Okul hayatında her çocuğun ders çalışma tekniği ve öğrenme becerisi farklıdır. Ders çalışma tekniklerinde yetersiz kalan öğrenciler eksiklerini tamamlayacağı noktayı bilemediği durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Çocuklarda ders çalışma tekniği ve öğrenme becerisini geliştirmek için neler yapılması gerektiğine değinen Yön Koleji Rehberlik Danışmanı Özde Gül Şen, bu konuda öğrencilere hayatlarını kolaylaştıracak önemli tavsiyelerde bulundu.
#OKULİnsanın bilgi edinme yollarından belki de en yaygın ve etkili olanı okumak olabilir. Bununla birlikte, kitaplar bireyin kavram dünyasını zenginleştirme, hayal gücünü harekete geçirme, farklı yaşantılar ve deneyimler kazanmasının da güçlü birer aracı olurlar. Günümüzde kullandığımız kitap sisteminin ilk temelleri sayılabilecek, katlayarak kitap yapma sisteminin başlaması 2’nci yüzyılı buldu.
#Konuk YazarGünümüzde okul ve aile içerisinde konuşulan ve çözülmesi için çaba gösterilen en önemli sorulardan biri “öğrencilerin sınav başarılarını nasıl arttırabiliriz” sorusudur. Elbette sınav başarısını etkileyen pek çok faktör vardır. Ancak bugün bunlardan en önemlisi olan okuma alışkanlığı üzerinde duracağız. Okumak, boş zamanları değerlendirmek, ekonomik, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izlemek, yeni şeyler öğrenmek için yapılan bir etkinlik ya da ilgidir. Okuma alışkanlığı, bireyin bir zevk kaynağı ve gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini yaşam boyu sürekli, düzenli ve eleştirel bir nitelikte gerçekleştirmesidir.
#Konuk YazarDüşünen, duyarlı, yaratıcı bireylerin yetiştirilebilmesi için, çocukların, bebeklik döneminden başlayarak duyu algılarının uyarılması, düşüncelerinin geliştirilmesi; sevgi ve özgürlük gereksinmelerinin sezinletici uyaranlarla yanıtlanması gerekir. Sanatçılar tarafından, çocuk gerçekliğini önceleyerek yapılandırılmış öğretici-yazınsal yapıtlar, çocukluk ve gençlik döneminde duygu ve düşünce bilinçlenmesinin en etkili uyaranlarıdır.
#EdebiyatOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiAsil Özbay, motosikletiyle son 5 yılda 3 kıtada 250 bin kilometreye yakın yolu tek başına ve de “kadınlara özgürlük” için aştı. Şimdi özellikle kızlara hem hikâyesini anlatmak hem kitaplarla aralarında köprü olmak için “Kitaplar yola geldi” diyerek Türkiye turuna çıktı. Üç ay sürmesini planladığı bu anlamlı yolculuğuna Özbay, “Dünyanın en güzel yön tabelasına sahip” dediği Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden başladı.
#BursaLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsÇocukların 1 yaşından itibaren kitaplarla buluşturulması gerektiğini, 2-3 yaşındaki çocukların ise kendilerine kitap okunmasından mutlu olduklarını söyleyen Öğr. Gör. Gül Koçyiğit, ebeveynlere çocuk kitabı seçiminde dikkat etmeleri gereken kriterleri sıralayarak "Her yaş aralığı çocuk için seçilen kitap farklı olmalıdır" dedi.
#ÇocukYeni bir eğitim öğretim yılına büyük umutlarla başlıyoruz. Öğretmen yetiştirme alanında araştırmalar yapan ‘öğretim üyesi, veli ve öğretmen’ kimliğimle yaptığım gözlemlerde en değerli varlıklarımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizi istemeden de olsa yorduğumuza, üzülerek şahit oluyorum. Bu zorluk özellikle ilköğretim yıllarında daha fazla yaşanıyor. Ev ortamından okul ortamına geçen çocuğun uyum sürecinde aile de benzer bir süreçten geçerken zorlanabiliyor. Sınıf öğretmeni Selin’in ifadesi bu resmi yansıtıyor: “Birinci sınıfın ilk dönemi velilerle çalışmayı isterdim… İnanın çocuklardan değil velilerden yoruluyoruz.”
#ÖğretmenBaşlık okutur derler. Bu başlık okutur mu bilemem ama dinlettiğini biliyorum. Farklı konularda eğitimci ve velilere konferanslar veriyorum. En dikkat çeken ve salonları en çok dolduran başlıklardan bir tanesi; ‘Çocuklarda Dikkat ve Zeka Becerilerini Geliştirme Yöntemleri konusu oluyor. Etrafımdaki hiçbir ebeveyn çocuklarının dikkat ve zihinsel becerilerini geliştirebileceği seçeneklere kayıtsız kalamıyor. Gelin bu konuyu ev ve aile bağlamında ele alalım.
#EğitimOkumayı çok seven bir çocuk yetiştirme hayalleri kuran ebeveynler, kitaplara karşı ilgisiz davranan çocuklarının okuma becerilerinin ve alışkanlıklarının hiç gelişemeyeceğini düşünerek endişeye kapılıyor. Her çocuğun hevesli ve mutlu bir kitap kurduna dönüşebileceğini belirten Genel Yayın Yönetmeni Çağla Acar, miniklerde okuma sevgisi yaratacak 7 adımı sıralıyor.
#HikayeHemoroid halk dilinde bilinen adıyla basur, zaman zaman ortaya çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. Hemoroid içerisinde kan pıhtısı oluşursa şiddetli bir ağrıya neden olur. Basurun dereceleri değişiklik gösterebilir. Peki, basur nedir, neden olur? İşte, basur hakkında merak edilenlerin detayları!
#BasurÇEK Çağdaş Eğitim Kooperatifi 3 Mart Eğitim Kurumları, Türkiye'nin en saygın okullarından biri. İş içinde eğitimi öngören Köy Enstitüleri’nden ilham almış olan bu okul, Türk ulusunun imece kültürünün bir ürünü. Tam bir gönüllülük kuruluşu... Herkesin el ele verip yoksul çocukları okuttuğu ve onları gerçekten aydın insanlar yapan muhteşem bir okul. İlkokulu, ortaokulu ve lisesi var. Üniversitesi için de çalışmalar sürüyor. Lise bölümünün çok değerli öğretmenlerinden Evrim Yıldırım, lise müdürü Kaan Selçuk, ilköğretim müdürü Ayla Okumuş ve drama eğitmeni İbrahim Zeki Karabulut ile yan yana geldik 'ÇEK-i-mece' projesini konuştuk.
#3 Mart OkullarıGünümüz çocukları yaşıtlarına karşı acımasız ve birbirlerinin eksik yönleriyle dalga geçiyorlar. Bu durum baskın karakterdeki çocuklar için şiddet eğilimine, kurban konumundaki çocuklar için ise içe kapanmaya sebep oluyor. Usta yazar Feyza Hepçilingirler, çocuklar arasındaki bu sorunların aileleriyle ilgili olduğunu söylüyor ve çözüm olarak farklı olanı kabul etmeyi içselleştirmelerini öneriyor. Yazarla buluştuk, Doğan Egmont’tan çıkan son kitapları ‘Ezber Bozan Hatice Teyze’ ve ‘Kara Kargalar ile Ak Martılar’ı konuştuk.
#Feyza HepçilingirlerHürriyet Gazetesi aile-çocuk yazarı Ömür Kurt ve Pedagog Psikolojik Danışman Aykut Akova ‘Çocukların okul sorunlarıyla başa çıkma yöntemleri’ konulu panelde ailelerle bir araya geldi. İstanbul Çamlıca’daki Yön Koleji’nde, öğrenci velilerinin de katılımıyla gerçekleşen panelde konuşan ikili, çok fazla televizyon izleyen ve bilgisayar başında vakit geçiren çocukların birçok sorunla karşı karşıya kaldığını örnekleriyle açıkladı.
#Ömür Kurt