Güncelleme Tarihi:
İlk olarak ortaçağ döneminde ekimi yapılan dinkel, doğal bir tahıl olduğundan ve de organik gübreleme ile üretildiğinden dolayı az ürün vermiştir. Bundan dolayı bu buğday türünden istenilen miktarda bol ürün elde edilemiyordu. Bu yüzden unutulan besin ürünleri arasında yerini almıştır.
Dinkel Unu Nedir, Ne İşe Yarar?
Dinkel (kızıl buğday), maden çağından kalma ve yaklaşık olarak 8000 yıl önce Asya’da kendiliğinden yetişen bir tür buğday olma özelliği taşımaktadır. Dikel buğdayı aynı zamanda bütün buğday türlerinin atası olarak kabul edilmektedir. Konya ilinin Çumra ilçesinde Alacahöyük’te (MÖ 6000-5500) gerçekleştirilen arkeolojik kazılar esnasında bulunan antik dikel buğday tohum kalıntılarına göre, ilk olarak ortaçağda insanlar tarafından ekilmeye başlanmış olduğu anlaşılmaktadır.
Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde bulunarak incelenen dinkel buğday tohumlarının, gerekli incelemelerin yapılmasından sonra tekrar Konya ovasında ekimine başlanmıştır. Dinkel unu dinkel adı verilen bir buğdaydan üretilen un çeşididir. Günümüzde dinkel buğdayından yapılan bu un özellikle de Avrupa’da, sağlığına önem veren ve genetiği değiştirilmemiş olan buğdaydan ekmeği yemek isteyenler tarafından çok yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Dinkel ununun kalorisi de oldukça düşük düzeydedir.
Dinkel unu ile alakalı olarak en çok merak edilen konu başlıklarından bir tanesi dinkel unu ne işe yarar sorusunun yanıtı olmaktadır. Dinkel unu insan sağlığı için son derece faydalı bir içeriğe sahip olmasından dolayı ekmek yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde çok fazla bilinmese de günümüzde özellikle de Avrupa'da sağlığına düşkün olan insanların tüketmekte olduğu önemli besin kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dinken unu özellikle son zamanlarda; ekmek, pasta, makarna, kek, kraker, krep yapmaya müsait yapısıyla beyaz una alternatif un olarak görülmeye başlanmıştır.
Dinkel Unu Besin Değerleri Ve Gluten Oranı
Son dönemlerde sağlamış olduğu faydaları yeni yeni keşfedilmeye başlanan dinkel unun besin değerleri önemli bir merak konusunu oluşturmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen pek çok insan dinkel unu besin değerini ve gluten oranını merak etmektedir. Bu kapsamda Dinkel unu besin değerleri aşağıda verilmiştir:
Besin Değeri 100 Gramında % Günlük Değer
Kalori 337 kcal% 16.3
Şeker 0.5 g % 1.7
Karbonhidrat 68 g % 21.9
Doymuş Yağ 0 g
Yağ 1 g % 2.2
Lif 10 g % 40.8
Tuz 0.1 g % 1.7
Protein 9 g % 17.0
Yüzdelik(%) günlük değerler, günlük 2075 kalorilik olan bir yetişkin diyeti baz alınması doğrultusunda hesaplanmıştır. Verilmiş olan bu değerler kişilerin günlük kalori gereksinimleri doğrultusunda daha fazla ya da daha az olabilir.
Dinkel Unu - gluten ilişkisi: Dinkel unun içeriğinde bulunan mevcut protein yapısı daha kırılgan ve çözünebilir olduğu için esasında dünyadaki en düşük gluten oranına sahip olması özelliği bakımından çölyak hastalarının tüketimine %92 oranında uygun olduğu FDA tarafından belirtilmiştir. FDA nın bu tüketim için koşmuş olduğu şart ise Dinkel Unu'nun öğütülme işleminin gerçekleştirildiği alanda başka bir tahılın öğütülmemiş olmasıdır. Fakat bu şekilde 0 Dinkel Unu olarak ifade etmeye şart koşmuş durumdadır.
Bu anlamda dinkel unun sahip olduğu gluten oranın son derece düşük seviyelerde olduğu kolaylıkla söylenebilir. Bu bakımdan çöl yak hastalarının tüketebilecekleri besin kaynakları arasında yerini almaktadır.