Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda tüm dünyada glutensiz diyetin sağlıklı olduğuna inanıp herhangi bir hastalığı olmadan glutensiz diyet uygulayan kişi sayısı giderek arttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, ABD’de insanların yüzde 30’unin glutensiz diyet tercih ettiğini bildirdi.
ÇÖLYAK HASTALARI
Gluten içeren gıdaların en çok ekmek, makarna, bulgur pilavı ve unlu mamuller olarak soframıza girdiğini bildiren Bektaş, gulutenin buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olduğunu, toplumda yüzde bir sıklıkla izlenen ‘çölyak hastalığında’, gluten içeren besin alınımı, şişkinlik, ishal gibi şikayetler yanı sıra ciddi hastalık tablosuna neden olurken, yüzde 5-6 oranında görülen ‘çölyak dışı glüten hassasiyeti’ olanlarda ise ishal-kabızlık, şişkinlik, gaz gibi daha hafif şikayetler oluştuğunu bildirdi. Bektaş, ender olarak da huzursuzluk, eklem, kas ağrısı gibi belirtilerin izlendiğini söyledi.
DİYABET RİSKİ ARTIYOR
Çölyak hastası ya da gluten hassasiyeti olan toplumun yüzde 6-7 lik bir kesimi olduğunu bildiren Bektaş, bu kesimin dışında kalanlara, et ağırlıklı beslenmeyi teşvik eden protein ve taş devri diyetleri gibi gluten kısıtlayıcı diyetlerin önerilmesi sonucu glutensiz diyet pazarının hasta sayısı ile orantısız olarak büyüdüğünü belirtti. Bu pazarın her yıl artış göstererek, 2017’de 15 milyar dolar ciroya ulaşması beklendiğini kaydeden Bektaş, “Dünyadaki en sağlıklı diyetlerin başında gelen Akdeniz diyeti, tahıl dolayısıyla bol gluten içeriyor. Glutensiz gıdalar, özellikle glutensiz hale getirilmek için işlenmiş, rafine edilmiş gıdalardır. Birçoğu patates, pirinç ya da mısır nişastası ile hazırlanmıştır. Glutensiz bir diyet genellikle vitamin, mineral ve liften yoksundur. Glutensiz diyetler civa ve arsenik gibi toksik metal içerme riskine de sahiptir. Ayrıca bu tür hazır ürünlerle beslenme, en az dört kat daha pahalıya mal olmaktadır” dedi. Harvard Üniversitesi’nin 2017’de sonuçlanan 30 yılılk araştırmasında gluten içermeyen diyetin, diyabet riskini yüzde 13 oranında artırdığı sonucuna varıldığını söyleyen Bektaş, “Çölyak hastalığı olmadan glutensiz diyet uygulaması ile kalp krizi riski yüzde 15 oranında artırıyor” ifadesini kullandı.