Damar Sertliği haberleri sayfasında Damar Sertliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1647 Damar Sertliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ateroskleroz halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Birçok damarı aynı anda etkileyen sistemik bir hastalık olan ateroskleroz önemli atar damarda darlık ve tıkanıklar oluşturarak ciddi sonuçlar doğurabilir. Peki ateroskleroz (damar sertliği) nedir, neden olur? Ateroskleroz belirtileri ve tedavisi...
#AterosklerozKoronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bugünlerde beslenmenin bozulması, fiziksel aktivitenin azalması ve yanlış bilgilendirme sonucu ilaçların bırakılması sonucunda kontrol altına alınamayan hipertansiyonun artığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, hipertansiyon ve hipertansiyon riski olan hatalara önemli uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsTürk Androloji Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de 40 yaş üzeri her 2 erkekten 1’inde farklı derecelerde sertleşme bozukluğuna rastlanıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay, bu sorunun önemli bir damar hastalığının habercisi olabileceğini söyledi.
#Damar Sertliğiİş hayatınızda sürekli takım elbise giymek ve kravat takmak zorundaysanız, size kötü bir haberimiz var. Sıkı bağlanan kravatlar baş ağrısı, damar sertliği, kireçlenme, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığa yol açıyor. Erkekleri yakından ilgilendiren bu konuyu Nöroloji Uzmanı Doktor Mehmet Yavuz’a sorduk.
#SağlıkBilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ebru Erbay, dünyadaki ölümlerin baş sorumlusu damar sertliğini fareler üzerinde durdurduğu çalışmasıyla literatüre geçti. Erbay, faydalı olabileceğini ortaya koyduğu palmitoleik asitin zengin olduğu iğde için “Belki de Gılgamış Destanı’nda aranan ölümsüzlüğün sırrını taşıyan bitkidir” diyor.
#Damar SertleşmesiSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkKalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdürrezak Börekçi, kolesterol yüksekliği ya da bozukluğunun aterosklerozun (damar sertliği) en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, kolesterol tedavisinin ve takibin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Abdürrezak Börekçi hastaların doktorları önermeden ilacı bırakmamaları ya da dozunu değiştirmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
#1Aort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#Aort DamarıAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#İSTANBULOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusHepimiz uzun ve sağlıklı yaşam için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu uğurda takviye gıda çılgınlığı yaşanıyor ve bilinçsizce kullanımı oldukça arttı. Sırf çevremizde birileri kullanıyor, birilierine iyi gelmiş diye kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Takviye GıdaHepimiz uzun ve sağlıklı yaşamanın derdindeyiz. Bunun için beslenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor, egzersizi hayatımıza katıyor ve gıda takviyeleri kullanıyoruz. En büyük isteğimiz yaş alırken hep eskisi gibi hatta daha sağlıklı olabilmek. Her geçen yıl takviye kullanımı çılgınca artıyor, bazen kulaktan dolma bilgilerle, bilinçsizce ve kalitesine bakmadan bu takviyeleri kullanıyoruz. Peki bilinçsiz takviye kullanımı neden zararlı? Eczacı Burcu Çengel Karabulut ile konuştuk.
#Gıda TakviyesiBeslenme tarzının uzun yaşam üzerinde etkili olduğunu, sağlıklı ve iyi beslenmenin yaşam kalitesini artırdığına dair haberleri çok sık duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma uzun ömürlü olanların ortak noktalarının düşük kalorili beslenmelerine bağlıyor. Uzmanlar bu nedenle herkesin hayali olan uzun ömrün anahtarlarından birinin az yemek ve sağlıklı kiloda kalmak olduğunu söylüyor. Peki bu bilgi gerçekten doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi mi? Gerçekten daha az yemek yiyen daha mı uzun yaşıyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#Uzun YaşamYaşlanma üzerine çalışan uzmanlar, kalori kısıtlaması ve aralıklı orucun hayvanlarda yaşam süresini artırdığını söylüyor. Yıllardır aynı durumun insanlar üzerindeki etkileri tartışılıyor. Peki, gerçekten normalden daha az kalori alanların hücreleri daha az mı yaşlanıyor? Az yemek ya da belirli bir saat aralığında yemek insan vücudunu nasıl etkiliyor? Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkBalık yağı kilo aldırmamakla birlikte, kilo kaybına yardımcı olabilen sağlıklı bir takviye olarak bilinir. Balık yağı, omega-3 yağ asitleri EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosahekzaenoik asit) içerir. Bu yağ asitleri vücut için önemli besin maddeleridir ve bir dizi sağlık faydası sağlar. İşte, balık yağı hakkında merak edilen detaylar
#Balık YağıSevgili Hürriyet okurları… Günümüzde pek çok kişinin merak ettiği sağlık sorunları arasında yer alan kolesterol ve damar sertliğini TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü doktorlarından Op. Dr. Cemal Aslan ile konuştum. İşte verdiği bilgiler...
#Şenol KalyoncuBESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaAlmanya’da yaşayan Dr. Hakkı Çelik, yaklaşık yarım asırlık deneyimlerini pandemi döneminde yoğunlaştırdığı araştırmalarla bütünleştirip, Türkiye’de bir ilke imzasını attı ve erkek sağlığını konu alan bir başucu eseri yazdı. Dr. Çelik, bu eseri sadece erkeklerin değil eşlerine daha iyi destek olmak isteyen kadınların da okuması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaAğzımız ve dişlerimiz konuşma ve gülümsemenin yani iletişimin olduğu gibi sindirimin de ilk basamağı. Ağız içi temizliği ve bakımı bütünsel sağlık için de çok önemli... Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle uzmanlara sorduk; daha sağlıklı dişler ve ağız için öneriler aldık.
#DişKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#Sağlık