Ekol’de anne-baba eşliğinde sünnet

Güncelleme Tarihi:

Ekol’de anne-baba eşliğinde sünnet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 18:12

EKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Erdem Özbek, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının arttığını belirterek, “Çocuklar özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabilmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi, iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır” dedi. “Bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonra sünnet yapılabilmektedir” diyen Özbek, operasyonun 15- 20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahale olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

 

AVANTAJARI NELER?

Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riskinin azaldığını, sünnetsiz bebeklerin idrar yolu enfeksiyonuna 8 ila 20 kat daha fazla yakalandığını kaydeden Özbek, “İlk 8 aylık dönemde sadece lokal anesteziyle sünnet yapmaktayız. 8 ile 24 ay arasında genel anestezi altında sünnet yapıyoruz ve öneriyoruz. 2-5 yaş arasında cerrahi gereklilik yoksa sünnet önermiyoruz. Fakat sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren ve buna bağlı penis enfeksiyonu (balanit) gelişen çocuklarda mutlaka sünnet önermekteyiz” dedi.

SÜNNET SONRASI BAKIM

Sünnet sonrası bakım hakkında da bilgiler veren Özbek, şunları söyledi: “Yenidoğan sünneti sonrası verilen antibiyotikli kremlerle günde 3 kez sünnet yerinin bakımı yapılır. Bebeğin bezini değiştirirken, beslerken, tutarken günlük yaşantılarında bir değişiklik olmadığı söylenir. Bebeklere 3 ya da 4’üncü günde kontrol muayenesi yapılır. Doktor kontrolünden sonra banyo yapılmasına engel olmadığı söylenir ve konulan dikişler kendiliğinden eriyerek düşer. Alınmaları gerekmez. 5–7 yaş arası çocuklarda genel anesteziyle, 7 yaş ve üzeri çocuklarda çocuğun genel durum değerlendirilmesi sonrasında ailesiyle ayrıntılı konuşularak lokal ya da genel anesteziyle sünnet yapmaktayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!