Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı merak edilen konular arasında yerini aldı. Bağışıklık sistemini etkileyen ve her yaşta görülen çölyak hastalığı Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein nedeni ile oluyor. Bu hastalığı sahip olan insanlar glutensiz besinler tüketiyorlar. Çölyak hastalığının tek tedavisi ise glutensiz sıkı bir diyet programı olarak biliniyor. Çölyak hastalığı belirtileri ise sindirim sisteminde meydana gelen bazı sinyaller ile anlaşılıyor. İşte, çölyak hastalığı belirtileri, tedavisi ve diyetiyle ilgili ayrıntılar.
#Çölyak Nedir46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet Özenİtalyan gastronomisinin en seçkin ve özgün değerlerini dünya çapında sergilemek amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, ülkenin yemek kültürünün uluslararası sahnede tanıtılmasını, ayrıca hedefe yönelik ihracatını, uluslararası iş ilişkilerini ve turizmini güçlendirmeyi hedefliyor.
#LezzetÇok eski çağlardan kalma bir buğday olan dinkel, 5000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen, buğdayın atası ve vahşi şekli olarak bilinmekte idi. Dinkel unu, dinkel buğdayından üretilen bir un olma özelliği taşımaktadır. Sizin için dinkel unu nedir, ne işe yarar? Besin değerleri ve gluten oranı konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Dinkel UnuÖmür Gedik Instagram hesabından bir paylaşımda bulunarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiği duyurdu. Bağışıklık sisteminin normalden fazla çalıştığını belirten Gedik, kahve, patlıcan ve domatesi hayatından çıkardığını sözlerine ekledi. Ömür Gedik’in "Sizin de otoimmün hastalığınız var mı?” başlayan yazısı ardından otoimmün hastalıklar merak konusu oldu. Peki,otoimmün ne demek, otoimmün hastalıklar neler?
#Otoimmün‘Glutensiz diyet’… Son zamanlarda adını ne kadar sık duyuyoruz değil mi? Çölyak, çölyak olmayan gluten duyarlılığı, buğday alerjisi, gluten ataksisi gibi hastalıklarda glutensiz diyet zorunlu bir tedavi yöntemi iken bazı durumlarda kilo vermek, sağlığı geliştirmek gibi inanışlarla edilen bir tercih. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak glutensiz diyet hakkında bilgiler verdi.
#Glutensiz DiyetGlütene karşı hassasiyeti olan herkesin çölyak hastası olmadığına dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, "Çölyak, bu hassasiyetin en şiddetli semptom gösteren türü. Glüten tolerasyonu ise kişiden kişiye değişkenlik gösterir'' dedi, glüten diyeti yaparken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
#GlütenKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikDemir eksikliği sık her yaştan insanda çok sık rastlanan bir hastalıktır. Saç dökülmesi, yorgunluk, uykusuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren demir eksikliği, ilerlediğinde daha büyük sorunlara da yol açabilmektedir. Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Gökçe demir eksikliği ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Demir Eksikliğ“15 aylıktan beri diyet yapıyorum. Bana yasak olan ama sizin yediğiniz yemeklerin tadını çok merak ediyorum. Özellikle de peyniri” diyor Gül Güncür. 11 yaşındaki Gül, kısa adı PKU olan ‘fenilketonüri’ hastası. PKU, kalıtsal bir metabolizma bozukluğu ve ömür boyu düşük proteinli gıdalardan oluşan özel bir diyeti uygulamak zorundalar. Tedavi düzenli devam etmezse kalıcı beyin hasarına neden oluyor. Ömür boyu süren diyet için devlet 8-15 yaş için aylık 116 TL un parası veriyor. 0-8 yaş arası için verilen para 86.5 TL. Ancak bu çocukların yiyeceği ürünlerin fiyatı normalin çok üstünde. Aileler, “Ürünler pahalı, her istediğimizi alamıyoruz. Ülkemizde bulabildiğimiz ürünler de sınırlı. Biz devletten para istemiyoruz, gıda verilsin ya da ürün alabilecek bir kart verilsin” diyor.
#GazetehaberleriGünümüzde popüler olan bazı diyetler hızla zayıflatsa da birçok soruna yol açabiliyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmemiz gerektiğini söylüyor. Peki, ama bunu nasıl başaracağız? Sağlıklı zayıflama ile ilgili pek çok soruyu Diyetisyen Deniz Zünbülcan’a sorduk, merak edilenleri öğrendik.
#ObeziteGlutensiz diyet hem dünya hem de Türkiye’de giderek daha fazla rağbet görüyor. Türk Gastroenteroloji Vakfı Dergisi’nde yayınlanan “Gluten: Dost mu, düşman mı?” başlıklı makalede, “Gluten ile ilişkili hastalığı olmayanların buğday içeren gıdalara alternatif bir beslenme düzeni yaratmasının sağlıklı olacağı görüşü geçersiz bir tez” dendi.
#Gazetehaberleri