Çocuklarla Bir Ömür haberleri sayfasında Çocuklarla Bir Ömür hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 610 Çocuklarla Bir Ömür haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
"Kendinde en sevdiğin üç özellik nedir?", "Annenin keşke olmasa dediğin üç özelliği nedir?", "Babanı diğer babalardan ayıran şey sence nedir?" Basit gibi görünen bu sorular bize çocukların düşünceleri ve duyguları hakkında fikir verir. Bunları onlara oyun içinde sorarsanız, samimi cevaplara ulaşmanız da kolaylaşacaktır. Soru sormanın önemini işin uzmanlarına sorduk.
#Ömür KurtUzun yıllar boyunca çocuk kitabı editörlüğü yapan Sinem Çelebioğlu, yılların deneyimini bir çocuk kitabıyla taçlandırdı. 25m2 Kitap’tan çıkan “Çevremde Kimler Varmış?” kitabı çocukların başlarını ekrandan kaldırdığında çevresinde olup bitenleri fark etmeye başladığını gösteren bir öykü. Kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz Çelebioğlu ile hem kitapları hem de yayıncılıktaki hızın kitap içeriklerini nasıl etkilediğini konuştuk.
#Ömür KurtTelevizyon programlarından gazetelerin üçüncü sayfalarına kadar sıradanlaştırılan ‘şiddet’ haberlerinin kaynağı aileyi gösteriyor. Psikolog Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk ve Doç. Dr. Seher Cesur Kılıçaslan’a “Şiddet eğilimi olmayan erkeğin nasıl yetiştirileceğini sorduk. Uzmanlara göre ‘şiddet’ cinsiyetle bağlantılı ve öğrenilen bir şey. Eğer şiddet bir sorun çözme yöntemi olarak görülürse ve ailede normalleşirse, çocuk da büyüyünce şiddet eğilimli oluyor.
#Ömür KurtÖznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan 'ifşa'yı uzmanlarla konuştuk: 'Tweem jargonu'nu öğrenin, VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız 'alfa' mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasa dışı kavramlarını konuşun.
#İfşaTürkiye’nin her yerinden ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri öykülerini yazacak, birinci seçilen ‘Bir Hayal, Bir Oyun’ projesi kapsamında tiyatro oyunu olup sahnelenecek. Projenin mimarları Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu ve Zorlu Çocuk Tiyatrosu Yönetmeni Gaye Cankaya’yla bir araya gelip sohbet ettik.
#Zorlu Çocuk TiyatrosuYazdığı kitaplarla çocuk ve gençlerin çok sevdiği Almıla Aydın bu kez bir distopya ile okurlarının karşısına çıkıyor. “Yeryüzünde hiç kitap kalmazsa ne olur?” sorusundan yola çıkılarak yazılmış olan ‘Son Koleksiyoncu’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz yazarla hem kitabını hem de edebiyatı konuştuk…
#Almıla AydınYazar, şair ve müzecimiz Sunay Akın, bu kez resimli bir kitap yazdı. ‘Aslanlı Yol’ adını taşıyan kitap, 7’den 70’e herkese hitap ediyor ve tarihe damga vurmuş insanların hikâyelerinden oluşuyor. “Sanatın, kitabın, aydınlanmanın yolunda yürüyen insanlar gerçek vatanseverlerdir. Yoksa dünyanın başka bir yerinde de doğabilirdik” diyen Akın’la bir araya geldik hem Aslanlı Yol kitabını hem de aydınlanma tarihimizi konuştuk.
#Ömür KurtTürkiye’de pek çok konuda olduğu gibi çocuk kitapları konusunda da ciddi bir kirlilik var. Her önüne gelen kitap yazıyor, ama içerik ve dil konusuna yeteri kadar özen gösterilmiyor. Üstelik özgün bir eser üretmeye bile ihtiyaç hissedilmiyor, var olan kitapların içeriklerinden derleniyor “Ben de kitap yazdım, buyurun!” diye ortaya çıkılıyor. Oysaki çocuk edebiyatı bir deneme tahtası değildir. Çocukların zihnine giren her şey önemlidir. Bu, hep atlanıyor.
#Pumbaranlara Ne Oldu?Blogger Elif Doğan ve arkadaşı Efsun Sertoğlu’nun başlattığı “Toplu taşıma araçlarında çocukların oturma hakkı ihlal edilmesin” kampanyası sosyal medyada oldukça ilgi gördü. “Çocukların hareketli bir araçta ayakta durması tehlikeli” deyip destek veren de var, “Onlar genç, daha dayanıklılar, yaşça büyükler oturmalı” deyip karşı çıkan da... Bu kampanya nasıl değerlendirilmeli? Psikolog Serap Duygulu’ya sorduk.
#Efsun SertoğluOxford Üniversitesi, gelişim çağındaki çocukların vitamin, mineral ve omega-3 yağ asidi oranlarının, onların davranışlarındaki etkilerini araştırdı. Sonuçlar şaşırtıcı: Vitamin eksikliği olan çocukların daha sinirli ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlendi. Araştırmayı ve sonuçlarını inceleyen uzman eczacı Ayşen Dinçer’le konuştuk.
#ÇOCUKOkul alışverişinin en iyi 10 adresi! Okulların açılmasına günler kala aileleri alışveriş telaşı sardı. Nerede daha çok çeşit var, neresi daha hesaplı, hangisinde vakit geçirmek daha eğlenceli? İşte anaokulundan üniversiteye kadar her öğrencinin ihtiyacını karşılayabileceğiniz adresler…
#Tan SağtürkÇocuklarımızın sağlıklı beslenmesini, iyi bir okula gitmesini, kurslara katılmasını, sınavlardan yüksek not almasını önemsiyoruz ama ruh sağlığını yeteri kadar gündemimize almıyoruz. Çocuk Psikiyatristi Meltem Kora, son kitabı ‘Çocuk Ruh Sağlığında Güzellik’le onların içindeki sanatsal kaygıyı araştırdı. Anne-babalara “Çocuklarınızın ruhunu doyurun” diyen Kora’yla buluştuk.
#ÇocukHastaneleri doğru ve etkili kullanmak için hasta haklarından haberdar olmamız gerekiyor. Eğer özel hastaneye hak ettiğinden fazla para ödediysek bunu geri alabilir, Acil Servis girişlerindeki renk alanlarını bilirsek ona göre hareket edebiliriz. Ömür Kurt'un bu haftaki konuğu Hasta Koçu Esma Sevinç. İşte hasta haklarıyla ilgili bilmemiz gerekenler...
#HtvprogramlarSosyal medya çocuklar arasında da çok yaygın. Yalnızca bir sosyal medya hesabıyla yetinmiyor, birkaç hesap açıyorlar. Anne babalarından gizli olarak içerikler paylaşıyor, hiç tanımadıkları kişilerle yazışabiliyorlar. Sosyal medyada kendilerini olduklarından farklı göstermeye çalışıyor, filtreler kullanıyorlar. Ömür Kurt'un bu haftaki konuğu Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Güzel. Çocukların sosyal medyadaki güzellik algısının nasıl düzeltilebileceğini anlatıyor...
#HtvprogramlarYapılan araştırmalar çocukların alkol ve sigara ile tanışmasının çok küçük yaşlara kadar düştüğünü gösteriyor. Bu tanışıklık ise kansere davetiye çıkarıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cansel Atinkaya Baytemir açıklıyor…
#Htvprogramlar"Kendinde en sevdiğin üç özellik nedir?", "Annenin keşke olmasa dediğin üç özelliği nedir?", "Babanı diğer babalardan ayıran şey sence nedir?" Basit gibi görünen bu sorular bize çocukların düşünceleri ve duyguları hakkında fikir verir. Bunları onlara oyun içinde sorarsanız, samimi cevaplara ulaşmanız da kolaylaşacaktır. Soru sormanın önemini işin uzmanlarına sorduk.
#Ömür KurtUzun yıllar boyunca çocuk kitabı editörlüğü yapan Sinem Çelebioğlu, yılların deneyimini bir çocuk kitabıyla taçlandırdı. 25m2 Kitap’tan çıkan “Çevremde Kimler Varmış?” kitabı çocukların başlarını ekrandan kaldırdığında çevresinde olup bitenleri fark etmeye başladığını gösteren bir öykü. Kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz Çelebioğlu ile hem kitapları hem de yayıncılıktaki hızın kitap içeriklerini nasıl etkilediğini konuştuk.
#Ömür KurtTelevizyon programlarından gazetelerin üçüncü sayfalarına kadar sıradanlaştırılan ‘şiddet’ haberlerinin kaynağı aileyi gösteriyor. Psikolog Prof. Dr. Yıldız Dilek Ertürk ve Doç. Dr. Seher Cesur Kılıçaslan’a “Şiddet eğilimi olmayan erkeğin nasıl yetiştirileceğini sorduk. Uzmanlara göre ‘şiddet’ cinsiyetle bağlantılı ve öğrenilen bir şey. Eğer şiddet bir sorun çözme yöntemi olarak görülürse ve ailede normalleşirse, çocuk da büyüyünce şiddet eğilimli oluyor.
#Ömür KurtÇocukların başarılı olmak için okuduğunu anlama, ifade etme, yorum yapma ve farklı konular arasında bağlantılar kurabilme becerilerini kazanması şart. Bunun en güzel yollarından biri de yaratıcı yazı... Çocuklar yazmayı nasıl sever? Uzmanlara sorduk. Onlara göre en kolay yol çocuğunuzu kitaplarla buluşturmak.
#YazarÇocuklar evcil hayvanlarıyla ilgilenirken bir yandan iletişim becerileri ve duygusal zekâları gelişir, diğer yandan sorumluluk almayı ve empati kurmayı öğrenirler. Ancak evcil hayvanıyla hayatını paylaşan çocuklar, dostlarını kaybettiklerinde büyük bir acı yaşayabilirler. Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Uzmanlara sorduk.
#YazarÖznesi çocuk veya gençler olan ve çıplaklık içeren sosyal medya paylaşımlarının çıkış noktası olan 'ifşa'yı uzmanlarla konuştuk: 'Tweem jargonu'nu öğrenin, VPN, DNS gibi aracı yazılımları kontrol edin. Kızınız 'alfa' mı, takıntıları var mı, ilgilenin. Etik ve yasa dışı kavramlarını konuşun.
#İfşaKoronavirüs günlerinde hepimiz kendimizi kısıtlanmış hissediyoruz. İki aydan uzun bir süredir evde kalan çocuklar da enerjilerini atamıyorlar, sürekli telefon ve tabletle vakit geçiriyorlar. Peki, ama çocukların kendilerini özgür hissetmeleri için ne yapmaları gerek? Bunun için yaratıcı dramayı tavsiye eden tiyatrocu Mehmet Erbil ile hem son kitabını hem de yaratıcı dramayı konuştuk. Erbil, “Yaratıcı drama hayal kurdurur, insanın kendisini tanımasını sağlar” diyor.
#YazarÇocuğunuzda göz teması kuramama, sürekli ağlama ve bağırma gibi davranışlar varsa otizm ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ancak bu durum sizi korkutmasın. Uzman Klinik Psikolog Pelin Özaydın, “Tanı konduktan sonra aile bireylerinde kendini suçlama duygusunu çok fazla görüyoruz. Oysa bu hastalıkta bir suçlu yoktur. Otizmli çocuğa hayatta tutunabileceği yollar açılmalıdır” dedi ve konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#OtizmPropolis, tamamlayıcı tıpta yüzyıllar boyunca kullanılmış %100 doğal bir arı ürünüdür. Arılar ağaçlardan topladığı bu reçineyi (propolisi) kovanlarını korumak için kullanırlar. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisle ilgili merak edilenleri anlattı.
#PropolisTürkiye’nin her yerinden ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri öykülerini yazacak, birinci seçilen ‘Bir Hayal, Bir Oyun’ projesi kapsamında tiyatro oyunu olup sahnelenecek. Projenin mimarları Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu ve Zorlu Çocuk Tiyatrosu Yönetmeni Gaye Cankaya’yla bir araya gelip sohbet ettik.
#Zorlu Çocuk TiyatrosuÇin’deki Korona virüsü sebebi ile artık hayatımıza maske denen, varlığına şükrettiğimiz ama yine de kullanılması sabır isteyen bir nesne girdi. Ne zamana kadar kullanırız bilmiyoruz umarız en kısa zamanda her şey düzelir. Mesela, Endonezya’dan Şangay’a dönerken 13 saat havaalanında, uçakta hiç çıkartmadan maske taktık. Kullandığımız maske yüzümüzün büyük bir bölümünü kapladığı ve iki ayrı sıkıca lastiği olduğu için bir yerden sonra sabrınızı zorlayıcı bir hal alıyor. “Maske takmak” deyip geçiyor insan ama maske ile 13 saat yaşayınca tam bir işkence oluyormuş.
#Korona VirisüYarıyıl tatilinin bitmesine kısa bir süre kala iki büyük festival, çocukların neşesini yerine getirecek. Bu festivallerden ilki Geleceğimiz Çocuk Festivali diğeri ise Zorlu Sanat Festivali. Üstelik her ikisi de sadece çocuklar için değil, bu festivallerde anne babalar için de etkinlikler ve eğlence var.
#Geleceğimiz ÇocukYazdığı kitaplarla çocuk ve gençlerin çok sevdiği Almıla Aydın bu kez bir distopya ile okurlarının karşısına çıkıyor. “Yeryüzünde hiç kitap kalmazsa ne olur?” sorusundan yola çıkılarak yazılmış olan ‘Son Koleksiyoncu’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz yazarla hem kitabını hem de edebiyatı konuştuk…
#Almıla AydınYazar, şair ve müzecimiz Sunay Akın, bu kez resimli bir kitap yazdı. ‘Aslanlı Yol’ adını taşıyan kitap, 7’den 70’e herkese hitap ediyor ve tarihe damga vurmuş insanların hikâyelerinden oluşuyor. “Sanatın, kitabın, aydınlanmanın yolunda yürüyen insanlar gerçek vatanseverlerdir. Yoksa dünyanın başka bir yerinde de doğabilirdik” diyen Akın’la bir araya geldik hem Aslanlı Yol kitabını hem de aydınlanma tarihimizi konuştuk.
#Ömür KurtMarmara Park Alışveriş Merkezi, sömestir tatilinde çocukları çok özel bir etkinlikte misafir ediyor. 17-26 Ocak günleri arasında “İstikbal Göklerdedir” sloganıyla gerçekleştirilecek Minik Türk Yıldızları etkinliğiyle Marmara Park, geleceğin havacılarıyla buluşuyor.
#Minik Türk YıldızlarıÇocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) sıkça görülüyor. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde, nedenin çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı florayı baskılayarak; antibiyotik kaynaklı ishale, ileride daha dirençli enfeksiyonlara, alerjik ve otoimmün-romatolojik hastalıklara yol açabiliyor.
#Soğuk AlgınlığıÇiller çocukluk çağında ortaya çıkar ve genetik bir alt yapısı vardır. Çoğunlukla çocukluk ve ergenlikte ortaya çıkan çiller cildin hassas olduğuna işaret eder. Peki çiller neden çıkar ve çillenme nasıl geçer? Dermatolog Dr. Güneş Ertürk, çil problemi olanlar için bu soruları Ömür Kurt ile 'Çocuklarla Bir Ömür' programında yanıtladı. İşte çillenmenin nedenleri ve çillenme tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şey...
#Htvcocuklarlabiromur