Günlük hayatı zehir eden hastalık: Sistit

İdrar yapmakta zorlanma, yanma ve ağrı... Eminim ki, bu üç belirtiyi okuyan kadın okuyucularımın aklına ilk gelen hastalık, sistit olmuştur ve bunu düşünmekte de kesinlikle haklılar.

Haberin Devamı

Kadınlarda sık görülen ve günlük hayatı zehir eden sistit, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Eğer tekrarlayan bir tablo ortaya çıkıyorsa, o zaman çok daha ciddiye alınmalı ve mutlaka ilaç tedavileri ile birlikte ek önlemler uygulanmalıdır. Peki, bu ek önlemler nelerdir? Bitkisel yollarla bu hastalıkla mücadele edilebilir mi? Hadi gelin, bu soruların cevabını birlikte öğrenelim. Kadınlarda sık görülen ve bir idrar yolu enfeksiyonu olan sistit, kişilerin yaşam kalitesini gerçekten düşüren rahatsızlıkların başında gelir. En sık karşılaşılan belirtileri arasında ise idrar yaparken yanma, ağrı ve sızı yer alır. Bunların yanında kasık bölgesinde sürekli ağrı, idrar yapmanıza rağmen hâlâ idrar varmış gibi hissetme, kötü kokulu bir idrarın olması, cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme, idrarı yaparken kan gelmesi ve geçmeyen sırt ağrıları, bu hastalığın habercilerindendir. Ancak çocuklarda belirtileri biraz daha farklı olarak ortaya çıkar. Özellikle kız çocuklarında boğaz veya kulakta herhangi bir enfeksiyon olmadığı halde yüksek ateş oluyorsa o zaman idrar yolu enfeksiyonunu da akla getirmek gerekir. Bunun dışında çocuklarda iştahsızlık, zayıflık, sürekli yorgunluk ve uyku hali durumu da varsa hemen bir hekime başvurularak, hastalığın tedavisine başlanmalıdır. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının geliştiğini gözlemlemek biraz zordur. Ancak bebeğiniz çiş yaptığı zaman ağlıyorsa, o zaman bu hastalıktan şüphelenmek ve hemen bir doktora gitmek, en sağlıklısı olacaktır.

Haberin Devamı

Günlük hayatı zehir eden hastalık: Sistit

SİSTİT NEDEN OLUR?

Sistit, aslında birçok sorundan kaynaklı ortaya çıkabiliyor. Özellikle kadınlarda ilk cinsel ilişki sonrası oldukça sık rastlanıyor. Toplumda buna ‘balayı sistiti’ deniyor. Bunun dışında mikrobiyotanın çok sık bozulduğu ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda da görülebiliyor. Kadınların hijyenik amaçlı kullandığı pedlerden, tamponlardan ve sperm öldürücü jellerden kaynaklı da hastalık ortaya çıkabiliyor. Ayrıca genital bölgenin iyi temizlenmemesi ve çikolata kistlerinin idrar torbası içerisinde olması gibi birçok neden sistit hastalığını beraberinde getirebiliyor. Bir de dar pantolonlar genital bölgede tahrişe neden olabileceği için giyilmesini pek önermiyorum. Cinsel ilişki sonrası ise kadınların idrara çıkmasını tavsiye ederim. Çünkü ilişkiye bağlı bir mikrobik durum varsa idrarla dışarı atılımı sağlanabiliyor. Bir de havuzlara çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Ayrıca az su içmek de idrar yolu enfeksiyonlarına yol açan önemli faktörlerden biri. Bu nedenle günlük olarak her 20 kilograma 1 litre olacak şekilde su içmeyi ihmal etmeyin. 

Haberin Devamı

Günlük hayatı zehir eden hastalık: Sistit

İDRAR TUTMAK ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR

Sistit hastalığı, en çok cinsel ilişki, hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması ve el temasıyla bulaşıyor. Kadınlarda büyük abdesti yaptıktan sonra temizliği arkadan öne doğru yapmak da bulaş riskini artırıyor. Bir de özellikle üstünde durmak istediğim çok önemli bir konu var. O da idrar tutmak. İdrar tutmak, hiç de sağlıklı bir şey değil. Çünkü bu durum, mesane ağzı kaslarının çok kasılmasına neden olduğu gibi idrar torbasının da genişlemesine yol açıyor. Genişleyen idrar torbasında ise idrar tam olarak boşaltılamadığı için mikrop üremesi tetikleniyor. Böylece sürekli idrar tutan kişilerin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanması kaçınılmaz oluyor.

Haberin Devamı

Günlük hayatı zehir eden hastalık: Sistit

KRONİK SİSTİTE EK ÖNLEMLER ALINMALI

İdrar yolu enfeksiyonu şikâyetleriyle karşılaşıldığı zaman mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor. Sistit hastalığında belirli ilaçlarla tedaviler yapılabiliyor. Bu hastalık, bir ya da iki kez karşılaştığınız zaman pek sorun olmuyor. Ancak sistit sürekli tekrarlıyorsa ve kronik hale geldiyse o zaman ilaç tedavilerinin yanında mutlaka bazı önlemlerin alınması elzem oluyor. Bu önlemlerin başında ise bol su tüketmek geliyor. Çünkü en önemli dezenfektan sudur. Eğer hastalığa bağlı kanamanız çok oluyorsa, sıcak su torbaları kullanarak, biraz daha rahatlayabilirsiniz. Hastalık döneminde cinsel ilişkiye ara vermeli ve iyileştikten sonraki bir hafta boyunca da prezervatif ile ilişkiye girmelisiniz. Genital bölge temizliği sistit korunmasında önemlidir. Genital bölgenizi kimyasal kullanmadan ve bol ılık su ile yıkamanız en sağlıklısı olacaktır. Ayrıca iç çamaşırlarınızı da önce 15 dakika boyunca çamaşır suyunda bekletin ve daha sonra kaynar suda yıkayın. Kuruduktan sonra da ütüleyerek, kullanmaya dikkat edin.  

Haberin Devamı

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUYLA SAVAŞAN BESİNLER

Sağlıklı yaşamın anahtarının her zaman beslenmeden geçtiğini söylemişimdir. Çünkü doğa, bizlere birçok faydalı bitkileri cömertçe sunuyor. Önemli olan bunların neler olduğunu bilmek. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla da mücadele ederken elbette ki, bize yardımcı olabilecek bitkiler var. Özellikle sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenlere ben genelde iltihabın sökülmesine yardımcı olan limon suyu ve ödem atmaya da destek olan maydanoz suyunu öneriyorum. Ayrıca maydanozun, limonun, havucun ve salatalığın suyunu meyve sıkacağında sıkıp, bir karışım hazırladığınızda da şifalı bir içecek elde etmiş oluyorsunuz. Bu karışım, ciddi şekilde yanma hissini ve hastalığın bulaşmasını azaltabiliyor.

Haberin Devamı

İDRAR YOLUNU TEMİZLEYEN DOĞAL TARİFLER

İdrar yollarının temizlenmesine yardımcı olan 2 önemli sebzemiz var. Bunlardan biri pazı diğeri de lahana. Pazıyı 5 dakika boyunca buharda pişirin ve üstüne hafif limon sıkarak tüketin. Lahananın ise üstüne hafif tuz dökün ve ovalayın. Buna biraz sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra yoğurtla ya da tek başına tüketin. Ayrıca tuzladığınız lahanayı 5 gün boyunca suyun içinde bekletin. Daha sonra süzün ve lahananın suyunu için. Bu karışım da idrar yollarınızın temizlenmesine katkı sağlayacaktır. Kızılcık meyvesinden şerbet de yapabilirsiniz. Ayrıca soğan ve sarımsağın doğal antibiyotik olma özellikleri vardır. Bu ikili, her türlü iltihaba iyi gelir. Yaban mersini de listenizin üst sıralarında olması gereken bir meyvedir. Ayrıca kiraz sapını da çay olarak içebilirsiniz. Bunun için 8 tane kiraz sapını demleme usulü hazırlamanız yeterli olur. Peynir altı suyu da çok faydalıdır ve kronik iltihaplarda etkilidir. Düzenli olarak 1 bardak içilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları