Çölyaklılar için kafe çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Çölyaklılar için kafe çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2024 15:54

Başkent Ankara’da 15 bine yakın çölyak hastası bulunduğunu söyleyen Çölyak Derneği Genel Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, “Bizim en büyük isteklerimizden biri kent merkezinde belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması. Üstelik bunun örnekleri İstanbul, Bursa ve Kayseri’de de var” dedi. 

Haberin Devamı

Çölyak Derneği Genel Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar, başkent Ankara’nın çölyak hastalığıyla mücadele ve farkındalık kapsamında pilot il olması gerektiğini belirterek, “Ankara’daki belediyeler bu anlamda desteklerini sürdürüyor fakat bu konuda asıl önemli olan sürdürülebilirliği sağlamak” dedi. Bir çölyak hastasının bir aylık maliyetinin yaklaşık 15 bin TL olduğunu söyleyen Çınar, “Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) kendi marketlerinde glütensiz ürünler satıyor, bu çok kıymetli bir şey. Fakat olması gereken bütün belediyelerin bir araya gelerek bir yer açması ve glütensiz ürünlerin satışının yapılmasıdır” ifadelerini kullandı. Kent merkezinde belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması yönünde çağrıda da bulunan Çınar, özetle şunları söyledi:

Çölyaklılar için kafe çağrısı

Haberin Devamı

HEMEN HEMEN HER İLÇEDE BULUNUYOR

“Ankara’da şu anda 15 bine yakın çölyak hastası bulunuyor, bunda tanı kriterlerinin kolaylaşmasının büyük bir etkisi var, bu yüzden de sayı artıyor. Şimdilerde hemen hemen her ilçedeki marketlerde glütensiz ürünleri bulabiliyoruz. Eskiden reyonlarda öylece dururdu ürünler şimdi ise adeta boşalıyor. Sadece sağlık açısından glütensiz ürünlerle beslenenler de var biz onlardan farklıyız, bizler glütensiz beslenmek durumundayız. Nasıl ki tansiyon, şeker hastaları beslenmelerine dikkat etmek durumundadır bizim de aynı şekilde bu hastalıkta tükettiğimiz ürünlere dikkat etmemiz gerekiyor. Çölyak hastalığı asla geçici, anlık bir hastalık değildir ömür boyu diyet gerektiren bir rahatsızlık. Çölyak teşhisi almışsanız glütensiz diyetinizi yaptığınız sürece yaşamınızı daha rahat sürdürürsünüz.

Çölyaklılar için kafe çağrısı

ANKARA DİĞER İLLERE ÖRNEK OLMALI

Çölyak hastalığı ve farkındalığı konusunda başkent Ankara günden güne yol katediyor. Örneğin, geçen sene üniversitelerin yemekhanesinde glütensiz yemek çıkmıyordu. Şimdi hemen hemen her üniversitenin yemekhanesinde glütensiz yemek çıkıyor. Ankara, çölyak hastalığıyla mücadelede ve farkındalık noktasında diğer illere pilot olmalı, örnek teşkil etmeli. Ankara’daki belediyeler bu anlamda desteklerini sürdürüyor fakat bu konuda asıl önemli olan sürdürülebilirliği sağlamak. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kendi marketlerinde glütensiz ürünler satıyor, bu çok kıymetli bir şey. Fakat olması gereken bütün belediyelerin bir araya gelerek bir yer açması ve glütensiz ürünlerin satışının yapılmasıdır. Bizim en büyük isteklerimizden biri kent merkezine belediyeye ait bir ‘Çölyak Kafe’ açılması. Üstelik bunun örnekleri İstanbul, Bursa ve Kayseri’de de var. Her ayın ikinci pazar günü OSTİM Başkent Market’te bir araya gelip glütensiz kahvaltı yapıyoruz. Neden bu kent merkezinde Kızılay’da sürekli olmasın. Böylece çölyak hastalarımız da aradıkları ürünleri rahatça bulur. Aldığımız ürünler ucuzlasa, kendimize ait kafemiz olsa birçok şeye gerek bile kalmaz. Çünkü bir çölyaklının aylık maliyeti yaklaşık 15 bin TL’yi buluyor.”

Haberin Devamı

UMUT TACİRLİĞİ YAPANLARA KANMAYIN

Ankara’da “çölyak hastalığının çaresini, bulduk, kesin çözüm” adı altında birtakım ürünleri satanlara karşı vatandaşlara çağrıda bulunan Çınar, “Ne yazık ki Ankara’da böyle yerler var. Çölyak hastalarının iyi niyetlerini suistimal ediyorlar. Umut tacirliği yapıyorlar. Lütfen bu art niyetli insanlara kanmayın. Yüksek meblağlar ortaya atıp bilime, tıbba dayanmayan yöntemlerle sizi iyileştireceğiz diyenlere inanmayın. Bu tarz art niyetli insanlara güvenip, diyetini bozup o ürünleri kullanıp daha sonrasında hastanelere düşen, sağlığını kaybeden birçok çölyak hastası var” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!