Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, en sık görülen enfeksiyon türü olarak biliniyor. Özellikle de küçük yaştaki çocuklar için ciddi bir risk meydana getiren idrar yolu enfeksiyonları, daha gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli bazı sonuçlara yol açabiliyor. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
İdrar yolu enfeksiyonu, sadece yetişkinlerde değil çocuk ve bebeklerde de karşılaşılan bir durum. Ayrıca çocuklarda yüksek ateşe de neden olabilmektedir. Peki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu neden olur? Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi...
#Çocuklarda İdrar Yolu EnfeksiyonuÇocuklarda ateş yükselmesi, anne ve babaların en çok endişe duydukları durumlardan birisidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar şikayetlerini iyi bir şekilde ifade edemediklerinden ateş bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir.
#Erkek Çocuklarda İdrar Yolu EnfeksiyonuÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları kalıcı böbrek hasarına neden olabileceğinden çok önemlidir. Özellikle nedeni bilinmeyen ateşi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu mutlaka araştırılmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özlem Türkoğlu, çocukluklarda sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu NedirBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Yaytokgil, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının gittikçe arttığını belirterek, çocukların özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabildiğini söyledi. Yaytokgil, herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesinin iyileşme sürecine önemli katkılar sağladığını da bildirdi. Sünnet için en ideal dönemin, bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonrası olduğunu dile getiren Yaytokgil, “Yaklaşık 15-20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahaledir” dedi.
#1Her yaştan erkeği etkileyebilen, yaşam kalitesini düşüren ve genellikle kendiliğinden geçmesi beklenen penis ağrısı dikkat edilmesi gereken semptomlardan biridir. Bu haftaki köşe yazımda penis ağrısına yol açması muhtemel nedenler hakkında bilgi aktaracağım, faydalı olması dileğiyle…
#Penis AğrısıHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatYeni bir araştırma ile kapalı ortamlardaki sigara dumanı kalıntılarının, giysiler ve yüzeyler tarafından emilerek içici olmayan bireyleri de etkilediği ortaya çıktı. 'Üçüncü el duman' olarak adlandırılan bu kavramla pasif içicilik de tekrar mı tanımlanacak? İçmeyenler hangi koşullarda sigaradan zarar görmeye devam ediyor? Sigara içen biri bebeklerle temas bile etmemeli mi? Uzmanlar anlattı...
#Üçüncü El Sigara DumanıGün içerisinde tüketilen sıvılar; sindirim ve boşaltım sistemi açısından vücuttan uzaklaştırılmakta olan atıklar içerisinde belli denge olması, sağlık bakımından oldukça önemlidir. Gün içerisinde çıkarılan idrar oranı; böbrek fonksiyonları ve bedenin metabolizması için önemlidir. Günde normalden fazla bir şekilde idrara çıkmak, belli sağlık problemlerinin habercisidir. Peki, çocuklarda sık idrara çıkma neden olur ve neyin belirtisi olabilir? İşte detaylar.
#ÇocukÇocuklarda görülen sarılık her anne babanın aşina olduğu bir hastalıktır. Çoğu sarılık doğumdan 2-3 hafta sonra ortadan kalmış olsa da bazı durumlarda geçmediği görülmektedir. Her iki durumda da dikkat edilmesi ve takip edilip gözlenmesi gereken durumlar vardır. Peki, çocuklarda sarılık belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda sarılık tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukYaz aylarında sıkça karşılaşılan ishal, özellikle çocuklarda 2 yaşından küçükleri olumsuz etkiliyor. Çocukların çok yorgun ve bitkin hissetmesine neden olan ishale bazen kusma da eşlik ediyor. Bu nedenle çok ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çocuklarda ishal ve kusma neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Anne ve babaların bebekleri ile çocukları konusunda korktukları en önemli unsurlar arasında ateş gelir. Özellikle düşmeyen ateş birçok farklı hastalığın habercisi olabilir. Peki, çocuklarda düşmeyen ateş neden olur ve ne yapılır? Çocukta ateş düşmüyorsa hangi doktora gidilir? Çocuklarda ateş üzerine detayları derledik.
Bebeklerde görülen ateşin normal değeri 36 olarak kabul edilmektedir. Bu değer bazı bebeklerde 36,5 olurken bazılarında ise 37 olabilmektedir. Fakat 37,5 üzeri olduğu zaman çocuklarda ateş olduğu kabul edilmektedir. Ateşin oluşma sebepleri genellikle virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonları olurken bazı durumlarda farklı sebeplerden dolayı da ateş görülebilmektedir. İşte bebeklerde normal ateş değerleri hakkında ayrıntıları derledik.
AĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Koronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıEKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının arttığını belirterek, “Çocuklar özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi, iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır” dedi. “Bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonra sünnet yapılabilmektedir” diyen Özbek, operasyonun 15- 20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahale olduğunu kaydetti.
#1