Milano Üniversitesi'nden Dr. Francesco Luciano'nun liderliğindeki yeni bir araştırma, kısa süreli egzersizlerin, uzun süreli egzersizlere kıyasla daha fazla enerji harcayarak kilo verme ve kan şekeri ile kan basıncını iyileştirme konusunda etkili olabileceğini gösterdi. Araştırma, kısa egzersiz molalarının günlük hayatta kolayca uygulanabileceğini vurguluyor. Peki bu egzersizler neler ve nasıl yapılıyor? İşte detaylar...
#SağlıkEkmek ve hamur işleri, makarna, tatlılar, kısacası karbonhidratlar... Birçoğumuz bu besinleri çok sevsek de kan şekerimizde ani inişlere ve çıkışlara neden olabilecekleri endişesiyle yemekten kaçınıyoruz. Ne var ki dünyanın beslenme konusundaki önde gelen uzmanlarından birine göre, kan şekerimizde ani tepkilere yol açmadan da gönül rahatlığıyla karbonhidrat yemek mümkün. İşte bunu yapabilmenin 6 sırrı...
#SağlıkRANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1Kimi hava kararıp gün geceye döndüğünde daha verimli oluyor, kimi de sabahın erken saatlerinde. Bugüne kadar yapılan birçok araştırmaya göre sabah erken güne başlayanlar daha mutlu, daha sağlıklı ve daha verimli insanlar. Gece geç yatanlarınsa sosyal hayatta daha aktif ve daha zeki oldukları ortaya çıkmış. Uzmanlar en önemli noktanın yeterli miktarda uyumak olduğunu savunuyor.
#Meltem FıratlıSevgili Hürriyet okurları… Bu hafta ‘5 Soru 5 Cevap’ta ‘Dua, niyet, istek ve dileklerimizi hayatımıza nasıl çekeriz?’ konusunda sıkça aldığımız 5 soruya yolumuzu aydınlatması niyetiyle 5 cevap hazırladım… Dua, niyet, istek ve dilekler bizim bu hayatta daha iyi bir hayat, daha iyi bir ‘ben’ yaratma konusunda bize yol ve alan açar.
#Meltem Farah AYDINDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiKüresel aşı kampanyasının başlamasından kısa bir süre sonra kadınlar, sosyal medya platformlarında menstrüasyon düzensizlikleriyle ilgili bilgiler paylaşmaya başladı. Benzer raporlar sağlık kurumlarında da ortaya çıktı. Konuyla ilgili Science Advances bilim dergisinde Amerika’da yapılan bir araştırma yayımlandı.
#Amerika'da Koronavirüs AraştırmasıYıllardır su ile ilgili kafalarımız karışık çünkü sağlığımız için en iyi su sıcaklığının ne olması gerektiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Kalkar kalkmaz ılık su için diyen var, soğuk su yağları parçalıyor metabolizmayı hızlandırıyor diyen var, sıcak su yağları yakar diyen var. Peki hangisi daha faydalı? Sıcak su mu soğuk su mu içelim? Yoksa suyun sıcaklığının hiçbir önemi yok mu? Tüm bu söylenenlerin bilimsel dayanağı var mı?
#SağlıkEgzersizin sağlık için önemli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, egzersizi ‘ne kadar yaparsan o kadar iyi’ değil, ‘dozunda yaparsan çok iyi’. Peki aşırı egzersiz nelere sebep olur? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkYaz aylarında özellikle tüketilen sade soda yani maden suyu, sağlığa faydaları ile sıklıkla tüketiliyor. Hazmı kolaylaştırdığı bilinen sodanın aynı zamanda kilo vermeye etkisi de araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, sade soda zayıflatır mı, kaç kalori? İşte, sade soda faydaları ve besin değeri...
#Sade SodaJapon araştırmacılar, zayıf elektrik akımını kullanarak geliştirdikleri yemek çubuklarıyla yemeklerdeki çok az miktardaki tuzun bile tadını yapay olarak en az bir buçuk kat arttırarak günlük tuz alımını sınırlandırmayı hedefliyor.
#JaponyaUzun süredir devam eden koronavirüs salgınının yarattığı koşullar birçoğumuz için daha az hareketli bir hayat, daha sağlıksız beslenme ve alınan fazla kilolar anlamına gelmeye başladı. Salgından kaçarken birçok başka hastalık riskine açık hale gelmemizle ilgili olarak uzmanlar uyarılarına devam ediyor. bunlardan biri de kilo almasak bile değişen vücut ölçülerimizle ilgili ve oldukça ilginç...
#Tip 2 DiyabetDaha önce yapılan araştırmalar pazar gününden itibaren insanların pazartesi stresine girdikleri ortaya çıkarmıştı. Ancak Leipzig Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yapılan bir araştırma bilinenin aksine insanların pazartesi günüyle salı veya çarşamba arasında bir fark göremediğini ortaya koydu.
#Pazartesi SendromuDüşünün ki çok derin bir uykudasınız, rüya görüyorsunuz ve dışarıdan sorulan soruları anlayabiliyor, doğru yanıt verebiliyorsunuz. Merak etmeyin, bilinçaltınızdaki sırlar hemen ortaya dökülmüyor. Çalışmalar oldukça başlangıç düzeyinde... Yine de bilimsel ortamda rüyaların içine ilk kez girilmesi önemli bir adım.
#Yazarİngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
#İngiltereSon günlerde halkın kafasındaki en önemli soru Çin aşısı mı olmalı Alman aşısı mı? Çin aşısı için gönüllü olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Alman aşısı yaptıran Kelebek yazarı Sahrap Soysal deneyimlerini Hürriyet için anlattı:
#GazetehaberleriBaşında Türk profesörün olduğu BioNTech-Pfizer’ın COVID-19 aşısı Türkiye’de denenmeye başlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ilk olarak 56 kişiyle başlayan denemelere Prof. Dr. Necmettin Ünal da gönüllü oldu. Ünal, “Umarım plasebo grubuna (etkisiz ilacın verildiği grup) denk gelmemişimdir” dedi.
#Gazetehaberleri