik Tehlikede’, yani yok olmanın eşiğindeydi. Kısa süre önce sayıları artınca ‘Hassas Tür’ kategorisine alındılar. Peki; denizler kirleniyor, plastikler kaplumbağaları öldürüyorken bu nasıl oldu?
#Caretta CarettaHayvanlar iklim değişikliğine sadece üç şekilde tepki verebilir: Hareket edebilir, uyum sağlayabilir veya ölebilir. Şu anda her üçü de yaşanıyor. Canlılar hayatta kalmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu uğurda binlerce yılda edindikleri alışkanlıkları dahi değiştiriyorlar. Göç yolundan dönenler, çiftleşme düzeni bozulanlar var; bazıları yol bulamıyor ve nesli tükenme tehlikesine giriyor... İklim krizi nedeniyle neler yaşadıklarına biraz daha yakından bakalım...
#İklim DeğişikliğiTüm koruma çalışmalarına rağmen uçabilen en ağır kuş türü olan toyların sayısındaki azalma durdurulamıyor. Tüm dünyada yok olmanın eşiğine gelen toyların Türkiye’deki sayısı da 12 yılda 1.000’den 800’ün altına düştü. Bu özel canlının neslini tehdit eden ilk şey avcılık. Biçerdöverlerse yuvaları tahrip ediyor.
#GazetehaberleriKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim Kitapları"Bugün Türkiye’nin yapması gereken, KKTC’nin dost devletlerce, bu arada aramızda akrabalık bağları bulunan devletlerce tanınmasını sağlamak için her türlü diplomatik çabayı göstermektir. ‘Bir millet, iki devlet’ söylemi lafta kalmamalı, KKTC’nin tanınmasını içerecek biçimde ‘bir millet, üç devlet’ olarak güncellenmelidir.”
#YazarBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriBir Akdeniz gezisine çıkacak olsanız nasıl bir rota belirlerdiniz? Hangi adalara, hangi kıyılara uğrar, hangi sularda yüzerdiniz? Bu defa rehberimiz bir iribaş denizkaplumbağası, yani bir Caretta caretta olan Tuba. Unutmayın ki kumsallarında betonların, suyunda plastik başta olmak üzere kirliliğin her geçen gün biraz daha arttığı Akdeniz’de bir kaplumbağanın geçtiği sular en temiz, yaklaştığı kıyılarsa en bakir yerler.
#Caretta Caretta TubaKonfor alanlarımıza yapışıp kalsak da nafile çünkü refahı oluşturan şartlar artık geçerli değil. “Şimdi hayatta kalma zamanı!” diyor Doç. Dr. Ebru Güzel ama umutsuz değil gelecekten. Kentlerden kaçıp kırsala yerleşenlerin yeni bir çağın fitilini ateşlediğini söylüyor: ‘Onarım Çağı’...
#GazetehaberleriPatara plajında tedavi edilen üç denizkaplumbağası, Emine Erdoğan’ın da katıldığı törenle suya bırakıldıktan sonra izlemeye alındı. Çip takılan, ‘Belkıs’, ‘Patara’ ve ‘Likya’ adlı ergin caretta’lar ile ‘Kaş’ adlı yavrudan dün ilk sinyaller Patara açıklarından geldi.
#Gazetehaberleri185’ten fazla ülkede görülen koronavirüs nedeniyle dünya nüfusunun üçte biri kısıtlanmış koşullarda ya da karantinada yaşıyor. Bu durum insanlık için trajik olsa da memnun olanlar da var. Geyiklerden keçilere, tavuskuşlarından vahşi kedilere kadar şehirlerin çevresinde yaşayan birçok yaban hayvanı boş sokak ve meydanların keyfini sürüyor. Bodrum’da ördekler ve domuzlar görüldü, Haliç’te ise uzun yıllardan sonra yunuslar oynaşıyor...
#HayvanYeni yılın ilk haftası elime kâğıdı kalemi alır, önce bir önceki yıl nereleri gezdiğimizi yazar, bir sonraki yıl nerelere gitmek istediğimizi not ederim. 2020 seyahat planlarımızı konuştuğumuz şu günlerde bizim de listemiz neredeyse tamamlandı. Bu listeye sonradan eklenen çok yer, şehir olur ancak burada paylaştığım seyahatlerin hepsini yapmak için farklı sebeplerimiz var. Seyahat listemizin size de ilham vermesi dileğiyle!
#Çocukla Gidilecek YerlerYumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmayan caretta caretta'lar, nesli tükenmekte olan canlılar kategorisinde yer alıyor. Oksijenli havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalan caretta caretta'lar sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. İşte, caretta caretta ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Caretta CarettaSalıdan sonra poşetler ücretli. Uzun zamandır gündemdeydi, 1 Ocak itibariyle hayata geçiyor. Artık plastik poşetlerin her biri en az 25 kuruşa satılacak, bu ücret her yıl güncellenecek. Bu karar yeterli mi, hayatımızda neler değişecek, doğayı korumak için başka neler yapabiliriz? Uzmanlara danıştık.
#PlastikYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıArtık resmi olarak yaz mevsimindeyiz. Hem de en 2017’sinden... Peki sıcaklarda nasıl ‘cool’ olup serin kalacağız? Nerede güneşlenmeli, kimi dinlemeli, nasıl partilemeli? Hangi kitap, nasıl dekorasyon, nereye seyahat? Nereler popüler olacak, neleri konuşacağız, kimler kazanacak? İşin uzmanlarına sordum, cevaplardan çoktan seçmeli test yaptım. Sonra kendi hazırladığım testi oturdum kendim çözdüm. Siz de çözün bakalım kim bilecek, kim yaya kalacak...
#2017 Trendleri‘Caretta caretta’lar, nesli tükenme tehlikesinde olan nadir canlılardan. Belek kıyıları Akdeniz’in ikinci, Türkiye’ninse en büyük yumurtlama alanı. Bin yumurtadan sadece üçü ergin olabiliyor. Bu canlıların mücadelesini yakından izlemek, yaşama dönmelerine ve rehabilite edilmelerine katkı sağlamak muhteşem bir deneyimdi.
Afrika’nın batı kıyısındaki Malabo, dünyada, anakara üzerinde bulunan bir devletin ada üzerinde bulunan tek başkenti. Ekvator Ginesi’nin 187 bin nüfuslu şehri petrol zengini. Okurumuz, Türkiye Gezginler Derneği Başkan Yardımcısı Selman Arınç gitti, izlenimlerini yazdı.
#Malabo