Uzmanlar yüzünüze dokunmaktan kaçınmanın koronavirüsün yayılmasını durdurmada etkili olabileceğini söylüyor. Çocuklara ise bunu anlatmak oldukça zor. Hareketli ellerini yüzüne götürmekten sakınmayan çocukları bu alışkanlıklarından nasıl vazgeçirebilirsiniz?
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyayı saran pandemiyle mücadele sürerken Türkiye dahil tüm ülkelerde okulların açılmasına yönelik uygulamaların en zor karar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Okullar için açılış tarihi olarak açıklanan tarih konusunda erken diyemiyoruz çünkü geç dediğiniz bir tarihte bundan daha iyi olacağının garantisi yok" dedi.
#Okulİzmir’de havaların ısınmasıyla serinlemek isteyen çocuklar, süs havuzlarına girmeye başladı. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, "Sudan koronavirüs bulaşmaz ama o küçük havuzlarda bir çocukta virüs varsa diğerlerine de temas nedeniyle bulaştırır" dedi.
#Çocukİngiltere'deki eşi ve 2 çocuğunun yanına giden Gaziantep KOSGEB İl Müdürü Sadık Gözek, sosyal medya hesabından kendisi ile eşinin Corona Virüse yakalandığını açıklayıp yaşadıklarını anlattı. Sadık Gözek, ''Ben hayatımda bu kadar uzun süren bir ateş, öksürük, tat-koku alma kaybı görmedim'' dedi.
#Gaziantep KOSGEB İl MüdürüDünyayı sarsan Covid-19 pandemesinin ardından Çin'de görülen insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarının artışı endişeye yol açtı. Çin'in dışında Tayvan, Hindistan ve Hong Kong'da görülen virüsün belirtileri açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı virüse ilişkin güvence veren açıklamalarda bulundu. Öte yandan doktorlar ve sağlık yetkilileri, virüsün gizemli olmadığını ve olağan olduğunu vurguladı.
#HMPVDünya 20'nci yüzyılın ilk yarısında korkunç bir virüsün etkisi altındaydı. 5 yaşından küçük çocuklara bulaşan bu virüs ölümle ve engellilikle sonuçlanan çok ağır bir hastalığa yol açıyor bazı vakalarda iyileştikten 40 yıl sonra felce neden oluyordu. Üstelik ne tedavisi ne de önleme yolu biliniyordu. Ta ki 1953 yılına kadar...
#SağlıkSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkSoğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıPlantar siğiller ayakların alt kısımlarında, genellikle baskıya maruz kalan topuk bölgelerinde ortaya çıkar. Bu basınç ayrıca siğilin sert, kalın bir deri tabakasının (nasır) altında içe doğru büyümesine neden olabilir. Uzmanlar, bu yaygın ve inatçı siğiller için denenebilecek birkaç seçenek olduğunu söylüyor.
#SiğilÜst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
#SağlıkHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeAyak siğilleri, bazı insanların hayatlarını gerçekten zorlaştırabiliyor. Yaygın görülen bir sorun olan plantar siğiller HPV nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayak tabanında sert ve kabarık yükseltilere neden olan bu siğiller, yürüyüş ve koşu sırasında ağrıya neden olabilir. Peki neden bu siğiller oluşuyor, oluşmasını önlemek mümkün mü? Bulaşıcı mı? Doktora gitmeden kurtulmanın bir yolu var mı? Doğal yöntemler işe yarar mı? Uzmanlar ne diyor?
#SiğilBulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#Boğmaca