Karpaçyo (Carpaccio) nedir, nasıl yapılır? Dana karpaçyo tarifi ve malzemeleri
Karpaçyo (Carpaccio), genel olarak restoranların başlangıç menülerinde yer alır. İtalyan mutfağından olan karpaçyo daha çok atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Ancak karpaçyo hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta etin donmadan soğuk duruma gelmesi ve ince ince kesilebilmesi. Ayrıca karpaçyo yapımında et çeşitleri ve balık da, özellikle somon balığı, tercih edilebiliyor. Peki karpaçyo (Carpaccio) nedir, nasıl yapılır? İşte dana karpaçyo tarifi ve malzemeleri...
Karpaçyo (Carpaccio), İtalyan mutfağında karşımıza çıkan ve çiğ sığır etinin çok ince dilimlenmesiyle hazırlanan bir yemek. Karpaçyo enellikle zeytin yağı, parmesan peyniri ve karper veya çam tohumu ile lezzetlendirilir.
Günümüzde diğer et çeşitleri ve balıkta (özellikle somon balığı) kullanılmaktadır. Carpaccio adını, bir efsaneye göre İtalyan Rönesans ressamı olan Vittore Carpaccio'dan almıştır.
Karpaçyonun en önemli püf noktası ise etin donmadan soğuk duruma gelmesi ince ince kesilebilmesi. Ayrıca carpaccio hazırlarken kullanılacak zeytinyağının kalitesi çok önemlidir.
MALZEMELER:
320 gram sığır bonfile
160 gram rucola (İtalyan rokası)
30 ml. zentinyağı
80 gram parmesan peyniri
1 adet limon suyu
Taze çekilmiş tane karabiber
Tuz
DANA KARPAÇYO NASIL YAPILIR?
Hazırlanacak sığır bonfileyi, soğutmak amacıyla 30 dakika kadar derin dondurucuda bekletin.
Sosu için; zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, deniz tuzu ve taze çekilmiş tane karabiberi bir çırpıcı yardımıyla küçük bir kapta karıştırın.
Yaprak kısımlarını ayıkladığınız rokayı, bol suda yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
Düz bir servis tabağına 35-40 gram kadar roka yaprağını yayın. Sığır etini zar inceliğinde dilimledikten sonra yarısını servis tabağına alın.
Kalan roka yapraklarını tabağa dizip, bir kenara ayırdığınız kalan sığır filetoları üzerine kapatın.
Hazırladığınız sos karışımını üzerine gezdirdiğiniz carpaccio tabağını, ince ince traşlanmış parmesan peyniriyle bekletmeden servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...