Adaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#BursaDamla sakızı, tıbbın babası Hipokrat tarafından sindirim problemleri ve grip tedavisi için kullanılmıştır. Yaklaşık 2500 yıllık geçmişe sahip damla sakızı günümüzde kahve ve dondurmalara da aroma vermek için kullanılıyor. Peki, damla sakızı nereden elde edilir?
#Damla Sakızı NeredenHasan Tütüncüoğlu’nun pandeminin kasvetli günlerinde zihnine düşen bir soru, bugün Çeşme’nin geleceğine umut veren bir projeye dönüştü. Tütüncüoğlu, Sakız Adası’nın ekonomisinin temel taşlarından olan sakız ağacının, Çeşme topraklarında neden aynı başarıyla yetiştirilemediğini merak etti ve araştırmaya başladı.
#1Gastronomi kenti Hatay'da bayramlarda ve özel günlerde misafirlere ikramlık olarak sunulan kömbe, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) tarafından coğrafi işareti alınarak tescillendi. HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Hatay kömbesini dünya pazarına tanıtarak ihracat yapmayı planladıklarını söyledi.
#Hatay‘Çeşme’den Sakız Damlıyor’ projesi kapsamında sakız ağaçları için üçüncü kez hasat töreni düzenlendi. Bölgedeki sakız ağaçlarının sayısını kısa sürede 2 bin adede çıkardıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Sakız Adası’nın 10 katı potansiyele sahibiz, Dünya sakız üretiminde yerimizi alacağız” dedi.
#SakızSakız ağacı kendine özgü yapısı ve damla sakızını üretiyor olmasıyla farklı bir ağaç türüdür. Sakız ağacı görünüm olarak çalıya benzemektedir. Sakız ağacının küçük ve kırmızı renkte çiçekleri bulunur. Kırmızı renkte olan meyveleri zaman içerisinde siyah renge dönüşmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Hemen hemen herkesin kullandığı ve sıkça tüketilen damla sakızı, esasında bir tarımsal üründür. Ağacından elde edilen özler ile üretimi sağlanan damla sakızı ağacının yetiştirilmesi de özel ilgi gerektirmektedir. Damla sakızı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Damla sakızı ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Damla sakızı hem yapıştırıcı olarak hem de tatlı ve diğer yiyeceklere katılan bir reçinedir. İlk etapta şaşkınlık oluştursa da damla sakızının kaynağı bir ağaçtır. Peki, damla sakızı ağacı nasıl ve nerede yetişir? Ülkemizde damla sakızı ağacı yetiştiriciliği yapılır mı? Sizler için damla sakızı ağacı hakkında tüm merak edilenleri derledik.
Bozdağların güney eteklerine götürüyorum sizleri bu sefer, Ödemiş’e bağlı Birgi’ye. 5000 yıl öncesine dayanan, kesintisiz bir tarihte ise gezintiye… Bereketli topraklar… Küçük Menderes Havzası’nda yer alan bir açık hava müzesi adeta. Duvarların, taşların dili olsa da konuşsa, birde onlar anlatsa diyebileceğiniz kadar dopdolu ve köklü bir tarihe. Hanlar, hamamlar, konaklar, medreseler, çeşmeler, su kemerleri ve her köşesinde tarihin izlerini görebileceğiniz Birgi evleri.
#BirgiBozdağların güney eteklerine götürüyorum sizleri bu sefer, Ödemiş’e bağlı Birgi’ye. 5000 yıl öncesine dayanan, kesintisiz bir tarihte ise gezintiye… Bereketli topraklar… Küçük Menderes Havzası’nda yer alan bir açık hava müzesi adeta. Duvarların, taşların dili olsa da konuşsa, birde onlar anlatsa diyebileceğiniz kadar dopdolu ve köklü bir tarihe. Hanlar, hamamlar, konaklar, medreseler, çeşmeler, su kemerleri ve her köşesinde tarihin izlerini görebileceğiniz Birgi evleri.
#Birgiİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.
#İzmirTÜRK kahvesini tek kullanımlık poşetlere koyup pişirme süresini 5 saniyeye çeken firmalar damla sakızı, acıbadem, çikolata ve sütlü çeşitleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Cafe Crown, Shazili, Selamlique Istanbul ve Falcı markaları Türk kahvesinin pazar payını yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor.
Falım ve TEMA Vakfı, 3 yıldır birlikte yürüttüğü ‘Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz’ projesinde ağaçları klonlama yöntemine de başvuracak. TEMA ile yürütülen projeyi 2016 yılına kadar uzattıklarını söyleyen Kraft Türkiye Genel Müdürü Kostas Vlachos, “Kraft olarak sakız ağaçlarına aşık olduk.
Yarın Şeker Bayramı. Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra, tatlı yiyip tatlı konuşmanın zamanı. Bu hafta jüri üyelerimize bayram ziyaretine giderken götürülecek en iyi tatlıları sorduk. Tatlıcı adreslerinin yanı sıra, oradan özellikle hangi ürünün alınması gerektiğini de söylediler. Bir kutu baklava veya çikolata klasikleşmiş hediyeler olsa da alternatif seçenekler var. Örneğin sakızlı muhallebi veya su muhallebisi ya da kestaneşekeri. İşte en iyi 10 listemiz.
Dondurmanın en iyilerini en son 2007’de seçmiştik. Aradan geçen sürede pek çok yeni adres açıldı, pek çok marka Türkiye’ye geldi. Listeyi tazelemenin zamanıdır dedik, jüri üyelerimize bu yıl en iyi dondurmayı yedikleri adresleri sorduk. Ortaya çıkan yeni listeye bakınca, dört adresin 2 yıl öncesiyle aynı olduğunu gördük: Ali Usta, Rumeli Pastanesi, Yaşar Pastanesi ve Mini Dondurmacı. Listede geleneksel lezzetler de var, Avrupa’dan ithal tatlar da.
Endüstriyel dondurma şirketleri her ne kadar dondurmayı yaz kış yenen bir tatlı haline getirmeye çalışsa da, bizde dondurma satışları yazın patlıyor. Dondurma boğaz ağrısı yapar yargısı bir türlü değişmedi çünkü. Kabul etmek gerekir ki, insanın canı da dondurmayı buz gibi kış günlerinde değil, yazın bunaltan sıcaklarında çekiyor. Dondurmanın ilk olarak nerede ve kimler tarafından yapıldığı konusunda farklı bilgiler ve efsaneler var.