Paylaş
Şu günlerde yaratıcı drama yapmak neden önemli?
Çocuklar dünyanın en iyi oyun kurucularıdır. Drama ise farklı disiplinleri bir araya getirerek, oyun oynamanın birçok farklı yolunu sunar. Dramanın içinde canlandırma, müzik, ritim, tasarım, tiyatro vardır. Bunlar ise çocuğun sosyal, duygusal ve sanatsal gelişimine destek olur. Böylece, hele hele şu günlerde evde kalmak zorunda olan çocukların kendilerini daha özgür hissetmelerine yardımcı olacaktır.
Yaratıcı drama çocuklara ne kazandırır?
Drama, çocuğa bir yandan sosyal beceriler kazandırırken, diğer yandan da doğru iletişim kurmanın püf noktalarını sunar. Toplum içinde birey olma yolunda ilerleyen çocukların en çok ihtiyaç duyduğu şey iletişimdir. İletişimin en büyük aracılarından biri de dramadır. Bu nedenle yaratıcı drama onların benlik duygusu kazanmalarını destekler. Hayal kurmayı, yaşadığımız dünyayı farklı noktalarıyla keşfetmemizi, kendimizi tanımamızı, ilgi alanlarımızı bulmamızı sağlar. Tüm bu özellikler, yaratıcı drama ile kendiliğinden ortaya çıkar.
Peki, evde yapabileceğimiz yaratıcı drama teknikleri nelerdir?
Yaratıcı drama çocuğun duygusal ve duyusal yönlerinin gelişimini desteklerken çocuğun motor gelişimine de katkı sağlar. Eğer çocuğunuz okul öncesi dönem çocuğuysa, sanatsal ve ince motor gelişimi için maket, kâğıt kesme, yapıştırma, kukla yapma, kolaj, bağlama, söküp-takma gibi yöntemlerin olduğu aktiviteler seçilmelidir. Duygusal ve duygusal gelişimleri için ise dans, hareket, ritim, müzik, resim, doğaçlama, karakter yaratma ve canlandırma unsurlarının olduğu aktiviteler seçilebilir. Bunun için evde anne-babaların da çocuklarıyla birlikte yapabileceği bazı çalışmalar önermekte yarar var:
Ayna çalışması: Çocuğunuzla karşı karşıya durun. Biriniz ayna olun, diğeriniz de aynanın yaptığı tüm hareketleri aynı anda yapmaya çalışsın. Böylece el-göz koordinasyonu gelişecek, dikkat duygusu artacak.
Duygu aktarımı çalışması: Duyguları yansıtmak için hisleri resimleyin. Bu çalışma, rüyaların ve anlık duyguların resimlenmesiyle de geliştirilebilir.
Görünmez top: Elimizde görünmez bir top olduğunu hayal edin ve hiç konuşmadan, sadece göz göze bakarak topu elden ele fırlatın.
Canlandırma: Masal karakterlerini canlandırmak çok eğlencelidir. Çocuğunuzun sevdiği bir masalın karakterlerinin rollerini aile içinde canlandırın.
Materyal çalışması: Evde az kullanılan veya çöpe atılabilecek malzemeleri kullanarak geri dönüştürün. Örneğin, tuvalet kâğıdı rulolarını rengarenk boyayarak şatolar yapabilirsiniz.
Siz, yaratıcı drama tekniklerini kullanarak ‘Bana Bir Süper Kahraman Gerek’ adında bir çocuk kitabı yazdınız. Kitapta neler anlatıyorsunuz?
Bir çocuk tiyatrosu olan Hayalbaz Tiyatro’yu kurarken “Bizi önemli kişiler izliyor” cümlesiyle başladık. Yaptığım tüm işlerde referans ve ilham aldığım sadece çocuklar oldu. Onlar için sahneye koyduğum tüm oyunlarda, hikâye ve masallarda daima onların gündemi üzerinden hareket ettim ve bunu yaparken de yaratıcı dramadan yararlandım. Yaratıcı dramanın temelinde oyun ve hayal gücü vardır. ‘Bana Bir Süper Kahraman Gerek’ adlı kitabımdaki ana karakter de bir hayal kurucu, oyuncu. Bu karakter, mevcut ‘süper kahraman’ kavramına bambaşka bir pencereden bakarak, “Süper kahraman bizleriz!” diyor.
HAFTANIN KİTABI
‘Bana Bir Süper Kahraman Gerek’ hiçbirimizin özel bir süper kahraman aramasına ihtiyaç olmadığını, iyilik yapan herkesin süper bir kahraman olduğunu anlatıyor.
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Yazar: Mehmet Erbil
Resimleyen: Ceyhun Şen
Tür: Öykü
Sayfa: 40
Fiyatı: 12 lira
MASALLARIN ÇOCUK GELİŞİMİNE ETKİSİ
Masallar çocuk gelişimini nasıl etkiler? Tiyatrocu Mehmet Erbil, 'Çocuklarla Bir Ömür' programımızın konuğuydu.
#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ
Turta girmemiş orman
T.C. Kültür Bakanlığı, devlet tiyatrolarında sergilenen çocuk oyunlarını internetten yayımlamaya devam ediyor. Çocuklar tarafından çok sevilen ‘Turta Girmemiş Orman’ adlı oyunu, bakanlığın Youtube sayfasında izlenebilir.
Evde eğlenceli deneyler
Çocukların evde yapabileceği birbirinden eğlenceli etkinlik videoları ‘5 dakikada hallet’ adlı YouTube kanalında. Birbirinden eğlenceli deneylerin uygulamalı videoları da kanalda sizi ve çocuklarınızı bekliyor.
Paylaş