Demi glace sos nasıl yapılır ve nedir? Demi glace sos yapımı için İspanyol sos tarifi
Demi glace sos, Fransız mutfağında yer alan ve et yemeklerinin yanına oldukça yakışan bir sos çeşiti olarak mutfaklarımıza girmeye başladı. Et yemeklerine eşlik eden bu sosun ana malzemesi hem tereyağ hem de kemik suyu. Lezzetiyle bütünleşen ünü sınırları aşan demi glace sosu sizler de evinizde denemek istiyorsanız, tarifimize göz atabilirsiniz. Bu sos için öncelikle İspanyol sosa ihtiyaç duyuluyor. Peki, demi glace sos nasıl yapılır? İşte, demi glace sos yapımı için İspanyol sos tarifi
Demi glace, bir zengin kahverengi sos içinde Fransız mutfağı kendi başına veya diğer soslar için bir üs olarak kullanılıyor. Lüks restoranlarda rastladığımız bu sos, yaklaşık altı ay buzdolabında donmuş halde çok iyi saklanır. Bu sosun yapımında da yine unun kavrulma işlemi vardır. İşte, demi glace tarifiyle ilgili bilgiler.
DEMİ GLACE SOS NEDİR?
Demi glace terim olarak , bir sos için kullanıldığında "krema" veya "sır" anlamına gelen Fransızca glace kelimesinden gelir. Geleneksel olarak bir ölçü Espagnole sos ve bir ölçü kahverengi et suyu birleştirilerek yapılır.
Temel bir kahverengi stok hazırlanmalı ve tamamlandığında çok sıcak kalması için ısıda bırakılmalıdır. Bu noktada ispanyolet hazırlanır ve bittiğinde kahverengi kundak eşit porsiyonlarda ispanyolete eklenir. Ancak bu sosun yapımı için İspanyol sosuna da ihtiyacımız olacak.
İspanyol sos Malzemeler:
300 gram sıvı yağ
150 gram havuç
150 gram soğan
1 diş sarımsak
3 kilo kırılmış sığır kemiği
1 demet maydanoz
200 gram domates salçası
175 gram un
Yapımı:
İlk olarak kemikleri yağda kızartın. Daha sonrasında sebzeleri un ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Salça ve suyu sebzeler pembeleşince ekleyin.
Maydanoz ve sarımsağı da ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Eğer suyu azalıyorsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
Daha sonra, ocağın altını kapatın ve sosunuzu ılımaya bırakın. Ilıyan sosu bir tülbet ya da süzgeç yardımı ile süzün.