Dünyanın önde gelen galeri, sanatçı, kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren 16. Contemporary Istanbul 2021 ne zaman ve nerede yapılıyor sanatseverler tarafından araştırılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da ziyaret ettiği Comtemporary Istanbul hakkında bilgiler haberimizde…
#Contemporary IstanbulTürkiye’nin ve dünyanın önde gelen galeri, sanatçı, kurum ve kuruluşlarını İstanbul’da sanatseverlerle bir araya getirmeyi hedefleyen 14. Contemporary İstanbul 12 Eylül Perşembe günü başladı. Bu sene tarihlerinin 12-15 Eylül olarak belirlendiği Contemporary İstanbul'da ilk kez Viyanalı galerilerin bir araya getirildiği "Art From Vienna" seçkisi yer alacak. Peki, Contemporary İstanbul nerede? Contemporary İstanbul hangi günler açık?
#Contemporary İstanbul12'incisi düzenlenen Contemporary İstanbul, bu yıl bir yenilik yaparak sanatı sokağa taşıdı. Peki Contemporary İstanbul nerede, sergi ne zamana kadar sürecek? İşte sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği Contemporary İstanbul hakkında merak edilenler!
#Contemporary İstanbulBu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatYıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü Başkanı olan sanatçı Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu’nun (LUKA) 25'inci kişisel sergisi 'Troy', misafir öğretim üyesi olarak gittiği Ivey Business School’un da yer aldığı Kanada’nın London kentindeki London Art Space’te açıldı. Serginin ana teması Troya olsa da Artuklulardan Selçuklulara, Hattilerden Hititlere Anadolu’da yaşamış diğer 'Troya'ların izini sürdüğünü belirten LUKA, “Anadolu’nun hangi değerini ele alsam ona bir başka başyapıt imge olarak bakıyorum” diyor.
#LUKAAra tatil bitti. Çocukları bol bol eğlendirdik. Gizem’le Melis bu süreci hem çocuklarla ilgilenip hem de çalışarak atlatmayı başardı. Ama çocukları eğleme işi cumartesi-pazar da devam ediyor. Her hafta sonuna iyi hazırlanmış bir programla girmek şart oluyor. Neyse ki bunun için pek çok merkez, müze ve organizasyon seçeneği var.
#AKM Çocuk Sanat MerkeziBu Nusret çok akıllı adam... Yarattığı markayla ilgili eleştirmek yersiz artık onu. Satıyor adam kardeşim, kapış kapış satıyor üstelik. Baksanıza Abu Dhabi’de bir masadan 3 milyon 100 bin lira almış. Adisyon hep ‘golden’ yani altın tozlu yiyeceklerle dolu. Demek adam yarın öbür gün ‘Golden Water’ (altın su) diye bir şey çıkarsa fiyatını da yapsa 5 bin lira o da sorgusuzca satılacak...
#Orkun ÜnDerya Tuna hakkında da skandal bir haber gündeme geldi. Yargıya intikal eden olay, iddiaya göre şöyle gelişiyor: Geçen ağustosta Derya Tuna’nın evine misafirliğe giden yeğeni ve arkadaşları, gece yarısı bahçede sohbet ediyor. Sitede oturan bir baba-oğul, gençleri bahçeden çıkmaları için uyarıyor ve kavga çıkıyor. Taraflar birbirinden şikayetçi oluyor. Tuna “Dua edin olayı İbrahim Tatlıses duymadı” diyor... Ne diyorsunuz olanlara?
#İbrahim TatlısesZeynep Bastık, Mustafa Sandal, Çağla, Kerimcan Durmaz gibi popüler isimlere renkli müzik klipleri çekiyor. Sosyal medyada çok seviliyor. ABD-Türkiye arasında mekik dokuyan genç yönetmen Ecem Lawton şimdi de UEFA EURO 2020’de mücadele edecek Türkiye A Milli Futbol Takımımızın tanıtım videosunun yönetmenliğini yapacak.
#Ecem Lawton30 yılı aşkın bir süredir kültür alanında aktif görevler üstlenen akademisyen, sanat eleştirmeni ve küratör Prof. Hasan Bülent Kahraman, önceki gün açıklanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışma Kurulu üyeliğinden istifa etti: “Gıyabımda düşünülmüş ve verilmiş bir karardır. Bunu bir teveccüh olarak kabul ediyorum. Görevden istifa edişim tümüyle öznel nedenlerledir.”
#Gazetehaberleriİyisiyle kötüsüyle bir yılın daha sonuna geldik. Bu sayfada gastronomiden kültür sanata hangi alanda olursa olsun ele aldığım, yer verdiğim konulara, kişilere, kurumlara hep iyi yanlarından bakmaya çalıştım. “Gazetecinin görevi eleştirmektir” denir ama yaşam kültürünün olumlu yanlarını, güzellikleri paylaşmak, öne çıkarmak bana aynı ölçüde anlamlı geliyor. 2019’un son cumartesisinde yine böyle paylaşmaya değer bulduğum yerler ve etkinlikler var. 2020 tüm dünyaya, ülkemize ve her birimize uğuruyla gelsin, sıkıntıları sorunları geride bırakmak için hep beraber çaba gösterelim.
#Müge AkgünContemporary İstanbul sayesinde iki yıldır sanat çevrelerinde Emre Yusufi rüzgarı esiyor. Cem Yılmaz’ın satın almak isteyip son anda vazgeçtiği Herkül heykelinin de hiç şüphesiz bu popülaritede payı büyük. Çalışmalarını İtalya’daki atölyelerinde sürdüren Yusufi ile bir İstanbul koşturmacasının ortasında buluştuk, yeteneğinin ardında yatan “genetik geçiş”ten Yılmaz’ın son anda karar değiştirme sebebine, her şeyi konuştuk.
#Elçin SanguSağımdan Bella ve Gigi Hadid geçiyor. Solumdaki “korumalı” lounge’da Kim Kardashian ve Kendall Jenner selfie çekmeye doyamıyor. Cindy Crawford’ın 16 yaşındaki kızı Kaia Gerber tüm bakışları üzerinde topluyor. Adriana Lima “yengemiz” Metin Hara’sız bir köşede arkadaşlarıyla sohbet ediyor. Belki de Türkiye’nin halini konuşuyorlar, kim bilir? Irina Shayk-Doutzen Kroes- Candice Swanepoel-Lily Aldridge dörtlüsü ortamı yakıp geçerken koca poposuyla Nicki Minaj çıkıp geldiğinde partide artçı depremler oluyor. Tüm bunlar nerede mi gerçekleşiyor? Moda dünyasının ikonik ikilisi Mert Alaş ve Marcus Piggott’nun ilk kitaplarının New York’taki Public Otel’de gerçekleşen tanıtım partisinde. Bendeniz de oradaydım. İşte o parıltılı partiden izlenimler...
#Onur BaştürkBotero’nun işlerini nerede görseniz tanırsınız: Geniş hacimli formlar, XXXL bedenler, ülkesi Kolombiya’nın günlük hayatından sıradan anlar... Latin Amerika’nın ‘maestro’su Fernando Botero, daha önce Türkiye’de sergilenmemiş çalışmalarından oluşan bir seçkiyle İstanbul’da. Karaköy Anna Laudel Contemporary’deki sergi, 25 Haziran’a kadar görülebilir.
#Sergix-ist, genç Türk sanatçılarını uluslararası sanat ortamında temsil etme misyonu ile yola çıkmış bir galeri. 2006’dan beri önemli uluslararası fuarlarda yer alan galerinin kurucusu ve sahibi Daryo Beskinazi ile hem biraz Türkiye’deki sanat ortamından, hem de katıldıkları uluslararası fuarlardan konuştuk. Önce ABC’den başladık ve Daryo bana koleksiyoner ile sanat eseri alıcısının farklarını ve piyasaya etkilerini anlattı, sonra Avustralya’da Türk sanatının genç sanatçılarla temsiline kadar uzandık...
#SanatÇağdaş sanat dünyasının önemli otoritelerinden Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’la yeni kitabı ‘Bakmak Görmek Bir De Bilmek-Çağdaş Sanat Dünyasında Hayatta Kalma Kılavuzu’nu konuştuk. Anlattıklarından yola çıkarak çağdaş sanattan anlıyor gibi görünmek isteyenler için bir rehber hazırladık.
#Hasan Bülent KahramanModern zamanın popüler yaşam filozofu Alain de Botton bugüne kadar yazdığı kitaplarıyla din, seks, seyahat ve aşk hakkında konuşulanları kökten değiştirdi, şimdi sıra sanata geldi. Son kitabı ‘Art as Therapy’ (Terapi Olarak Sanat) ile değişen müzeleri, koleksiyonerliği tartışmaya açan De Botton’la Londra’daki ev-ofisinde buluştuk. Sanat dünyasının yeni oyuncularını, Gezi sonrası Türkiye’yi ve yakında İstanbul’da açacağı Hayat Okulu’nu konuştuk.