Güncelleme Tarihi:
Yıllık 15.5 milyar doları aşan glutensiz diyet pazarının da etkisiyle söz konusu diyeti uygulayanların sayısı giderek artıyor. Her geçen gün daha fazla kişi, buğday, çavdar ve arpayı, dolasıyla gluteni yaşamlarında çıkarıyor. Makaleyi yazan gastroenteroloji uzmanı Dr. Atilla Bektaş, glutenin önemli bir bitkisel protein kaynağı olduğunu belirtti. Dr. Bektaş, makalesinde, “Toplumda görüşme sıklığı oldukça düşük olan buğday alerjisi, çölyak hastalığı ve gerçek çölyak dışı gluten hastalığı bulunanların glutensiz beslenmeleri gerekiyor. Ancak bunlar dışında kalanların beslenme alışkanlıklarını değiştirilip, buğday içeren gıdalara alternatif bir beslenme düzeni yaratmasının sağlıklı olacağı görüşü geçersiz bir tez. Ayrıca çölyak dışı gluten hastalığı tanısı bir hekim görüşü alınmadan, tatmin edici tıbbi kanıtlar olmadan konulmamalı” görüşüne yer verdi.
HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR
Tam tahıl içerikli gıdalar karbonhidrat, lif, protein, B ve E vitaminleri, demir, çinko, bakır, magnezyum ve çeşitli antioksidanlar içerdiğini hatırlatan Dr. Bektaş, şunları söyledi: “Tahıl danelerindeki depo proteinler insanların ve besi hayvanlarının besin kaliteleri ve işlevsel fonksiyonları üzerinde önemli etkilere sahip. Yine besinlerle elde edilen enerjinin ise yaklaşık yüzde 56’sı tahıllardan sağlanıyor. Tam tahıl içeren diyetlerin kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve kolon kanseri gibi bazı kanser türleri üzerinde risk azaltıcı etkileri olduğuna dair yayınlar var. Tam tahıllı diyetler, bağırsak hareketlerini düzeltir ve prebiyotik etkileri ile bağırsakta yararlı bakterilerin gelişmesini teşvik eder, dolayısı ile bağırsak sağlığını korurlar. Gluten ayrıca bağışıklık sistemini aktive ediyor. Ayrıca vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için iyi bir seçenek.”