Kimine göre ilk defa Çinliler, kimine göre ise Hintliler veya Romalılar tarafından yapılmış. Bazıları en eski kayıtların Persler’e kadar uzandığını söylüyor. Avrupa’da ilk dondurmalar, buz ile meyve suyunun karıştırılmasından elde edilirdi. Türkiye’nin ise keçi sütü, şeker ve salepten yapılan, kendine özgü bir dondurması vardı. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en iyi küçük dondurmacılarını sorduk. Nerenin sakızlı dondurması meşhurdur, yanık dondurmayı kim yapar öğrenmek isterseniz işte en iyi 10 listesi.
EN İYİ 101. Ali Usta - İSTANBUL
2. Yaşar Usta - İSTANBUL
3. Rumeli Pastanesi - ÇEŞME
4. Mennan Dondurmacısı - İZMİR
5. Uğrak Pastanesi - MARAŞ
6. Akdeniz Dondurma - ANTALYA
7. Balkaymak - SAMSUN
8. Mini Dondurma - İSTANBUL
9. Güler Pastanesi - AYVALIK
10. Aksüt Pastanesi - İZMİR
ALİUSTAÖnünde 50 metre sıra var
Haftasonları önünde 50 metreye varan sıralar oluşuyor. 1969’dan beri Moda’nın vazgeçilmez dondurmacısı. Ali Usta (Ali Kumbasar), mesleğe çocukken başlamış ve dondurmayı günlük olarak bizzat yapmaya devam ediyor. Gerçek meyve ve şeker kullanan Ali Usta, her gün biri meyveli olmak üzere sade ve çikolatalı 3 çeşit de
diyet dondurma yapıyor. Toplamda 70’e yakın dondurma çeşidi var. Günlük olarak tezgahında 30-35 arası çeşit bulunduruyor. Ali Usta’nın böğürtlenli, ahududulu, muzlu, kavunlu, vişneli, naneli, karadutlu çeşitlerinin yanı sıra içine ne koyduğunu sır gibi sakladığı Santa Maria dondurması da meşhur. 120 metrekarelik mekanı yaz kış açık. Bir kilo dondurma 25 YTL, bir top ise 1.5 YTL. Sabah 8.00’den gece 02.00’ye kadar açık. Tel: (216) 414 18 80
YAŞARUSTAHavuçlu pek revaçta
Çocukluğunda Arnavut bir ustadan dondurma yapmayı öğrenen Yaşar Çarlı, 1972’den beri bu işi sürdürüyor. "Benim dondurmam 40 sene evvel yapılan dondurmadır. Tamamıyla hilesizdir, meyvenin kendisini ve şeker koyarım, tatlandırıcı kullanmam, isteyen istediği tahlili yaptırabilir" diyor. Dondurmayı mal ettiğinin altında fiyata vermeye kalktığı için 1995’te dükkanını kapatmak zorunda kalmış. Bunun üzerine Bostancı’daki Biberoğlu Unlu Mamuller tarafından davet edilmiş. Şimdi Biberoğlu’nun önünde kendi adıyla, kendi yaptığı dondurmayı satıyor. Kavun, üzüm, elma, armut, hatta patlıcan ve domates dondurması bile var. En çok kavun, çilek ve gül dondurması tutuluyor. Havuçlu dondurma da revaçta. Saat 14.00’ten gece 12.00’ye kadar açık. Dondurmanın kilosu 18 YTL, top fiyatı 75 YKr. Tel: (216) 361 14 40
RUMELİ PASTANESİSakızlı dondurmanın adresi
1923 yılında, henüz bir yaşındayken Çeşme’ye gelen Selanikli Osman Usta, eşi Şadiye Hanım’ın çeyizlik sandalye ve masalarıyla 1945’te açmış dükkanı. 1970’te Türkiye’deki ilk damla sakızlı dondurmayı üretmişler. Rumeli Pastanesi’nin sahipleri Osman Usta’nın oğulları Hasan ve Hüseyin Kardeşler. Sakızlı dondurmada, süt ve şekerin yanı sıra doğal sakız ve doğal salep bulunuyor. Meyveli dondurmalarda meyvenin kendisini kullanıyorlar. Sakızlı dondurmanın yanı sıra karadut, ovacık kavunu, çeşme limonu ile yapılan dondurmalar en çok talep edilenlerin başında. Attila İlhan, Can Kıraç, Sadun Boro ve Hıncal Uluç gibi ünlü müdavimlerin imzaladığı kağıtlar ve fotoğraflar duvarı süslüyor. Tel: (232) 712 67 59 / 712 66 73
MENNANDONDURMACISIKaradut Tire’den geliyor
Mennan Aygen tarafından 1936’da Hisarönü’nde açılan ve şu anda oğlu Adnan Aygen tarafından yönetilen Mennan Dondurma ve Sütlü Tatlıları, haftanın 6 günü 07.00 ile 20.00 saatleri arasında açık. Kapalı mekanında 70 kişi oturma kapasitesi var. Yaz aylarında faliyete geçen bahçesiyle beraber 140 kişiyi ağırlayabiliyor. Özellikle karadut dondurmasıyla ünlü. Sade, çikolata, krokan, yeşil fıstık, sakız ve cevizli dondurma çeşitleri bulunuyor. Dondurmanın lezzeti, kulanılan günlük sütten ve Güneydoğu’dan özel olarak getirilen çekirdek salepten geliyor. Karadut dondurmasında Tire’nin Cambaz Köyü’nden getirilen yabani karadut kullanılıyor. Bülent Ersoy ve Nejat Uygur müdavimleri arasında. Dondurmanın külahı 1.5 YTL, porsiyonu 4 YTL, kilosu ise 18 YTL. Tel: (232) 425 36 89
UĞRAKPASTANESİSırrı coğrafyada saklı
Kahramanmaraş’ın Uzunoluk semtinde 46 yıldır hizmet veriyor. Kentin önde gelen dondurma ustalarından Kemal Küçükönder kurmuş. Bugün Mehmet Ali Yarım tarafından işletiliyor. 74 yaşındaki Kemal Usta, oğulları hevesli olmayınca işyerini kendi yetiştirdiği elemanı Mehmet Ali Yarım’a iki yıl önce devredip, emekliye ayrılmış. Uğrak’ta tek tip dondurma var, o da bölgeye has sade dövme dondurma. Bu dondurmanın lezzetindeki sır üretildiği iklim ve coğrafyada saklı. Ahırdağı’ndaki yaylalarda kekik, keven ve yabani orkide çiçekleriyle beslenen keçilerin sütü ve yine aynı yörede toplanan salebin karıştırılmasıyla üretiliyor. Baklava, bülbül yuvası, kıvrım, burma, dürüm, şöbiyet, dilber dudağı ve kadayıf da bulabilirsiniz. Bir kilo dondurma 8, küçük külah 1, büyük 2 YTL. Tel: (344) 214 19 52
AKDENİZDONDURMAYanık dondurma burada
Antalya’da 1961 yılından bu yana hizmet veren Akdeniz Dondurma, isim hakkını satmaya başladı. Aslen Üsküplü olan Davut Kama’nın, Karaalioğlu Parkı’nda bir büfeyle kurduğu dondurma cumhuriyetinin merkezi, Doğu Garajı’nda 1961’de açılan dükkan. Babaları öldükten sonra işi devralan Ahmet, İlyas, Selahattin ve Kerim Kama kardeşler, babalarının mirasını taşımaya kararlı. Sade ve çikolatalı dondurmada yanık tadıyla farklı bir lezzet sunan Akdeniz Dondurma’nın şubelerinde meyveli dondurma da bulunuyor. Kilosu 9, porsiyonu 1.75 YTL. Tel: (242) 312 47 19
BALKAYMAK24 yıldır tescilli marka
Samsun’un Balkaymak dondurması, Türkiye’deki ilk tescilli yerli dordurma. Özel formülü var ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Babasından kalan mesleği gururla sürdüren 45 yaşındaki Kemal Güzeloğlu, "40 yıldır dordurma satıyoruz. Bizim dondurmayı yiyen kişilerin ağzında üşüme hissi olmaz. Ne kadar isterseniz o kadar rahatlıkla yersiniz" diyor. Dondurmanın kilosu 12 YTL. Tel: (362) 230 49 43.
MİNİ DONDURMA4 metrekarelik dükkan
Mini Dondurma’nın sahibi Nur Ener. Bebek’teki 4 metrekarelik dükkanı Birol ve Erol Özdemir kardeşler ile Mesut Akyıldız çalıştırıyor. Satış alanı küçük olsa da, Ümraniye’de 130 metrekarelik bir imalathaneleri var. 1968’den beri hizmet veren dükkanda bu yıl 17 çeşit dondurma satılıyor. Sütlü, karadutlu ve sakızlı dondurmaları çok beğeniliyor. Asla yapay tatlandıcı kullanmıyorlar, her zaman meyvenin kendisinden dondurma yapıyorlar. Frambuaz Yalova’dan, sakız Yunanistan’dan. Mart ve kasım ayları arasında açık. Haftanın her günü 9.00-3.00 arası hizmet veriyor. Demet Akbağ, Hande Yener, İbrahim Kutluay, Demet Şener, Mehmet Ali Erbil gibi ünlü müdavimleri var. Dondurmanın kilosu 17, bir topu 1 YTL Tel: (212) 257 10 70
GÜLER PASTANESİSezon 23 Nisan’da açılıyor
Ayvalık’ta 1946’dan bu yana hizmet veren Güler Pastanesi, yılın yaklaşık beş ayı dondurma satıyor. 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda dondurma üretimine başlayan pastane, eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte dondurma sezonunu kapatıyor. Güler Pastanesi’nin ikinci kuşak temsilcileri Murat (36) ve Özgür (26) Üzgün kardeşler, dondurmalarındaki lezzetin mastika sakızından geldiğini belirtiyor. Sakızı Midilli Adası’ndan kendileri alıyor. Süt, Kozak Yaylası’nda beslenen koyunlardan. Yalnız sakızlı ve kakaolu dondurma üretimi yapıyorlar. Mesleği Talat Usta’dan öğrenmişler. Dondurma makineleri İtalya’dan gelmiş, 1947 model. Müdavimleri arasında Hülya Avşar, Haşmet Babaoğlu, Gönül Yazar, Sezen Aksu gibi isimler var. Tel: (266) 312 15 93
AKSÜT PASTANESİYılın 12 ayı üretim
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Aksüt Pastanesi’nin dondurma formülü, babadan kalma ve sır gibi saklanıyor. 1957’den beri hizmet veriyorlar. Kendi imalathanelerinde ürettikleri tatlı ve dondurmaları, sadece kendi pastanelerinde satıyorlar. Yılın 12 ayı dondurma bulmak mümkün. Öğleye kadar imalathanede üretim yapıp, öğleden sonra tezgahın başına geçen Sehap Aksüt, babası Rıza Aksüt’ten devraldığı bayrağı taşıyor. Dondurma, Burdur dağlarından toplanan doğal salep, Çeşme’den getirilen sakız ve süt ile yapılıyor. Doğal olmayan hiçbir malzeme kullanılmıyor. Sade, çikolatalı, Antep fıstıklı, limonlu, sakızlı, kazandibili ve karadutlu dondurma bulabilirsiniz. En meşhuru karadut dondurması. Tel: (232) 484 98 64