Çök-Kapan-Tutun haberleri sayfasında Çök-Kapan-Tutun hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 165 Çök-Kapan-Tutun haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Temel afet eğitmeni Nazmiye Karaca, deprem anında giriş kattakilerin hızlıca dışarı çıkmasını, üst kattakilerin ise sarsıntı geçene kadar yatak ya da koltuk yanında cenin pozisyonunu alıp tutunması gerektiğini söyledi. Karaca, sarsıntılar bittikten sonra 10-15 saniye kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı.
#Deprem“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#DepremÜlke genelinde geçen hafta ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ yapıldı. Fakat hâlâ depremle ilgili aklımıza takılanlar var. Üstelik her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Deprem anında nasıl davranmalı, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl korumalıyız? Böyle bir kötü senaryoya hazır olmak için ne gibi önlemler alabiliriz? “İşin doğrusu nedir” diye konunun uzmanına sorduk.
#DepremTürkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlendi. İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı.
#Deprem Anı Ülke TatbikatıTürkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlendi. İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikata destek veren herkese teşekkür ederek, "Milletimizin bu konudaki hassasiyetini her yerde görebilme fırsatına sahip olduğunu gördük. Afete hazırlık konusunda çok önemli bir süreci yakalayabileceğiz. Bu zihni bir hazırlık, farkındalıktır" ifadelerini kullandı.
#Deprem Anı Ülke TatbikatDeprem Tatbikatıyla ilgili gelişmeler, vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Türkiye Genelinde 81 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde AFAD koordinasyonuyla ve işbirliğiyle ‘'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' gerçekleştirilecek. Vatandaşlara AFAD tarafından gönderilen mesajlarla bilgilendirmeler yapıldı. Deprem tatbikatı sırasında telefonlara yeniden mesaj gelecek, belediye ve cami hoparlöründen duyurular gelecek. Peki, 12 Kasım deprem tatbikatı ne zaman, saat kaçta? İşte, AFAD Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı’ hakkında detaylı bilgiler…
#Deprem TatbikatıBugün AFAD tarafından 81 ilde deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. Ülkemizde afetlere yönelik farkındalığı arttırmak ve deprem anında doğru davranış şekillerini belirlemek için bu akşam saat 18.57’de “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı yapılacak. Peki 12 Kasım deprem tatbikatı neden yapılıyor? AFAD ‘Çök-Kapan-Tutun’ tatbikatı ne demek, nasıl yapılacak? İşte, detaylı bilgiler…
#Çök - Kapan -Tutun TatbikatıTürkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugün saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlenecek. İlk kez yapılacak tatbikat sırasında telefonlara mesaj gelecek, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapılacak.
#Deprem Anı Ülke Tatbikatıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İlk kez bir ülke tatbikatı yapacağız. Radyolar tatbikat anonsu geçecek, televizyonlar tatbikat anonsu geçecek. Otomatik olarak anons geçilecek. Kurulan sistemden tüm Türkiye’ye aynı anda mesaj gelecek." demişti. Pek çok vatandaş da söz konusu tatbikatın tarihini merak ediyor. Peki, deprem tatbikatı ne zaman yapılacak?
#Çök-Kapan-TutunGeçen hafta AFAD’ın Yeşilköy’deki eğitim merkezinde sel ve deprem gibi afetlere yönelik simülasyonları deneyimledim. Gelecek hafta Türkiye’de ilk kez afet fuarı ve zirvenin bir arada yapılacağı etkinlikte isteyen herkes ücretsiz olarak simülasyonlara, atölyelere katılabilir. İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak ‘NADMEX 2024 Afet Yönetimi Fuar ve Zirvesi’ Sektörel Fuarcılık ve İTÜ iş birliğiyle düzenleniyor.
#Gizem Coşkunarda200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk YazarGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremBugün 17 Ağustos 1999'un 24'üncü yıl dönümü. Binlerce canı kaybettiğimiz 1999 depremini yeniden hatırladığımız bugün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve içimizi yakan depremin acısını henüz atlatamamışken, "Ha bugün ha yarın olacak" diye aklımızdan hiç çıkmayan bir başka korkuyu da iliklerimize kadar yaşıyoruz: Marmara depremi... Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ün deprem sebebiyle İstanbul’u terk edeceğini açıklaması da bu endişeyi yeniden hatırlattı. Şengör'ün sözlerinde dikkat çeken bir nokta vardı: "Depremden sonra İstanbul’un ne hale geleceğini biliyorum." Peki deprem sonrası gerçekten neler yaşanacak? Hep “felaket olacak” deniyor ya, işte bu felaket gününde bizleri tam olarak neler bekliyor?
#Deprem6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriHatay'da depremde anne, baba ve kardeşini kaybeden 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ümmühan Nur Kalkan'ın zemin katta oturmalarına rağmen, 2 kat dibe çöken binanın 4'üncü katındaki daireden komşuları ile birlikte perde ve çarşaflardan yapılan halatla aşağı inerek kurtulduğu öğrenildi.
#DepremGaziantepli depremzede Hayri Aslan (71), "4 dairemiz olduğu halde içine giremedik. Bu işte ağalık, paşalık, mal varlığı sökmüyor. ATM'lerden paramızı çekemedik. Ağlaya ağlaya gözümden oldum. Şimdi bir gözüm görmüyor" dedi.
#GaziantepGaziantepli depremzede Hayri Aslan (71), "4 dairemiz olduğu halde içine giremedik. Bu işte ağalık, paşalık, mal varlığı sökmüyor. ATM'lerden paramızı çekemedik. Ağlaya ağlaya gözümden oldum. Şimdi bir gözüm görmüyor" dedi.
#DepremzedeTemel afet eğitmeni Nazmiye Karaca, deprem anında giriş kattakilerin hızlıca dışarı çıkmasını, üst kattakilerin ise sarsıntı geçene kadar yatak ya da koltuk yanında cenin pozisyonunu alıp tutunması gerektiğini söyledi. Karaca, sarsıntılar bittikten sonra 10-15 saniye kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı.
#Deprem16 Şubat’ta hurriyet.com.tr’de çok çarpıcı bir yazı yayımlandı. Arkadaşımız Sedef Batı, “Deprem çantası ayağınıza takılan bir prangadır” başlıklı bu yazısında Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen ile konuşmuştu. Kendisi de daha önce AKUT bünyesinde hem yurtiçi hem yurtdışında arama-kurtarma faaliyetlerine katılmış olan Çelikmen’in ezber bozan açıklamaları var. Deprem haberleri arasında kaynayıp gitmiş olabilir diye üzerine tartışılması gereken bu görüşleri dikkatinize sunmak isterim. Konunun uzmanları bunları izahlı bir şekilde tartışsa da tam doğrusu nedir, öğrenebilsek.
#DepremDepremlerde göz yaralanmalarının çoğu ya düşen nesnelerden, ya göçük altına sıkışmaktan ya da kaçarken yüksekten atlamaktan kaynaklanır. Yaralanmalar genellikle tek gözde gerçekleşmekle birlikte 2 göz de etkilenebilmektedir. Künt veya kesikli göz yaralanmaları, gözün kornea (şeffaf) tabakasında ülser gelişmesi, gözün mikrop kapması (konjonktivit), göz içi kanamalar ve göz iltihaplanmaları depremde sık karşılaşılan göz problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çift görme ve göze yabancı cisim kaçmasına da sıkça rastlanmaktadır. Çift görmenin nedeni kafa travmalarına bağlı sinir felçleridir.
#Depremlerde Göz YaralanmalarıDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremKahramanmaraş başta olmak üzere 10 ili vuran 7,7 ve 7,6 şiddetindeki deprem tüm Türkiye'yi derinden etkiledi. Deprem haberleri günlerdir gündemde kalırken, enkaz çalışmalarında yaşam üçgeni pozisyonu hayat kurtardı. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgeni deprem anında önemli nokta oldu. Peki, aşam üçgeni nedir, nasıl oluşur? Depremde yaşam üçgeni oluşturma ile ilgili bilgiler...
#Yaşam Üçgeniİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarHer yıl 17 Ağustos’ta ‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’ diye 24 yıl önce kaybettiğimiz insanları anıyoruz. Ama bir kez daha gördük ki bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, depremin yarattığı yıkımı ve buna hazırlanmamız gerektiğini unutabiliyoruz. Geçen kasım ayında düzenlenen ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ sonrasında görüştüğümüz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’yla konuşarak bir depreme hazırlık rehberi hazırlamıştık. Kadıoğlu’nun pazartesi günü Kahramanmaraş depreminden hemen sonra kendi sosyal medya hesabından “Okuyun, çerçeveletin, duvarınıza asın” sözleriyle tekrar paylaştığı haberimizde yer verdiğimiz önemli bilgileri bir kez daha yayımlıyoruz...
#DepremBüyük acılara sahne olan Kahramanmaraş depreminde pek çok evcil hayvan da ya göçük altında ya da sokaklarda sahipsiz kaldı. Deprem sonrası evlerinden çıkmaya çalışanlar, aile üyelerinin yanı sıra can dostlarının güvenliğini de sağlamaya çalıştı. Biz de onları depreme nasıl hazırlayabileceğimizi, nasıl koruyabileceğimizi uzmanlara sorduk.
#DepremDeprem sırasında masa altına girilir mi, sorusu Kahramanmaraş depreminin ardından yeniden gündeme geldi. "Olası depreme nasıl hazırlanmalıyız? Deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmalıyız? gibi konular uzmanlar tarafından sık sık dile getirilirken, çök, kapan, tutun yöntemi olarak bilinen hayat üçgeni hayati önem taşıyor. Özellikle çocukların yaşam üçgeni sayesinde kurtuldukları deprem uzmanlarının açıklamalarıyla gözler önüne serildi. Peki, Depremde masa altına girmek doğru mu? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#DepremKahramanmaraş ve çevre illerde etkisini gösteren deprem sonrasında yaşam üçgeni nedir, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur? soruları gündeme geldi. Deprem sırasında ve sonrasında afetzedelere uygulanabilecek yöntemler ve olası bir depremde enkaz altındayken hayati önem taşıyor. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulması gerektiği her fırsatta uzmanlar tarafından dile getirilirken; çök-kapan-tutun yöntemi olarak da bilinen yaşam üçgenin yapıldığı depremde sakin kalmak da oldukça önem taşıyor. Peki, yaşam üçgeni (hayat üçgeni) nasıl yapılır? Deprem anında neler yapılmalı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yaşam Üçgeni“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Deprem