Geçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat Milor3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal PescatoreMasterChef Ayşe Ekiz, sezonun dikkat çeken isimleri arasında yer alıyor. Tv8 ekranlarında yayınlanan ve yeni sezonuna hızlı bir başlangıç yapan MasterChef'in ilk bölümünde, kırmızı takım kaptanlığına Ayşe seçildi. Hayvanlarıyla yolladığı başvuru videosuyla adından söz ettiren MasterChef Ayşe Afyonkarahisar'dan yarışmaya katıldı. Online olarak aşçılık eğitimi aldığını söyleyen Ayşe, ilk turda demi glace soslu kuzu pirzola yaparak şeflerden üç evet almıştı. Peki, MasterChef Ayşe Ekiz kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef yarışmacısı Ayşe Ekiz'in hayatı ve biyografisi.
#Masterchef Ayşe KimdirŞef Görkem Özkan ve ekibi Aqua’da Türkiye standartları için sıradışı bir iş yapıyor. Hazırladıkları menü balık odaklı. Bizim balık konusunda ne kadar tutucu olduğumuz malum. Üstelik böyle bir restoranı Four Seasons Hotel Bosphorus gibi üst düzey, ulusal bir otel zincirinin ana restoranı yapmak beraberinde birçok zorluk getirebilir.
#Ebru ERKEYeni açılan The Peninsula İstanbul’un içindeki The Lobby isimli restoranı, dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıcalıklı kılan İstanbul Boğazı manzarası. Lobide başlayıp Boğaz’ın kenarındaki terasa uzanan bu restoranın başındaysa şef Alessandro Santi var.
#The PeninsulaBiri etkili bir sosyal sorumluluk projesi, diğeriyse iyi bir eğitimin sonucunda neler yapılabileceğine örnek şahane bir menü ve bu menüyle kazanılmış bir yarışma... Son zamanlarda iki üniversitenin gastronomi bölümlerinden içimi ısıtan haberler paylaşmak istiyorum.
#GastronomiBeş sezondur bir parçası olmaktan büyük keyif aldığım MasterChef’in finalini yaptık. Önümüzdeki seneye ilk ‘AllStar’ı yapmak için hazırlanıyoruz. Farklı sezonlarda izleyip desteklediğiniz yarışmacılarımızın pek çoğu, bu en prestijli kupayı almak için kıyasıya bir mücadeleye girecek. Ama önce gelin, ‘bu yılın enleri’ni birlikte hatırlayalım…
#Metin YavuzKaraköy’de yeni açılan Aşeka’ya büyük beklentilerle gitmedim ama buradan çok hoşnut ayrıldım. Her şeyden önce mekânı sevdim. Sade ama rahat ve sohbet için çok uygun. Özellikle deneyin diyeceğim bir tadımlık var. Şefin Amerika’da keşfettiğini düşündüğüm ‘tater tots’. Ama oradakilerden bile iyiydi. Ne mi bu? Rendelenip buharda pişmiş patates... Kalıplarda soğutulduktan sonra dilimlenip kızartılıyor.
#Tater TotsSiz bu soğuk havalarda, sıcacık evlerinizde pencereden usul usul yağan karın yağışını sıcacık kahve eşliğinde izlerken, ben sizler için yine mekan keşfetmeye çıktım. İstanbul’un bana göre uzaklarına gitmeyi tercih ettim. Önce Beylikdüzü’ne marinaya ardından da Büyükçekmece’ye geçtim. Gürpınar’da adını sıkça duyduğum, Cadde Kahvesi’ne kahvaltıya gittim. Eşsiz manzarasını duymuştum, ancak bu kadar iyi olduğunu tahmin etmemiştim. Kahvaltısını yazımda bahsedeceğim... Ardından ver elini West Marina. Burayı bilmeyenler için kısaca anlatmak gerekirse, içinde kafelerin, restoranların, amfi tiyatronun, marketlerin, helikopter pistinin bile bulunduğu çok şık bir alan. Bu güzel mekanda sevgili Yiğit Deniz kardeşimin işlettiği The Cheerss Pub’a gittim. Gençlerin takıldığı, canlı müziğin olduğu, kaliteli hizmetin yer aldığı çok şık, tarz bir mekan yapmış Yiğit. Son olarak durağım Büyükçekmece’nin en iyi ızgaracısı olan Bemet. Erol Erder dostum ve babasının birlikte pişirdiği köfte ve etlere doyamadım....
#BemetEataly’nin içinde açılan Terrazza Italia’nın başında tanınmış şef Claudio Chinali var. Malzeme seçimindeki özeni her tabakta hissettiren mekânda, kuzey İtalya klasiği makarnalardan çayla marine edilen kuzu kola özgün lezzetler pişiriliyor.
#İtalyaDemi-glace, Fransız mutfağında tek başına veya diğer soslar için bir üs olarak kullanılan zengin içerikli bir sostur. Et yemeklerine eşlik Demi glace sosun ana malzemesi hem tereyağı hem de kemik suyudur. Soğan, havuç, kereviz gibi birçok malzemeden oluşan bu sos sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Peki, demi glace sos nedir, nasıl yapılır?
#Demi GlaceDemi glace sos, Fransız mutfağında yer alan ve et yemeklerinin yanına oldukça yakışan bir sos çeşiti olarak mutfaklarımıza girmeye başladı. Et yemeklerine eşlik eden bu sosun ana malzemesi hem tereyağ hem de kemik suyu. Lezzetiyle bütünleşen ünü sınırları aşan demi glace sosu sizler de evinizde denemek istiyorsanız, tarifimize göz atabilirsiniz. Bu sos için öncelikle İspanyol sosa ihtiyaç duyuluyor. Peki, demi glace sos nasıl yapılır? İşte, demi glace sos yapımı için İspanyol sos tarifi
#Demi Glace Sos Tarifi14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer GünüSon yılların jet hızıyla yükselen eğitimi gastronomi. İyi de bu bölümlere kapağı atmak iyi bir şef ya da yemek bilirkişisi olmayı garantiliyor mu? Bu işi hakkını vererek yapan örnekler var tabii ama müfredatın olmadığı, eğitmenlerin yetersiz kaldığı, bazılarında mutfak bile bulunmayan bölümlerden iyi eğitim beklemek mümkün mü? İşte mutfakta son durum...
#GastronomiHafta için her gün ekranlara gelen Zuhal Topal'la Sofrada yarışmasında, haftanın finali gerçekleşti. 2 Aralık Pazartesi gününden itibaren mutfakta hünerlerini gösteren 5 gelinden biri, yapılan oylama sonrası haftanın birincisi seçildi. Kazanan yarışmacı para ödülüne sahip oldu. Peki, Zuhal Topal'la Sofrada birincisi kim oldu? Para ödülünü kim aldı? İşte, 2 6 Aralık haftası Zuhal Topal'la Sofrada kazananı.
#Zuhal Topal'la Sofrada Birincisi Bu Hafta Kim Oldu