Örneğin bir numaradaki Girandola, İtalyan usulü dondurma satıyor. Mado ve Rumeli Pastanesi gibi yerler ise geleneksel dondurmanın temsilcileri. İşte 2009 model en iyi dondurma adresleri.
EN İYİ 101. Girandola / İSTANBUL
2. Ali Usta / İSTANBUL
3. Yaşar Pastanesi / KAHRAMANMARAŞ
4. Mini Dondurmacı / İSTANBUL
5. Bitez Dondurmacısı / BODRUM
6. Veli Usta / ÇEŞME
7. MADO / KAHRAMANMARAŞ
8. Rumeli / ÇEŞME
9. Güneş / İSTANBUL
10. Bamyacı Dondurmacısı / ALANYA
GİRANDOLA
Mojitolu, güllaçlı dondurmaArnavutköy’deki İtalyan usulü dondurmacı Girandola’da 70 çeşit dondurma var. Sabit olan çeşitlerle her gün 18 çeşit dondurma bulunuyor. Hafta içi pazartesi hariç her gün 10.00 ile 02.00 saatleri arasında açık. Yaklaşık 30 kişilik kapasitesi var. Evlere servis yapıyorlar. Dondurmada taze ve mevsiminde üretilen meyveler kullanılıyor. Çikolata ve meyveli dondurma çeşitlerinin yanı sıra Küba usulü mojitolu, Bodrum mandalinalı, güllaçlı gibi tatlar bulmak da mümkün. Kupta isterseniz, dondurmanızı kıtırla birlikte servis ediyorlar. Dondurmanın kilosu 30, bir kaşığı 3 TL. Tel: (212) 265 26 29
ALİ USTA
Santa Maria’sıyla meşhurModa’nın vazgeçilmez dondurmacısı Ali Usta, 1969’dan bu yana hizmet veriyor. Yıl boyunca 70’e yakın dondurma çeşidi üretiyorlar. Günlük 30-35 çeşit dondurma var. Yapımında gerçek meyve ve şeker kullanılıyor. Ali Usta, sabah 9.00’dan gece 02.00’ye kadar açık. Her gün biri meyveli olmak üzere sade ve çikolatalı 3 çeşit de
diyet dondurma yapılıyor. Böğürtlenli, ahududulu, muzlu, kavunlu, vişneli, naneli, karadutlu çeşitlerinin yanı sıra içine ne koyduğunu sır gibi sakladığı Santa Maria dondurması da tercih edilenler arasında. Dondurmanın kilosu 35, kaşığı 2 TL. Tel: (216) 414 18 80
YAŞAR PASTANESİ
Maraş’ın alışkanlığı150 yıllık Maraş dövme dondurmadan dünya çapında bir Mado markası yaratılmasına rağmen, Kambur Kardeşler’in sahibi olduğu bu pastanenin yeri başka. Hem yerli halkın, hem de Maraş’a gidip dondurma
yemek isteyenlerin alışkanlığı. Şoklanmış paket dondurma günlerce korunabiliyor. Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği en önemli dondurma ustalarından Erdal Kambur, 5 yaşından beri bu işi yapıyor. Tel: (344) 225 08 08
MİNİ DONDURMA
Yılın 9 ayı açıkBebek’te 4 metrekarelik alanda bulunan dükkan 1968’de kurulmuş. Meyvenin gerçek özü ile üretilen dondurmalar için frambuazlar Yalova’dan, sakızlar ise Yunanistan’dan getiriliyor. Haftanın her günü 08.00 ile 02.00 saatleri arasında açık. Mart-kasım ayları arasında hizmet veriyor. 21 çeşit dondurmadan en çok sakızlı, karadutlu, karamelli, fıstıklı ve sütlü tercih ediliyor. Yapay tatlandırıcı kullanılmayan, meyvenin kendisinden yapılan dondurmanın kaşığı 1.50, kilosu 20 TL. Tel: (212) 257 10 70
BİTEZ DONDURMACISI
Kanyaklısı tavsiye edilirBodrum’un Yalıkavak Beldesi’nde 5 yıldır hizmet veren Bitez Dondurmacısı, tamamen doğal 15 çeşitle müşterilerini serinletiyor. İşletmesini Ahmet ve Ramazan İhtiyar kardeşler yapıyor. Tahinli, susamlı ve kanyaklı çikolatalı dondurmalar en çok tavsiye edilenler. Meyveli çeşitlerin içinde bol miktarda meyve parçacıkları var. Karadut dağlardan, çilek Datça’dan geliyor. Şeker hastaları için tatlandırıcı kullanılarak yapılmış sade dondurma da var. Topu 1, kilosu 25 TL. Tel: (252) 363 93 45
VELİ USTA
Çeşme’de 4 şubesi var1983’te Çeşme’de, ufak bir dondurma makinesi ile dondurma yapıp sokak sokak satan Veli Yüce’nin, şimdi Ilıca, Şantiye, Çandarlı ve Merkez Ilıca’da dört dükkanı var. Günde 1.200 kişiye yaklaşık 200 kilonun üstünde dondurma satıyor. 30’dan fazla dondurma çeşiti bulabiliyorsunuz. Tüm şubeleri saat 09.00 ile 04.00 saatleri arasında açık. Meyveli, karamelli, Antep fıstıklı, naneli, kavunlu ve balbademli dondurmalar en çok tercih edilenler. 26 yıldır en iyi hizmeti veren Veli Usta’nın dondurmaları kendi imalatı. Kilosu 22, normal külah 3, kornet külah 4 TL. Tel:(232) 723 12 73.
MADO
Türkiye çapında markaKahramanmaraş dondurmasının kısaltılmışı olarak markalaşan Mado, yurtiçinde 180 noktada, kendi adını taşıyan kafelerde, tüketiciye aynı kalite ve çeşitlerle sunuluyor. Kahramanmaraş’ta modern tesislerde, dövme dondurma geleneğine uygun olarak üretiliyor. Firmanın kendi çiftliklerinden gelen keçi sütü, yöredeki dağlardan toplanan salepten imal ediliyor olması, diğer dondurmalardan farklı bir özelliğe kavuşturuyor. Mado’yu şu anda 150 yıllık dondurma üretici Kambur Ailesi’nin 4’üncü kuşağı yönetiyor. Müşteri danışma hattı: 0 800 535 10 01
RUMELİ PASTANESİ
Sakızlı dondurmanın adresiÇeşme’de 62 yıldır hizmet veren Rumeli Pastanesi, sakızlı dondurmasıyla meşhur. Selanikli Osman Usta, Türkiye’de sakızlı dondurmayı ilk Çeşme’de üretmiş. Ardından oğulları geleneği bugünlere taşımış. Sakızlının yanı sıra 15 çeşit dondurma bulunuyor. Karadut, Ovacık kavunu ve Çeşme limonu ile yapılanlar en çok tercih edilenler arasında. Bu yıl çeşitlere damla sakızı kahveli ile tahin pekmezli dondurma da eklenmiş. Yazın 24 saat, kışın 10.00 - 24.00 arasında açık. Dondurmanın kilosu 20, kaşığı 1.50 TL. Tel: (232) 712 67 59
GÜNEŞ DONDURMA
Kışın waffle da varGüneş Dondurmacısı, Bebek’te, 1975’ten bu yana yaz - kış açık. 18 çeşitten karadutlu, limon ve çikolatalı dondurmaları en çok ilgi görenler. Sabah 08.00’de servise başlayan mekan, gece 03.00’e kadar açık. Ayrıca kış aylarında waffle ve dondurmayı aynı anda bulmak da mümkün. Dondurmalarını oturarak yemek isteyenler için de ideal bir yer. Sadece doğal ürünler kullanılarak yapılan dondurmaların kaşığı 1.25, kilosu 25 TL. Tel: (212) 263 27 70
BAMYACI DONDURMACISI
Makyajsız güzel kadınAlanya’da Kızılkule yanında hizmet veren Bamyacı Dondurma, 68 yıldır kendi üretimi dondurma çeşitlerini müşterilerine sunuyor. 1941’de Kemal Bamyacı, Alanya bölgesinde “karlama” olarak bilinen soğuk bir tatlı çeşidi üreterek dondurma imalatına başladı. Oğulları Zihni ve Hüseyin Bamyacı tarafından işletilen mekanda asla katkı maddesi kullanılmıyor. Bu nedenle Bamyacı Kardeşler dondurmayı makyajsız güzel bir kadına benzetiyorlar. Kavunlu, keçi boynuzu pekmezli, muzlu, damla sakızlı, hindistancevizli, fındıklı, narlı, havuçlu, Türk kahveli, güllü, papayalı, dut pekmezli, incirli dondurma gibi çok sayıda çeşit var. Porsiyonu 3.50, kilosu 12 TL. Tel: (242) 512 01 78