Kanser tedavisinde kemoterapi en standart tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Ancak kemoterapinin mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri, hastaların hayatını çok zorlaştırıyor. Halihazırda devam eden bir araştırma özel bir beslenme modeliyle hem kemoterapinin bu etkilerini ortadan kaldırıp hem de kanserli hücreleri yok etmenin yolunu arıyor. Peki bu mümkün mü?
#SağlıkRANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1Korhan Berzeg'in (83), evinin 3,5 kilometre uzağındaki dere kenarında bulunan kafatası ve 12 kemiği, 27 Mayıs'ta babası Muhsin Berzeg'in Armutlu Mahallesi'ndeki mezarının yanına defnedilecek. Eczacı yüzbaşı olan ve Iğdır'daki birliğinde hayatını kaybeden Muhsin Berzeg'in, Iğdır'da kabrinin bulunduğu mezarlıktan yol geçtiği için kemiklerinin alınıp, şu anki mezarına defnedildiği öğrenildi.
#Korhan BerzegKorhan Berzeg'in (83), evinin 3,5 kilometre uzağındaki dere kenarında bulunan kafatası ve 12 kemiği, 27 Mayıs'ta babası Muhsin Berzeg'in Armutlu Mahallesi'ndeki mezarının yanına defnedilecek. Eczacı yüzbaşı olan ve Iğdır'daki birliğinde hayatını kaybeden Muhsin Berzeg'in, Iğdır'da kabrinin bulunduğu mezarlıktan yol geçtiği için kemiklerinin alınıp, şu anki mezarına defnedildiği öğrenildi.
#Korhan BerzegBalıkesir’in Gönen ilçesinde kaybolduktan 312 gün sonra bulunan kemik parçalarının, kızından alınan DNA örneği ile eşleşmesiyle, öldüğü kesinleşen Korhan Berzeg'in (84) kesin ölüm nedeni, adli tıptaki incelemenin ardından belli olacak. Dün yapılan aramalarda kol kemiği olduğu düşünülen kemik parçası ile Berzeg'in gömleğinin parçası bulunurken, 3 kadavra arama köpeği ve 62 personel ile 5'inci günde de sürdürülen arazi taramasında, kafatası ile ayak kemikleri aranıyor. Dar alanda çalışmalarını yoğunlaştıran, tırmıkla ve elle de arama yapan ekipler, alan tarama faaliyetlerini 2 koldan yürütüyor. Korhan Berzeg'in, köpeği 'Tina' ile birlikte çıktığı yürüyüş yolu da yeniden incelemeye alındı.
#Korhan BerzegBALIKESİR’in Gönen ilçesinde kaybolduktan 312 gün sonra bulunan kemik parçalarının, kızından alınan DNA örneği ile eşleşmesiyle, öldüğü kesinleşen Korhan Berzeg'in (84) kafatasına ait olduğu değerlendirilen parça ile 3 kemik daha bulundu. Kafatası ve kemik parçalarına, dere boyundaki alan taramasında, kütük altı ve çalılıklar arasında, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nın kadavra arama köpeği 'Duman' tarafından ulaşıldı. Çalışmalar neticesinde ilk bulunan kemik parçaları ve giysi parçalarının 3 kilometre uzağında yeni bulgulara ulaşıldı. Ekipler, Korhan Berzeg’in kafatasına ait olduğu düşünülen 4 parça daha kemik buldu.
#Korhan BerzegBalıkesir Gönen'de kaybolduktan yaklaşık 1 yıl sonra, kendisine ait olduğu düşünülen kemik parçaları bulunan Korhan Berzeg’i (84) arama çalışmalarına, Bursa İl Jandarma Komutanlığı’nın özel eğitimli kadavra arama köpeği ‘Denek’ de katılıyor. Göreve başladığı 1 yıldan beri Türkiye gündemine oturan 2 olayda da aktif görev alan ‘Denek’, şimdi de 316 gündür kayıp olan Korhan Berzeg’in izini sürüyor.
#Balıkesir140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#Teknolojiİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Karayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaÖzlem Türeci ile Uğur Şahin’in koronavirüse karşı geliştirdiği aşının öyküsünü anlatan, Joe Miller’ın kaleme aldığı ‘Aşı: Biontech Aşısına Giden Yol ve Geleceğin Tıbbı’ bilimin, insanlık için çalışmanın ne kadar gergin, ne kadar zorlu olduğunun hikâyesi. Bazı yerlerde gözyaşlarımın akmasına engel olamadığımı itiraf etmeliyim.
#AşıBir yanda aşı olmadıkları için hayatını kaybeden iki hekim, diğer yanda koronavirüse yakalanan ve aşı oldukları için hastalığı kolay, ağrısız geçirdiklerini duyuran oyuncular Ezgi Mola, Enis Arıkan ve şarkıcı Mahsun Kırmızıgül. Örnekleri yan yana koyunca ortaya çıkan bu tablo bile aşının ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterli ama gelin görün ki aşı karşıtları toplumun kafasını karıştırmaya devam ediyor. Uzmanlar bir kez daha uyarıyor: “Aşılılar ile aşısızlar arasındaki fark gece ile gündüz kadar net!”
#YazarFilmlere, dizilere ürün yerleştirme çalışmalarına alışkınız. Peki, rüyalarımıza da reklam almaya hazır mıyız? Biliminsanları rüya yerleştirme reklamcılığının ‘şaka’ olmadığını söylüyor. Dünyada bazı markalar uyku-rüya yerleştirme konusunda gönüllülerle çalışmalara başladı bile.
#YazarSağlık Bakanlığı, Pfizer/BiNTech ile 120 milyon dozluk aşıya imza attı, bir başka deyişle 'tünelin sonundaki ışık göründü.' Sonbahara kadar toplumsal bağışıklığın kazanılacağı öngörülüyor. Tabii yeterince insan aşı olmak isterse...
#Aşı SorularıGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#GazetehaberleriBir denek tavşanının yaşadıklarının anlatıldığı Save Ralph (Ralph’i Kurtar) animasyonu bütün dünyada gündem olurken, hayvansever Zekeriya Gökçen ve Pelin Zorlukol da ölümden kurtardıkları ve ‘Zulu’ adını verdikleri denek tavşanının videosunu paylaştı. İkili, kulakları ve bacakları kesilmiş halde buldukları Zulu’yu nasıl tekrar hayata döndürdüklerini anlattı.
#Gazetehaberleri“İntranazal”, yani burundan sprey şeklinde tasarlanan Kovid aşısının tüm detaylarını aşıyı geliştiren ekip ilk kez DHA’ya açıklamıştı. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ve azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin “uyandırılarak” Kovid aşısı araştırmasında kullanılmasıyla geliştirilen aşının ilk insan denemeleri Ankara Şehir Hastanesi’nde yapılacak.
#HaberDünyayı salgından kurtarması beklenen aşılardan birine imza atan Türk bilim insanı Uğur Şahin, Türkiye ile kısa süre içinde bir sözleşmenin imzalanacağı müjdesini verdi. Alman BioNTech firmasının başındaki Profesör Doktor Şahin, “Türkiye için yeterli doz depoladık. Aşıların nakliyatında sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.
#GazetehaberleriCem Özer durdu durdu, karşımıza “Payitaht Abdülhamid” dizisinde sultanın baş düşmanı William Hechler olarak çıktı. Bu rol için imaj yenileyen oyuncuyla set sonrası buluştum. “Laf lafı açar” dedik, sorusuz, sorgusuz koyu bir sohbete bıraktık kendimizi. Sabırsız genç meslektaşlarını da konuştuk, “bu işler torpilsiz olmaz abi” önyargısını da, pandemi sonrası arşa çıkan komplo teorilerini de... Setlerde durum ne, yeni aşı bizi kısırlaştıracak mı, sürüden ayrılanı her zaman kurt kapar mı? Merak edenlere iyi okumalar...
#Cem Özer