Çölyak hastalığında beslenme, hastalık boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan. Çölyak hastalığı (ÇH), günümüzde en sık rastlanan besin alerjilerinden biridir. Çölyak hastalığı hakkında doğru bilgiye ulaşma, komplikasyonların önlenmesi, tıbbi beslenme tedavisinin uygulanması son derece önemlidir. Bu hastalığı olan kişilerin düzenli beslenmeyle hastalığı kontrol altına alması gerekiyor. Peki, çölyak hastaları ne yer? Çölyak hastalarının yememesi gereken besinler neler?
#Çölyak Hastaları Ne YerBaşkent Ankara’da 15 bine yakın çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Çölyak Derneği Genel Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Bizim en büyük isteklerimizden biri kent merkezinde belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması. Üstelik bunun örnekleri İstanbul, Bursa ve Kayseri’de de var” dedi.
#Çölyak HastalığıSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkKayseri’nin ‘Atom Karınca’ diye anılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç hem turizm kenti olma yolunda yapılan yatırımları, hem de beş üniversiteli bir şehir olarak gelişmeleri anlattı. Büyükkılıç Türkiye’yi Erciyes’te kayak keyfi yapmaya, Soğanlı Vadisi’ni keşfetmeye çağırdı.
#KayseriMısır unu, toz halinde bir şekle sahip olan ve mısırın ince bir şekilde öğütüp elde edilen bir un çeşidi olarak bilinir. Hamur işi gibi işlerde kullanım özelliği sağlamaktadır. Sağlık açısından pek çok yararı bulunan mısır unu, yetişkin ya da bebeklerin yemeklerinde kullanabileceği bir üründür. Beyaz una göre daha faydalı ve daha az kaloriye sahiptir. Dolayısıyla daha sağlıklıdır. Peki, mısır unu kalorisi çok olan bir un mudur? Mısır unu yetişkinlerde ve bebeklerde kiloya neden olur mu? Mısır unu kilo aldırır mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamGünümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte hastalıklar da kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor. Biorezonans tedavisi de çok merak ediliyor. Biorezonans nedir, ne işe yarar? Biorezonans nerelerde var, nasıl uygulanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Biorezonans Nedir Ne İşe Yarar?Himalayalardan akan bol mineralli ve vitaminli suların beslediği topraklarda yetişen basmati pirinç, içerik bakımından oldukça zengin olması ve ideal besin değerleriyle son zamanların gözdesi olmaya aday diyebiliriz. Peki basmati pirinç nedir, özelliği nelerdir? İşte, basmati pirinç faydaları…
#Basmai PirinçFolik asit, insan vücudu için gerekli olan asitlerden biridir ve B9 vitamini olarak adlandırılır. Her yaştan insan için gerekli olan vitaminlerin başında gelir. Folat ve folik asit, B9 vitamininin iki farklı türüdür. Folat, besinlerde B9 vitamininin doğal olarak bulanan şeklidir. Folik asit de sentetik olarak üretilen folat türevidir. Peki folik asit ne işe yarar, hangi besinlerde var? Folik asit eksikliği nelerdir? İşte tüm merak edilenler...
#Folik AsitBulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı. Peki bulgurun faydaları nelerdir? Gelin detayları uzmanlardan öğrenelim.
#BulgurPandemi sürecinde her etkinin tepkisi alışveriş paniği olunca insan merak ediyor; hangi malzeme ne kadar yeter, hangisi çabuk biter diye. Ve akla ilk olarak “Biz bizi doyurabilir miyiz” sorusu geliyor. Acaba rafları boşaltmaya, stok yapmaya gerçekten gerek var mı?
#BalıkÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıAva Çelik. Türkiye kökenli sempatik, güzel, yaratıcı, dünyaya açık genç bir kız. Berlin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Berlin’de yaptı. Berlin Hür Üniversitesi’nde Felsefe ve Sinema Bilimleri okudu. Küçük yaştan itibaren Yekta Arman yönetimindeki Berlin’deki Tiyatrom’da birçok oyunda yer aldı.
#Ava ÇelikTatilde çocukların beslenme disiplinini kaybettiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, "Bu dönemde AVM ve marketlerle birlikte çocukların kötü beslenme alışkanlıkları daha da artıyor. Sıkça tüketilen hazır gıdalar, çocukların besin alerjisi şikayetlerine neden oluyor" dedi.
#ÇocukSon yıllarda gluten, gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı gibi kavramların adını sıkça duymaya başladık. Glutenin, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein olduğunu söyleyen Diyetisyen Gülşen Kadri, gluten içerikli besinlerin bağırsakta bulunan iyi bakterileri besleyen prebiyotik içeriğine sahip olabileceğinin de altını çiziyor. Peki gluten vücudumuz için yararlı mı yoksa zararlı mı? Sağlıklı bir diyette glutenli gıdalar olmalı mı, kimler glutenli beslenmeli ya da gluteni hayatından çıkarmalı?
#Glutensiz BeslenmeGALİBA tam ‘hasat’ zamanında gitmişiz; o nedenle çok şey gördük. İstanbul’dan Tekirdağ’a giderken, yol üzerinde Silivri’ye bağlı Gümüşyaka Mahallesi’ne (eski köy/belde) sapıp, caminin yanından iki-üç km gidildiğinde sizi 255 dönüm üzerindeki ‘Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ karşılıyor.
#Yalçın BayerKış geldi, havalar iyice soğumaya başladı. Gelen soğuklarla birlikte hasadına sonbahar ortalarında başlanan kestane de çarşı ve pazarlardaki yerini aldı. Kışın, sokaklarda caddelerde gezerken çıtır çıtır görüntüsüyle, pişirme tezgahlarından mis gibi burnumuza gelen kokusuyla içimizi ısıtan kestanenin hayatımızda hangi özellikleriyle yer aldığını hiç düşündünüz mü? Kadıköy Florence Nightingale Hastanesinden, Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener zenginlik kaynağı kestanenin mucizevi özelliklerini anlattı.
#KestaneMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki ve teknik eğitimde niteliğin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Mesleki ve teknik eğitim öğretmenliğinin çok daha nitelikli, günün icaplarına daha uyumlu hale gelmesi, öğretmenlerin mesleki bilgi ve görgülerinin artırılması için yurtiçi ve dışında çeşitli görevlendirilmeleri konusunda da çalışmalarımız var" dedi.
#Proje