Asırlar boyunca gemilerin kazasız bir seyir yapmaları için zorlu suyollarına deniz fenerleri inşa edildi. Türkiye’de yaklaşık 50 tane deniz feneri var. Bunlardan mimarisi, konumu ve manzarasıyla mutlaka görülmesi gerekenleri büyük jürimiz sizler için belirledi: Fatih Çekirge Gazeteci, Saffet Emre Tonguç Hürriyet Seyahat yazarı, Serkan Ocak Hürriyet Seyahat Yayın Yönetmeni, Sinan Çakmak Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni, Emre Ermin Fotoğrafçı, gezgin, Orhon Gorbon Açık deniz yelkencisi, Ersin Demirel Yürüyüş rotaları rehberi, Yıldırım Güngör Atlas Dergisi yazarı, Akgün Akova Skylife Dergisi Gezi Editörü, Özkan Gülkaynak Denizci
#DENİZ FeneriKültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarından birini sürdürüyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin danışmanlığında, geçen kasımda restorasyona alınan Kız Kulesi’ni Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve mimar Tümertekin ile gezdik. Kale avlusu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat sökülmüş. Kule, 2023 başında tamamlanması beklenen restorasyon çalışması sonrasında müze olarak ziyarete açılacak.
#Kız KulesiBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaRusya Ukrayna savaşı üçüncü haftasına girdi. Çatışmalar aralıksız devam ederken, Ukrayna halkının gösterdiği direniş ise tüm dünyada dikkat çekiyor. Ukrayna’da ulusal direniş hareketi, ülkelerinin bağımsızlığını savunmak için her kesimden insanları bir araya getiriyor. Bölgeden sıklıkla insan hikayeleri geliyor. İşte aktörlerden dansçılara, siyasi isimlerden komedyenlere Ukrayna sivil direniş harekâtına katılan ünlü isimler…
#UkraynaNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşme‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#Yazarİlk kadın şair Antik Çağda yaşamış olan Sappho'dur. Türkiye'de daha çok Sapfo adıyla bilinen şair, M.Ö. 615 yılında Yunanistan'da doğdu. Lirik şiirler kaleme alan Sappho'nun yaklaşık 200 şiiri günümüze kadar ulaştı. Tıpkı ilk kadın şair gibi ilk kadın yazarın kim olduğu da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Türk ve Dünya edebiyatında ilk kadın romancı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Kadın Yazar Kimdir?Bundan iki yıl kadar önce İngiltere'nin başkenti Londra'da akıllara durgunluk verecek bir olay yaşandı: Genç bir adam binlerce fit yüksekte seyir halindeki bir uçaktan düştü. Bugün hala aydınlatılamayan bu olayla ilgili aşağıdaki satırları okuyunca ağzınız açık kalacak.
#KenyaAçan çiçekler, rengârenk manzaralar, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tertemiz hava... Hepimizin dışarı çıkası, yürüyüş yapası, bisiklete binesi geliyor. En azından çiçekler, ağaçlar, kuşlar arasında olmak istiyoruz. Bir yandan da yeni kitaplar, albümler çıkıyor, sanat dünyası da bahar heyecanı yaşıyor. Evet pandemi var ama biz yine de hayatın, bu ayların tadını çıkarabiliriz. Nasıl mı? İşte öneriler...
#GazetehaberleriHans Christian Andersen Ödülü sahibi İtalyan yazar Angela Nanetti’nin romanı ‘Mistral’, İtalya’da bir adada ailesiyle yaşayan ve adını yörenin sert esen, kuru ve soğuk rüzgârı mistralden alan bir çocuğun delikanlılığa uzanan yıllarını anlatıyor.
#Hans Christian AndersenDC Comics karakterlerinden ‘Aquaman’, ilk solo çalışmasıyla huzurlarımızda. Film, ‘süper kahraman’ın köklerinde dolaşırken ‘derin sular’a dalıyor ve ‘Atlantis Krallığı’ndaki taht kavgasının öyküsünü anlatıyor. Bilgisayarda yaratılmış görsel efektlerle bezeli yapım, envai çeşit deniz yaratığının yer aldığı savaş sahneleriyle dikkat çekiyor.
#Singin’ İn The Rain93 Harbi’ni bitiren Ayastefanos Antlaşması bu semtte imzalandı. Yeşilçam’ın ölümsüz filmleri bu sokaklarda çekildi. Meşhur Roma dondurmasıyla da, müdavim meyhanesiyle de burada tanıştık. Velhasıl geçmişi sağlam, ortamı huzurlu Yeşilköy, her köşesiyle davetkâr...
#AyastefanosAK Parti’nin kuruluşunun 16. yılı için yapılan kutlama etkinliklerinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi 11 milyon üyemize Sincan’dan Ankara’dan sesleniyorum. 2019’un Mart’ında 2019’un Kasım’ında bunu ikiyle çarpmaya hazır mıyız? Bunu ikiyle çarptığımız zaman bilesiniz ki devran farklı dönecektir. İnşallah Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Kasım 2019’da farklı dönecektir. Mart 2019’da farklı elhamdülillah gelişecektir." dedi.
#AK PartiGüney Afrika’da iki doğal park arasına bir gün şehir koyup, Durban’daki Oyster Box adlı otelde konaklıyorum. Şehrin böylesine can kurban. Hava hafif rüzgarlı; odanın balkonunda otururken Hint Okyanusu’nun kayalıkları ve uMhlanga deniz fenerini tokatlayışını izliyorum.
Ona “yeni Kafka” diyorlar. Kitapları çıktığı gün Londra’dan New York’a kitabevleri önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Haruki Murakami’nin yeni eseri tüm dünyada çıktı ve yine aynı etkiyi yarattı. Türkiye’de Ekim’de yayımlanacak. Kitaptan alıntılar ilk kez Hürriyet'te...
#Haruki Murakami“Sakın şu sıralar Emniyet, Yargı kurumlarının koridorlarında dolaşmaya kalkmayın. Yerdeki cam kırıkları batabilir. Ayağınız kayabilir. Birbirlerine attıkları eşyalar suratınıza gelebilir. Güvenli bir yere gidip cenin vaziyeti alın ve tehlikenin geçmesini bekleyin… Sonra kim kazandıysa gelip sizi bulacak zaten!”
#Erdoğan