deniz tuzu haberleri sayfasında deniz tuzu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1230 deniz tuzu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzMikroplastiğin en çok deniz tuzunda bulunduğunu belirten ve zararları ile ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Verdiği zarar yıllar içinde ancak anlaşılabilir. En çok karaciğer, böbrek ve dalakta birikir” diyerek olası risklere dikkat çekti.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıEğer güzellik reçetesini kendi hazırlamayı sevenlerdenseniz bu haber tam size göre. Çünkü bugün sizlere, artık hemen hepimizin mutfağında bulunan ve harika bir güzellik ürünü olan deniz tuzu hakkında şaşırtıcı bilgiler vereceğiz. İşte deniz tuzunun güzelliğe 7 muhteşem faydası...
#Deniz TuzuTuzun tehlikeli olduğu bilinci yayıldıkça, alternatif tuzlar aranmaya başladı. Rafine tuz yerine Himalaya tuzu (pembe), kosher tuzu, deniz tuzu, celtic tuz gibi alternatiflerin popülaritesi arttı. Bu tuzlar farklı tat ve dokuya sahip oldukları gibi içerdikleri sodyum ve mineraller açısından da bazı farklılıklar gösterir. Peki, bu tuzların özellikleri nelerdir ve hangisini kullanmak gerekir? Diyetisyen Gülhan Koca detaylarıyla anlattı.
#Deniz TuzuZengin mineraller ve iyot içeren deniz tuzu, doğal bir şifa deposu olması nedeniyle de sağlıklı sofraların vazgeçilmezi. Güçlü tat verdiği için az miktarda kullanılması yeterli olan deniz tuzunun, dengeli ve bilinçli tüketildiğinde insan vücuduna pek çok faydası var. Deniz tuzunun, içerdiği mineraller ve iyot sayesinde insan vücuduna sağladığı faydaları saymakla bitmiyor.
#Deniz TuzuÇok büyük paralar vererek SPA salonlarına gitmenize gerek yok. Güzellik ve ferahlık deniz tuzunda... Doğal malzemelerle peeling ürününüzü kendiniz yapın. Ölü deniz tuzları ve bitki yağlarıyla birlikte özel karışımlar elde ederek, yüzünüze ve bedeninize uygulayabilir, banyonuzda mini bir SPA salonu oluşturabilirsiniz.
#BakımEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça KayaSon zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazYaz aylarının vazgeçilmezleri kavun ve karpuzu sofralarımıza konuk etmek için artık vakit daraldı. Tezgâhları süsleyen son turfandalarla yapabileceğimiz hem serinleten hem de doyuran pek çok yemek mevcut. Şefler Altuğ Tezer ve Nur Aktı’dan kavunlu-karpuzlu ferahlatıcı ve leziz tarifler aldık.
#KarpuzTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirKabak, patlıcan, biber... Yazın lezzetli kızartmalar soframızdan eksik olmuyor. Peki, enginar kalbini veya zeytini kızartmayı hiç denediniz mi? İsterseniz eşlikçi, isterseniz ana yemek olarak... Şef Emre Şen’den alışılmışın dışında, farklı kızartma tarifleri aldık.
#Yemek TarifiSon zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme SağlığıÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#FermantasyonRozbif, az kavrulmuş geleneksel bir sığır eti yemeğidir, genellikle İngiltere'de yapılır. Asıl olarak ana yemek olarak hazırlanan rozbif, genellikle sandviçlerde kullanılır. Baharatlarla güzelce marine olması, rozbif tariflerinin püf noktasıdır. Peki, rozbif (roast beef) nedir, nasıl yapılır?
#RozbifKarpaçyo (Carpaccio), genel olarak restoranların başlangıç menülerinde yer alır. İtalyan mutfağından olan karpaçyo daha çok atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Ancak karpaçyo hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta etin donmadan soğuk duruma gelmesi ve ince ince kesilebilmesi. Ayrıca karpaçyo yapımında et çeşitleri ve balık da, özellikle somon balığı, tercih edilebiliyor. Peki karpaçyo (Carpaccio) nedir, nasıl yapılır? İşte dana karpaçyo tarifi ve malzemeleri...
#Karpaçyo NedirUzakdoğu mutfağının popüler lezzetlerinden kimchi (kimçi) geleneksel kore yemeği olarak sofralarda yerini alıyor. Ana malzemesl Çin lahanası olan kimchi, yapımında fermente edilmiş sebzeler bulunuyor. Peki, Kimchi nedir, nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte Türk usulü kimchi tarifi...
#Kimchi NedirBalıkçı Rıza’yı takdir etmemek imkânsız. Özen gösteriyor, gayret ediyor ve işi severek yapıyorlar. Benim önüme gelenlerle askeri bir tabur doyacağı için hepsini çok ciddi inceleyemedim. Ama “Bu olmamış” diyeceğim hiçbir lezzete de rastlamadım. Tam tersine; memnun kaldığım ya da çok beğenip tekrar denemek isteyeceğim birçok meze ve balık vardı.
#Vedat MilorGelibolu Yarımadası’nın konumuyla, doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ve mutfağıyla her zaman çok özel ve özgün bir bölge olduğunu düşünürüm. Bir zamanlar eksiklik gibi algılanan kitle turizminin cazibe merkezi yerleri arasına girememesi ona bambaşka bir yol açtı.
#Müge AkgünGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇİzmir’den yola çıkıp Urla’yı geçtikten sonra yapımı geçen yıl tamamlanan çift şeritli Karaburun yoluna sapıyorsunuz. İlçe merkezine kadar deniz manzarası sizi büyüleyebilir ama tam 113 virajı dönmeniz gerektiğini unutmayın. Karaburun’a yaklaşık 15 kilometre kala Eğlenhoca yol levhasını görünce hemen sola dönün. Bu yıl 15 Aralık’ta dünyanın ilk furma zeytini festivali orada düzenlenecek.
#Aynur TATTERSALLTürk kahvesi, filtre kahve, americano, latte, espresso… Herkesin bir favori kahvesi var. Peki, iple çektiğimiz o kahve molasında hangi tatlıyı tercih edersiniz? 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nü bahane ettik, Ema Bakery’nin sahibi ve şefi Yaren Çarpar’dan kahve çeşitlerinin tat profillerini dengeleyip tamamlayacak leziz tarifler aldık.
#KahveBütün dünyanın bildiği, üç kutsal kitapta adı geçen bir meyve olsa da antikçağda sadece Anadoluluların gıdasıydı incir. Hakkında yazılacak çok şey var, ben biraz efsanelerinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Bir de taze taze yedikten sonra kalan yumuşamış incirleri değerlendirebileceğiniz üç pratik tarifim var.
#İncirAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Anna Laudel Bodrum, yaz sezonuna Ayça Okay küratörlüğünde gerçekleşecek ‘KarmaComa’ sergisiyle devam ediyor. 3 Eylül'e kadar ZAİ Yaşam’da görülebilecek sergi, televizyonda görmeye alışık olduğumuz gündüz kuşağı programlarına, yaz dönemi pembe dizilerine, kısacası melodramın hâkim olduğu duygu dolu her ana verdiği referanslarla dikkat çekiyor.
#Anna Laudel Bodrum