Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulPandemi hepimiz için ilginç bir dönemdi. Evlere kapandık, iş yerlerimizi bıraktık ve her alanda hibrit bir hayat modeline döndük. Sonrasında da etkileri devam etti. Giyim tarzımız bile değişti. Bazı şirketler esnek çalışmayı ve hatta tamamen uzaktan çalışmayı tercih etti. Özellikle gençler esnek modelle çalışan şirketleri tercih etmeye başladı.
#1Deniz çayırları, sualtı yaşamının koruyucusu olarak bilinirken, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörler nedeniyle son yıllarda hızla azalıyor. Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla sahillerde veya kıyıya yakın bölgelerde deniz çayırlarının yosun zannedilerek toplandığına dair paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yanlış algının deniz ekosistemi için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Peki deniz çayırları tamamen yok olursa bizi hangi sorunlar bekliyor? Prof. Dr. Barbaros Çetin ile mercek altına aldık.
#Çevreİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosTürkiye Haritası sayfasında Türkiye Siyasi Haritası ve Türkiye Siyasi haritası ile Türkiye şehirler ve bölgeler haritası büyük renkli halleri ile yer almaktadır. Güncel 2024 Türkiye Haritası içerisinde Türkiye'deki iller, bölgeler ve ülkemizin komşuları isimleri listesi ile yer almaktadır.
#Türkiye HaritasıHaftalardır hedef gözetmeksizin Gazze’yi bombalayan İsrail ordusu, hayat kurtarmaya çalışan doktorlar ve yaşanan felaketi dünyaya duyurmaya çalışan gazetecileri de hedef alıyor. Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Hattab canlı yayından sonra evini hedef alan İsrail saldırısında 11 aile üyesiyle birlikte can verdi.
#İsrailGünlük hayatta yaşadıklarımızın bir yansıması olan rüyalar, içerdikleri bir takım sembollerle ne anlamlara geldiği merak edilenler arasında yer alıyor. Rüyalardan anlamlar çıkarmak isteyen vatandaşlar özellikle rüyada deniz görmenin ne anlama geldiğini merak ediyor. Rüyada dalgalı ve berrak deniz görmenin tabiri vatandaşlarca merak ediliyor. Peki, rüyada deniz görmek ne anlama gelir?
#Rüyada Deniz Görmek Ne Anlama Gelir?Baharatları, kokusu, otları ve rengarenk sunumlarıyla oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip Lübnan mutfağı, Alaçatı’daki adresi El Yar’la birlikte damaklarda eşsiz tatlar bırakmaya aday... Lübnan mimarisinden yola çıkılarak tasarlanan mekana giriş yaptıktan sonra kendinizi bir anda yasemin ve begonvillerle dolu eşsiz bir dünyanın içinde buluyorsunuz.
#1Babalar Günü yaklaşıyor, hediye telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl "Ne hediye alacağım?" diye düşünmek yerine birlikte unutulmayacak zamanlar geçireceğiniz bir gün planlamanız onları oldukça mutlu edecektir. Biz de uzmanlarımıza "Babalarla birlikte keşfedilebilecek rotalar nereler?" diye sorduk, harika öneriler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#RotaSulak alan tanımı çok çeşitli alanları içine alır; bataklıklar, turbalıklar, taşkın düzlükleri, nehirler, göller, tuzlalar, mangrovlar, deniz çayırı yatakları, mercanlar, gelgit anında altı metreden derin olmayan deniz kıyısı alanları doğal sulak alanların yanı sıra, atık su arıtım gölcükleri ve rezervuarlar gibi insan yapımı alanlar da sulak alandır.
#Doç.Dr. Efsun DindarHelenistik dönemde inşa edilen ve 1221'de kenti fetheden Selçukluların yeniden inşa ettiği Alanya Kalesi'nde, Kızılkule önündeki sahilde, bu yıl sert geçen kış ve oluşturduğu dalgalar ilginç bir keşfe yol açtı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, "Bu sene şiddetli bir kış geçirdik ve dalgalar şanslı bir veriyi ortaya çıkardı. Kızılkule'nin önünde yosunlar ve kumulların altında olan Roma dönemine ait bir tersane, gemi çekek yerinin varlığı ortaya çıkartıldı" dedi.
#AntalyaHelenistik dönemde inşa edilen ve 1221'de kenti fetheden Selçukluların yeniden inşa ettiği Alanya Kalesi'nde, Kızılkule önündeki sahilde, bu yıl sert geçen kış ve oluşturduğu dalgalar ilginç bir keşfe yol açtı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, "Bu sene şiddetli bir kış geçirdik ve dalgalar şanslı bir veriyi ortaya çıkardı. Kızılkule'nin önünde yosunlar ve kumulların altında olan Roma dönemine ait bir tersane, gemi çekek yerinin varlığı ortaya çıkartıldı" dedi.
#ANTALYAHollywood sinemasının da etkisiyle tüm dünyada denizde tehlike denince akla köpekbalıkları geliyor. Peki Amerikan kültürüne yerleşmiş olan bu köpekbalığı korkusunun kaynağının ne olduğunu biliyor musunuz? İşte bir asrı aşkın zaman önce yaşanmış o tüyler ürpertici olaylar...
#Köpekbalığı SaldırısıEkip arkadaşımız Gizem Coşkunarda, bu yaz 3 yaşındaki kızı Lorin’le bol bol seyahat ederek gittiği rotalardaki kolaylıkları ve zorlukları okurlarımızla paylaşacak. Gizem ve Lorin’in, ilk rotaları Göcek’ten ebeveynlere ‘Çocukla Seyahat’te hayatı kolaylaştıracak önerileri var…
#SeyahatFutbol camiasının küçük kızı iken, Ebru Gündeş, Ajda Pekkan, Murat Boz, Hande Yener ve daha nicelerinin klip yönetmenliğine uzanan bir kariyer... Sakinliği, huzuru, kıymetli dostluğu ve yeni işletmesi ‘Ahali’ ile Gülşen Aybaba... Uzun zamandır göremediğim çok eski arkadaşım Gülşen’le sonunda bir araya geldik. Ama ne gelme!
#1Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışmalarını büyük özveriyle, yoğun ve aralıksız sürdürüyor. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen İzmir-Karaburun yarımadasındaki kıyı bölgelerde insan ve doğa dengesinin sürdürülebilir olması, doğal, kültürel, tarihi, eğitsel ve estetik değerlerin koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen ‘Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi’nde artık sona yaklaşılıyor.
#İzmirIsparta'da deniz ve göl var mı? Güzel illerimizin arasında yer alan Isparta birçok alanı ile ev sahipliği yapmaktadır. Her anlamıyla ağırlamış olduğu misafirler ile turistik bir kentimiz olmaya baş koymuştur. Bu ilimizde yazın oldukça hareketli zamanlar geçirmek mümkündür. Isparta'da deniz ve göl var mı tüm detayları ile derledik.
Sa II. Dünya Savaşı sırasında Sturmabteilung kelimesinin kısaltması olarak kullanılmıştır. Stumabteilung, Alman Taarruz Bölüğü anlamına gelir. Sa ile başlayan ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan isimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Salim 2- Salih 3- Saadettin 4- Samim 5- Saadet 6- Saliha. Sa ile başlayan diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimEski dönemlerde kullanılan bir kelime olan lebiderya kelimesi farsça bir kelime olup Türkçeye sonradan dahil olan bir kelimedir. Lebiderya lebi ve derya kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Lebiderya ne demektir? Lebiderya ne anlama gelir ve Türk Dil kurumuna göre lebiderya kelimesinin sözlük anlamı nedir sorularının yanıtları hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.