Uzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayDünyada milyonlarca Türkiye'de ise on binlerce kişiyi etkiliyor. Zamanla hastaların görme yetilerini tamamen kaybetmelerine yol açıyor. Bu hastalığın tedavisi ise en azından şimdilik ne yazık ki yok. Peki neden oluyor ve en çok kimlerde görülüyor?
#SağlıkYeni bir araştırma, yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı felç nedeniyle yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın ısınmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor. Peki iklim değişikliği nasıl oluyor da felç ile bağlantılı hale gelmeye başladı? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiPartnerinizi aldatsanız, kaybetmemek için bu gerçeği ondan saklar mısınız yoksa suçluluk duygusundan kurtulmak için her şeyi itiraf eder misiniz? Uzmanlara göre, bu sorunun cevabı duygusal durumlara, ilişkinin geçmişine, aldatmanın nedenlerine bağlı olarak değişebiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ‘Partnerini aldatan kişi itiraf etmeli mi yoksa saklamalı mı?’ diye sorduk.
#İlişki SorunlarıKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiÇocukken aklı hep uzaydaydı. Yaşıtları bebekle oynarken o bilim dergilerindeki gezegen kartlarını biriktirdi. İTÜ’yü bitirip uzay mühendisi olan Dr. Demet Çilden Güler, uzay araçlarının yönünü kontrol eden çalışmalarıyla literatürü değiştirdi. TÜBA TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülleri’nde birinciliği kazandı...
#Demet Çilden GülerYapay zekâ gelecekte mesleklerimizi elimizden alacak diye kaygılanırken aklımıza çoğunlukla çevirmenlik, muhasebecilik, tezgâhtarlık gibi doğrusal yapıda işler geliyordu. Kimse yapay zekânın sanat gibi soyut bir alana nüfuz edebileceğini tahmin etmiyordu. Ta ki yapay zekâ marifetiyle üretilen sanat işleri dikkat çekici estetiğe kavuşana kadar! Üstelik üreten kişinin hiçbir sanatsal yeteneği olmuyor, sadece birkaç komut veriyor.
#Yapay ZekâO dünyanın en genç medya milyoneri... Çektiği YouTube videoları milyonlar hatta milyarlar izleniyor, üst üste üç yıldır kazandığı gelirle rekorlar kırıyor. Peki onun gibi yüz binlerce başka çocuk varken, Ryan Kaji'nin bu başarısının ardında ne yatıyor?
#Ryan KajiDoktorlar, önümüzdeki yıllarda küresel sıcaklıklar arttıkça ısı stresine bağlı kronik böbrek hastalığının dünya çapında milyonlarca işçi için büyük bir sağlık sorunu haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Sorunun potansiyel ölçeğini anlayabilmemiz içinse ısı ve Nedeni Belirsiz Kronik Böbrek Hastalığı arasındaki bağlantılara ilişkin daha fazla araştırmaya acilen ihtiyaç duyuluyor.
#İklim DeğişikliğiHangi branştan olurlarsa olsunlar, dünyanın dört bir yanındaki kadın sporcular bir yandan işlerini en iyi şekilde yapmaya uğraşırken bir yandan da erkek meslektaşlarının hiç maruz kalmadığı baskılarla başa çıkmaya çalışıyor. Peş peşe yaşanan olaylar kadınların çilesini net bir biçimde ortaya koymaya yetti...
#ALMANYACOVID-19, uzaktan sağlık uygulamalarının geniş kitlelerce benimsenmesine neden olarak, sağlık sektöründe dijital dönüşümü tahmin edilemeyecek bir biçimde hızlandırdı. Son dönemlerde, sağlık sektörüne teknolojinin entegrasyonu ile birlikte pek çok yenilik gözlemlemekteyiz. Bunlar arasında, en heyecan verici yeniliklerden biri, sektörde uzun yıllardır tartışılan, ancak bugüne kadar gerçekleştirilemeyen önlemleri de desteklemeye başlayan ve ön sağlık hizmetlerini devrimleştiren giyilebilir sağlık cihazları…
#Giyebilir CihazlarStaj dönemleri, öğrencilerin iş hayatında karşılaşılan teknik ve sosyal alanlardaki sorunları firmalar aracılığıyla en yakından deneyimlediği önemli bir fırsattır. İş hayatının bir parçası olmaya yönelik ilk adımdır. Meslek kazanmaya çalışan öğrencilerin eğitim hayatlarının önemli bir parçasıdır.
#Öğrenciİtalya'da bir mağarada bulunan deniz kabuklarını inceleyen bilim insanlarının çalışması, nesilleri günümüzden yaklaşık 30 bin yıl kadar önce tükendiği tahmin edilen insan türü Neandertallerin yüzebildiğine ve suya dalabildiğine işaret ediyor.
#NeandertallerAysel Kandemir, kamuoyu tarafından araştırılmaya başlandı. Daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda Müsteşar olarak görev alan Aysel Kandemir, son olarak BTK'da Başkan Yardımcısı olarak görev almaya devam ediyor. İşte, Aysel Kandemir hakkında bazı bilgiler
#Aysel Kandemir