Son dönemde yürüyüş rotam Likya yolu

MÜTHİŞ bir coğrafyamız var.

Haberin Devamı


Son yıllarda Fethiye’ye çok gidiyorum.
Uzun yürüyüşleri seven bir grubum var.
Bizim gibi yoğun çalışan insanlara yürüyüş çok iyi geliyor.
Örneğin tarihi Likya yürüyüşünü çok seviyorum.
Sabahın erken saatlerinde çıkıp akşam hava kararıncaya kadar yürüyorsunuz.
Öyle düz bir yol da değil.
Bazen çıkıyorsunuz, bazen iniyorsunuz; bazen de uçurumun hemen yanından, o dar patikalardan geçmek zorunda kalıyorsunuz.
Hele bir de yanınızda bu coğrafyayı bilen bir rehberiniz varsa harika oluyor.
Likya Yolu geçmiş yıllarda yurt dışında yayınlanan çeşitli dergiler tarafından dünyanın en iyi 10 ve en güzel manzaralı 50 yürüyüş rotasından biri seçildi.
Fethiye’nin Hisarönü’nden başlayan rota Antalya’nın Geyikbayırı köyünde sona eriyor.
Yürüyüşte Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar, 18 kilometre ile dünyanın en uzun doğal plajlarından biri olan Patara Kumsalı, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Türkiye’nin en güzel deniz feneri seçilen Gelidonya (Taşlık Burnu) Feneri, Adrasan Koyu, Musa (Olimpos) Dağı, Çıralı Plajı, Avrupa ve Türkiye’nin sahildeki en yüksek zirvesi olan Tahtalı Dağı, Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu, Göynük gibi doğal güzelliklerden geçerek Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanıyor.
Tabii bu yürüyüşü etap etap da yapabilirsiniz.
Son yıllardaki favorim işte bu parkur...
Ve Fethiye’ye her gidip geldiğimde kendimi daha iyi hissediyorum.

Haberin Devamı


Daniel Crag’in odasının adı
007 The James Bond Penthouse

TURİZMDE öykü yazmak gerçekten önemli...
Eğer bu öykü tutarsa dünyanın her yerinden insanlar gelir ve sizi bulur.
Daniel Crag’in Fethiye’de Yacht Classic Hotel’i bulduğu gibi...
James Bond filmi Sky Fall’un çekimleri boyunca Daniel Graig bu otelde kaldı.
Otelin diğer önemli misafirleri filmin dünyaca ünlü yönetmeni Sam Mendes, filmin prodüktörü Barbara Broccoli, Bond kızı Berenice Marlohe ve James Bond’un üç kişilik beyin takımıydı. Otelin ikinci kuşak işletmecileri Batuhan Kaya ve Banuhan Argın kardeşler, James Bond ekibiyle özel ilgilendiler.
Yacht Classic’in çok başarılı bir restoranı var.
Adı Mori...
Daniel Craig Türk mutfağını çok sevmiş, deniz ürünlerine bayılmış.
Fethiye karidesini, özel soslu ıspanak üzeri lagos şişi ve asma yaprağına sarılmış ızgara hellimi çok beğenmiş.
Bond kızı Berenice Marlohe ise zamanın çoğunu bahçede geçirmiş. Denizin ve güneşin tadını çıkarmış.
Daniel Graig, James Bond seri filminin Fethiye’deki çekimlerindan bazı kareleri imzalayarak özel bir notla yollamış. Konakladığı odanın kapısına “007 The James Bond Penthouse” ismi verilmiş. Bu odanın ünü Fethiye’yi çoktan aştı, özellikle İngilizler çok yoğun ilgi gösteriyor.
Daniel Crag Fethiye’yi ve kaldığı oteli Oscar ödüllü Avustralyalı aktör ve yönetmen Russell Crowe’a da tavsiye etmiş. The Water Diviner filminin son sahnelerinin çekimi Fethiye’de yapıldı.
Ve o da aynı otelde kaldı.
Hikayesi olan öyküleri seviyorum.

Haberin Devamı


Prens Charles’ı ağırlayan Mori

YACHT Classic Hotel’in ilginç de bir öyküsü var.
Kaya ailesine ait bu otel aslında yola bir restoran olarak çıkıyor.
Denizin hemen yanındaki küçük evde misafirlerini ağırlamaya başlıyorlar.
Mori, herkesi yemeğe davet eden bir isim...
Yıl 1975...
Yemekler iyi ve özgün olunca Mori’nin adı yayılıyor.
Prens Charles dahil herkes buraya yemeğe geliyor.
Önce restoran, sonra konaklama başlıyor.
Odalar ekleniyor, sonra da bugünkü haline dönüşüyor.
Fethiye’nin eski marinası burası aslında...
Sonra ikinci kuşak geliyor. Batuhan Kaya, Banuhan Kaya Argın...
Aile Kayaköylü...
Ama iki kardeş de İzmir’de okuyorlar. Batuhan Saint Joseph’te, Banuhan İzmir Türk Koleji’nde... Sonra üniversite eğitimleri...
Fethiye’ye döndüklerinde otelin işletmesini üstleniyorlar.
Bugün Yacht Classic; Türkiye’nin en özel butik otelleri arasında ilk 10’da 7’inci konumunda...
Otelin son haline mimar Şebnem Buhara imza atmış.
Fethiye turizminin gelişmesi için çalışıyorlar. Batuhan da, Banuhan da çok titiz insanlar...
Doğanın korunması gerektiğine inanıyorlar.
Fethiye’nin özgün haliyle kalması gerektiğini düşünüyorlar.
Yerel lezzetlerin daha kıymetli olduğunu söylüyorlar.
Her detayı ayrı ayrı önemsiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları