Zamanının çoğu okulda geçiren çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirten uzmanlar, gelişme çağındaki çocukların ve ergenlerin enerji ihtiyaçlarının yüksek olduğunu belirtiyor.
#Çocuk BeslenmesiAilelere çocuk yetiştirme konusunda yıllardır eğitimler veren uzman psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, “Son zamanlarda anne babalar çocuklarına, ‘anneciğim, babacığım, sevgilim, aşkım...” diye sesleniyor. Oysa bu tarz hitaplar, çocuğun özgürlük ve sorumluluk duygusunu zedeliyor” diyor.
#Acar BaltaşAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerGeorge Washington Üniversitesi ve sağlıklı gıdaları ve takviyeleri test eden ve değerlendiren ConsumerLab adlı şirketteki araştırmacılar tarafından yürütülen sekiz yıllık bir çalışma, bazı bitter çikolataların ve kakao ürünlerinin, ağır metaller üzerindeki sıkı düzenlemelerinin üzerinde miktarda kurşun ve kadmiyum içerdiğini buldu.
#ÇikolataBugüne kadar yapılan çalışmalar bitter çikolatanın ölçülü tüketildiğinde faydalı olduğunu, içinde bulunan flavonoidlerin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Daha sağlıklı diye tükettiğimiz bitter çikolatalar ile ilgili yapılan yeni bir araştırma ise test edilen ürünlerde ağır metal olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar bu durumun tüketicilerin farkında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekiyorlar. Peki, ağır metaller çikolataya nasıl ulaşıyor? Tüketimi nelere neden olabilir? Bu konuda endişelenmeli miyiz? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#ÇikolataGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakPsikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, Türkiye’de geniş kitlelere, psikolojinin insan ihtiyaçları ve iş hayatının sorunları için bir çözüm olduğunu gösteren öncülerden biridir. Stres ve beden dili kavramlarını Prof. Dr. Zuhal Baltaş’la birlikte Türkiye’ye tanıttı. 1989 yılında yayınlanan “Üstün Başarı” kitabı öğrenmenin nörobilimsel temelleri ile öğrencilerin ihtiyaçları arasında köprü kuran ilk çalışma oldu.
#Acar Baltaş‘Viyana kapılarına dayanmak’ ifadesiyle tarihten çok iyi bildiğimiz bu şehir, kışın en ışıltılı etkinliği olan Noel pazarlarıyla tüm dünyaya kapılarını açıyor. Her yıl kasım ayının ortalarından aralık ayının sonuna kadar, Noel pazarlarının en ihtişamlı haliyle Viyana sokakları içimizi ısıtıyor. Yılın son seyahatini planlamak istiyorsanız, işte en lezzetli Viyana rehberi sizlerle…
#Viyana Noel PazarlarıÇocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
#ÇocukKış ayları gelince pekmez en faydalı enerji kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Büyüklerimizin de sofralarından eksik etmediği pekmez hem çocuklara hem büyüklere oldukça faydalı. Peki pekmez nasıl saklanır ve pekmezin faydaları nelerdir?
#Pekmez Nasıl SaklanırViyana 2018 yılında The Spectator Index tarafından da dünyanın en yaşanabilir birinci şehri seçilmiş. Bunu ilk okuduğumda çok şaşırmış olsam da sokaklarda sadece bir gün geçirdikten sonra nedenini anlamanız işten bile değil. Birbirlerine inanılmaz saygılılar, oldukça sosyaller ve mutlular. Kısaca yaşamayı biliyor ve seviyorlar. İşte Viyana gezi rehberi...
#ViyanaVirüslerin, kapalı ve kalabalık ortamları sevdiği reddedilemez bir gerçek. Ne var ki, bu durum en çok çocukları etkileyerek sık sık hastalanmalarına yol açıyor. Özellikle de okullar, bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam yaratarak, çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının görünmesinin önünü açabiliyor.
#ÇocukAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek ÇiftliğiMartinique pruvamızda şekillenmeye başlıyor. Bu muhteşem Karayip adasına varışımızı 12 saat hesap ettik ama güzel esen rüzgâr 10 saatte adanın kuzeyindeki ‘Saint Pierre’e ulaştırdı bizi. İskelesine aborda olduk. Çok şirin bir kasaba, çok sessiz ve sanki biraz da hüzünlü.
#Karayipler