Paylaş
Çocuk ruh sağlığı’ deyince ne anlamalıyız?
Çocuğun dengeli, tutarlı, zorluklarla baş edebilir biçimde gelişmesini anlıyoruz. Yani, yalnız kaldığında da çözüm üretebilir bir ruh sağlığından söz ediyoruz. Bize çocukların sorunlarıyla ilgili çok sık soru gelir ve çoğunlukla ‘Şunu şöyle yap, bunu böyle yap’ gibi öneriler istenir. Oysa ruhun tek bir ilacı, nasıl iyi veya doğru insan olunacağının tek bir yanıtı yoktur. Bu nedenle bu konuya sanat ve felsefi estetiğin alanına giren ‘güzellik’ kavramıyla yaklaşıyorum.
Bu noktada dikkate almamız gereken en önemli şey nedir?
Çocukların ruh sağlığının sözcüklerle doğrudan bağlantısı vardır. Bu nedenle ‘okumak’ çok çok önemli. Bir çocuk şiir veya öykü okuma alışkanlığı kazanırsa sözcükleri birbiriyle yakıştırmayı, harmanlamayı öğrenir. Sözcük dağarcığı geliştikçe düşüncelerinin evreni de genişler. Düşünce gelişimi sözcüklere bağlıdır. Bu nedenle çocukların ruh sağlığının gelişimi için dil becerilerinin gelişmesi gerekir. Sanatı, şiiri, edebiyatı, estetiği hayatımızın odak noktasına koymalıyız.
Çocukluğa nasıl yaklaşmalı peki?
Çocukluğun geçici ama şahane bir şey olduğunu fark etmeliyiz. O zaman, hayatı onunla paylaşa paylaşa yaşarız, çocukla birlikte biz de büyürüz. Örneğin anne-baba çocuğuyla birlikte oyun oynamalı, kendilerini de işin içine katmalı. Bunun için de oyun oynanmayı öğrenmek gerekiyor. Maalesef anne-babalar çocuklarıyla oyun oynamayı bilmiyor. Yetişkinler olarak bazen öylesine gerçekçi oluyoruz ki, oyunun eğlencesini ve saflığını yitiriyoruz. Oyun oynamayı bilmediğimiz için de çocukla iletişimimizi yeteri kadar geliştiremiyoruz.
Anne-babalar çocuklarıyla ilgili gelecek kaygısı duyuyorlar. Bu, çocuk yetiştirirken bir engel değil mi?
Evet, engel. Bu kaygının temelinde de okul ve sınavlar var. Bu da diğer sorunların nedeninin ‘okul’ olmasına sebep oluyor. Oysa çocuğun okuldaki sıralamasına, sınavlarda aldığı notlara odaklanmak yerine ruhuna odaklanmalıyız. Notlar, sıralamalar çocuğun gerçek potansiyelini göstermeyebilir. Bir anne-baba öncelikle kendi çocuğunu tanımalı; onun mizacını, karakterini bilmeli. O karaktere uygun olarak çocuğunu büyütmeli. Bu da çocuğun ruhuna odaklanarak gerçekleştirilebilir.
Meltem Kora / Çocuk Ruh Sağlığında Güzellik / Ceres Yayınları / 320 Sayfa / Fiyatı 37 TL
ÇOCUKLAR İÇİN TİYATRO OYUNU NASIL SEÇİLİR?
Anne babalar genellikle doğru bilgisayar oyunu seçmeyi ya da doğru kitap seçmeyi tartışıyor ama çocuklar için yararlı ve etkili tiyatro oyunlarının üzerinde pek durulmuyor. Tiyatrocu ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Mehmet Erbil, çocukların yararına olan tiyatro oyunlarının nasıl olması gerektiğini açıklıyor…
HADİ GİDELİM
Notaların dansı
İstanbul Oyuncak Müzesi’nde bugün çocuklar için klasik müzik eşliğinde bale gösterisi, yarın da Aslı Ersoy eğitmenliğinde gerçekleşecek olan ‘Tohum Atölyesi’ var. Tüm çocuklar davetli.
Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: 60 TL
Tel: (0216) 359 45 50
İstanbul kumpanyası
‘Çocuklara Özel Pazar Keyfi’ çocuklara özel kukla gösterisi, gölge oyunu, taklit, sihir ve oyunlarla dolu bir gün için hazır.
Yer: İstanbul-Kadıköy Kumpanya Sanat Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 17.00
Fiyat: 30 TL
Tel: (0216) 474 73 76
Kidzmondo’da Çin günleri
Çocuk şehri Kidzmondo minik ziyaretçileri ‘Çin Günleri’ kapsamında yöresel kıyafetlerin sergilendiği moda defilesi izleyecek, Çin sergisi gezecek; yelpaze boyama atölyesinden yüz boyamaya kadar pek çok etkinliğe katılacak.
Yer: İstanbul-Trump Towers
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 12.00
Fiyat: 85,50 TL
Tel: (0212) 348 10 00
Çocukla havuza
Bu hafta sonu Ankaralı çocukları eğlenceli animasyonların olduğu eğlenceli bir havuz keyfi bekliyor. 4-14 yaşları arasındaki çocuklar için.
Yer: Ankara-Bülent Ecevit Yüzme Havuzu
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 15.00
Fiyat: 10 TL
Tel: (0312) 526 26 26
HAFTANIN KİTABI
Çocuk kitaplarının sevilen ismi Göktuğ Canbaba son kitabı ‘Çantamdaki Öyküler’de, yazarın Asya gezisi sırasında çektiği fotoğrafların öyküleri yer alıyor. Çocuklar gezmiş kadar olacak.
Yayınevi: Doğan Egmont
Yazar: Göktuğ Canbaba
Tür: Gezi
Sayfa: 112
Fiyatı: 17 TL
Paylaş