İstanbul Çocukları Vakfı, Koruyucu Aile Şenliği'nde konuşan Emine Erdoğan, "İnanıyoruz ki çocuklar uğruna savaşılacak yegane hazine, insanlığın ortak emanetidir. Bombalar altında hayatta kalmaya çalışan Gazze'nin çocuklarına, açlıkla mücadele eden Yemen'in çocuklarına, evini defalarca terk etmek zorunda kalan Kırım'ın, Ukrayna'nın çocuklarına, dünya bir gelecek borçlu" dedi.
#Emine Erdoğan6 Şubat felaketini yaşayan depremzedelerin yaralarını sarmak için afet bölgesindeki gönüllü çalışmalar devam ediyor. ‘Güzel Yarınlar Hareketi’ projesi kapsamında yola çıkan gezici TIR’da da çocuklara sanat, teknoloji ve bilim alanında atölyeler düzenleniyor. Amaç onların sosyal hayattan kopmaması. Şimdi bu TIR’ın uğradığı şehirlerde gençler ellerinde kamera, fotoğraf çekmeyi öğreniyor.
#Uygar TaylanSosyal medyada korku sahneleriyle öne çıkan ve çoğunlukla çocukların izlediği videolar tehlike yaratıyor. Çocuk psikolojisine uygun olmayan oyun videolarının milyonlarca takipçisi var. Uzmanlar, bu tarz korku ve şiddet içerikli videoların hem akran hem de toplumsal şiddeti artırabileceği konusunda uyarıyor.
#Korku İçerikleri Toplumsal Şiddeti ArtırabilirBedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir çocuk gelişiminde anne ve babanın rolü çok önemli. Çocuğa “Hayat güvenli, ev güvenli, sen benim için değerlisin” mesajının verilmesi önemlidir. Onun için biz bir slogan öneriyoruz: “Sev, değer ver, paylaş.” Öte yandan çocuklarımıza emir vermek yerine seçenek sunmak, nasihat, konferans, vaaz vermek yerine de onlara örnek, rol model olmak gerekir. Çocuklarımıza ilerleyen yaşlarda “Annem ve babam benim kahramanımdır” dedirtmeliyiz.
#PsikolojiYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuŞiddet içerikli oyunların çocuklarda “şiddet” kavramını normalleştirdiğini belirten uzmanlar, bu durumun şiddetin normal hayata taşınmasında etkili olduğunu vurguluyor. Şiddet içeren oyunların çocukta “ters kimlik” etkisi oluşturabileceğini belirten uzmanlar, “Özellikle gerçek yaşamda sağlıklı akran ilişkileri kuramayan, dışlanma yaşayan, olumsuz benlik duygusu olan çocuk ve ergenler, bu oyunlarla edindikleri kimlik üzerinden kendilerini ifade etmeye başlayabiliyor. Normalde olumsuz ya da toplumda istenmeyen, kabul görmeyen bazı davranışların belli ortam veya topluluklarda kabul görmesi, bu davranışların pekişmesi anlamına geliyor” uyarısında bulundu.
#ÇOCUKBenlik duygusunun insanın içsel çekirdeği olduğunu ve buna referans merkezi denildiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir referans merkeziyle doğuyoruz 'ben ve diğerleri' diye. Daha sonra aile içinde gittikçe şekilleniyor. Kişi doğru şekillendirirse yıllar içinde doğru bir kimlik ve kişilik çıkıyor. Yanlış şekillendirirse yanlış kimlik ve kişilik çıkıyor. Bu nedenle benliğimize yapılan yatırım bir insanın hayatta kendine yapacağı en büyük yatırımdır” diye konuştu.
#ÇocukCinsel kimlik gelişimi süreci, çocuğun kendi benliğini keşfetmesi, bedeninin ve cinsiyetinin farkına varması, karşı cinsi ayırt edebilmesi gibi olayların tümünü içinde barındırır. Çocuğun doğumuyla birlikte başlayan bu süreç, çocuk 3 yaşına geldiğinde keşif ve merak duygusuyla birlikte su yüzüne çıkar. Böylece çocuğun oyun arkadaşı, oyun ve oyuncak tercihleri şekillenmeye başlar.
#ÇocukPandemi sürecinde önce “Bizim ülkemize uğramaz nasılsa“ diye düşündük, ardından “basit bir grip çok abartılıyor” diyerek geçiştirmeye çalıştık. Mart ayında ilk vakalarla beraber iş yerleri ve okullar tatil olunca “Ohh, çok ihtiyacımız varmış tatile“ dedik. Pastalar, börekler, ekmekler yapıldı, öğlene kadar uyundu, sokağa çıkma kısıtlaması geldiğinde filmler izlendi, online kitaplar okundu, müzeler gezildi, konserler dinlendi. En çok da çocuklar sevindi, özellikle çalışan ebeveyni olan çocuklar, ilk defa bu kadar uzun süre, bir arada ve yakın ilişki yaşadılar.
#PandemiBilgisayar oyunları, çocuklar için tehlike oluşturmaya devam ediyor. Momo, Mavi Balina ve Mavi Bebek derken şimdi de Gangster oyunu çocukları olumsuz etkileyerek şiddete yönlendiriyor. Uzmanlardan oluşan Hürriyet Aile yazarları, aileleri uyararak bu tarz şiddet içerikli oyunların çocukları sosyopat yapabileceği yorumunda bulundular.
#ÇocukÜstün potansiyelli çocukların bireysel veya grupla eğitim ihtiyaçları teknolojik yeniliklerin çok yoğun ve hızlı yaşandığı günümüzde her geçen gün değişmekte ve bu değişime ayak uydurmak ise bir beceri halini almaktadır.
#EğitimCinsel kimlik gelişimi süreci, çocuğun kendi benliğini keşfetmesi, bedeninin ve cinsiyetinin farkına varması, karşı cinsi ayırt edebilmesi gibi olguların bütününü kapsar. Çocuğun doğumuyla birlikte başlayan bu süreç, çocukların ilerleyen yaşlarında keşif ve merak duygusuyla birlikte ortaya çıktığını ifade eden Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#ÇocukLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsEv işleri rutinine çocukları dahil etmenin önemini çocuk gelişimi konusunda uzman Prof. Dr. Şehnaz Ceylan ile konuştuk. “Çamaşır asma özbakım, toz alma koordinasyon becerilerini geliştiriyor” diyen Ceylan, motivasyonu arttırmak için ‘oyunlaştırmayı’ öneriyor.
#YazarOkulların uzaktan eğitime geçmesiyle beraber yeni eğitim modelleri tasarlanmaya, eğitim yöntem ve araçları da değişim göstermeye devam ediyor. Öğrencilerin derslerinden geri kalmaması ve evde öğrenme becerilerinin geliştirilmesi için eğitimciler özellikle teknolojik ve uygulamalı derslere ağırlık veriyor. Evde kalınan dönemin en verimli şekilde kullanılması için İELEV Okulları, anaokulundan itibaren başlattığı kodlama ve STEM derslerini artık online maker atölyeleri şeklinde düzenliyor. Böylelikle çocuklar evde hem uygulamalı öğreniyor hem de eğlenceli vakit geçiriyor.
#Uzaktan Eğitim